Το Ελληνικό δημόσιο δανειοδοτεί, μέσω EFSF, με 48 δις τις τράπεζες!

23

Την ώρα που ΕΕ-ΔΝΤ, μαζί με την κυβέρνηση ”ανδρεικέλων” του Λ. Παπαδήμου, ασκούν μια στρατηγική αδιάκοπης αφαίμαξης μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα το δημόσιο δανείζεται πακτωλό δις ευρώ, μέσω του EFSF, για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών και στην ουσία του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου.

‘Ετσι η  ελληνική κυβέρνηση θα δανεισθεί 48 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με ένα αρχικό ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Εξίσου προκλητικό είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης έδωσε πρόσφατα ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΚΤ.

Φυσικά η στήριξη  αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. «Τα ομόλογα θα επιστραφούν, αφού τελειώσει η περίοδος ‘επιλεκτικής χρεοκοπίας’ (της Ελλάδας), το οποίο αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα» σημείωσε ο EFSF.

O επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο του έχει ακόμη διαθέσιμα 248 δισεκατομμύρια ευρώ(!), εκτός των δεσμεύσεών του προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Αυτό τόνωσε τις προσδοκίες ότι ο συνδυασμός του EFSF με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το διάδοχό του μηχανισμό με τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα εξοπλίσει, υποτίθεται, την ευρωζώνη με ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους λίγο κάτω από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για να ενισχυθεί το τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, το οποίο ζητούσαν εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ΗΠΑ, «αναμένεται να ληφθεί (σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Κοπεγχάγη στο τέλος αυτού του μήνα», επιβεβαίωσε ο Ρέγκλινγκ.

Έγκυροι παρατηρητές πάντως, τόνιζαν, ότι παρά τον απίστευτο αυτό πακτωλό των δις προς τις τράπεζες αλλά και σε δάνεια στα κράτη της ευρωπεριφέρειας, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντιμετωπίσθούν τα κρισιακά φαινόμενα, αφού αυτές οι χρηματοδοτήσεις συνοδεύονται με μέτρα σκληρής λιτότητας και επομένως με απελπιστικές υφεσιακές αναδιπλώσεις.

αναδημοσίευση απότην ιστοσελίδα iskra.gr 17-3-2012