Απαράδεκτό Δεν χορηγούν επίδομα τυφλότητας σε Δημοσιογράφους

του Σχολιαστή

Ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για την χορήγηση παράνομων επιδομάτων με αφορμή τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας σε ταξιτζή. Αυτό που δεν συζητά κανέναν είναι το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αρνούνται να χορηγήσουν επίδομα τυφλότητας σε μια ντουζίνα δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι δεκάδες ίσως και περισσότεροι δημοσιογράφοι, σκληρά εργαζόμενοι σε αυτόν τον προσφιλή κλάδο, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην όραση.

Οι δυσκολίες στην όραση παρουσιάζονται στην δυνατότητα να παρακολουθήσουν εικόνες από απεργιακές κινητοποιήσεις, στην ανάγνωση κειμένων που αφορούν αιτήματα εργαζομένων, και γενικότερα στην κατανόηση κειμένων σχετικών με εργατικές διεκδικήσεις.

Παράλληλα εμφανίζεται το φαινόμενο σε αρκετούς από αυτούς να παραμορφώνονται οι εικόνες και τα κείμενα σχετικά με τις εργατικές διεκδικήσεις και να αναγκάζονται να διαβάζουν αυτά που η ιδιοκτησία μεταφράζει προκειμένου να τους διευκολύνει για να τα παρουσιάσουν κυρίως στην τηλεόραση και δευτερευόντως στα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ενώσεις συντακτών αρνούνται να θέσουν σαν ένα από τα βασικά αιτήματα την χορήγηση επιδόματος τυφλότητας σε αυτή την προσφιλή κατηγορία εργαζομένων, που ο κύριος όγκος της εργάζεται μάλιστα κατά τις βραδινές ώρες σε δελτία ειδήσεων των 8, δηλαδή όταν το φως της ημέρας είναι ανύπαρκτο και αυτό δυσκολεύει αφάνταστα την όρασή τους.

Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί επιτροπή αλληλεγγύης και υποστήριξης αυτών των εργαζομένων με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος και την επέκταση του επιδόματος τυφλότητας στους αναξιοπαθούντες εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Στον αγώνα αυτό και εμείς συνυπογράφουμε και είμαστε στο πλευρό τους.