Πορτογαλία: Με γενική απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι κατά της λιτότητας

21

Με γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας απαντούν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία. Αναμένεται να παραλύσει η χώρα και να παγώσουν οι δημόσιες μεταφορές, καθώς το μετρό θα παραμείνει κλειστό από σήμερα βράδυ ώς τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των πορθμείων στις δύο όχθες του Τάγου. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν στη Λισσαβώνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας.

Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το κυριότερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, το προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα CGTP, το οποίο, εάν κατορθώσει να συγκεντρώσει στους δρόμους 350.000 ανθρώπους, θα μετατραπεί σε σημαντικό παίκτη στην πολιτική σκακιέρα, έπειτα από την επιτυχία του να κατεβάσει 300.000 ανθρώπους στους δρόμους της Λισσαβώνας στην προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στα μέσα Φεβρουαρίου. Στην παρούσα συγκυρία, το CGTP κατεβαίνει μόνο του στον αγώνα κατά των μέτρων λιτότητας, καθώς στις προηγούμενες διαδηλώσεις είχε τη συμπαράσταση της UGT, που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές και η οποία τώρα παίρνει αποστάσεις από το CGTP, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση της Πέμπτης ως «ψευδο-γενική απεργία, χωρίς συγκεκριμένους σκοπούς». Οι δύο εργατικές ενώσεις διχάστηκαν όταν η UGT αποδέχθηκε τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, που διαπραγματεύθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση, αλλά η CGTP την απέρριψε, αρνούμενη κάθε συζήτηση γι’ αυτό.

Ένα από τα κυριότερα αιτήματα της απεργίας, εκτός του εργασιακού, είναι και τα μέτρα λιτότητας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση με την τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τα οποία δεν έχουν καταστεί δυνατόν να εμποδίσουν το βάθεμα της ύφεσης, η οποία αναμένεται να φθάσει στο 3,3% αυτόν τον χρόνο. «Το πρόβλημα του απεργιακού κινήματος στην Πορτογαλία είναι πως οργανώνεται από τα ίδια κύρια συνδικαλιστικά όργανα και όχι από τα πιο αποκεντρωμένα κοινωνικά κινήματα, όπως οι Ιντιγνάδος (Αγανακτισμένοι) στην Ισπανία, συνεπώς η απεργία τούτη τίποτε το καινούργιο δεν προσθέτει», τονίζει, από την πλευρά του, ο Αντόνιου Κόστα Πίντου, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας. Ο ίδιος προσθέτει πως «το παράδειγμα της Ελλάδας αποτελεί αρνητικό παράγοντα προκειμένου να παρακινήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία», αναφερόμενος στον ασυνείδητο φόβο του μέσου πολίτη να δει να επαναλαμβάνονται και στη χώρα του οι εικόνες από τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή ΑΥΓΗ 21-3-2012