Δάνειο από το ΤΣΑΥ ζητεί το υπ. Υγείας για να αποπληρώσει τις ιδιωτικές κλινικές

Βοήθεια και οικονομική στήριξη από το ασφαλιστικό Ταμείο ΤΣΑΥ φέρεται να ζητεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξοφληθεί μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Το ΤΣΑΥ -που είναι ο επίσημος ασφαλιστικός φορέας των ιατρών, των οδοντιάτρων, των φαρμακοποιών και των κτηνιάτρων- καλείται να παραχωρήσει μέρος του αποθεματικού του υπό μία ιδιότυπη μορφή δανείου, προς το υπουργείο που αυτό με τη σειρά του θα εξοφλήσει μέρος των παλαιών χρεών προς τις ιδιωτικές κλινικές και ιατρούς. Το ποσό που ζητεί το υπουργείο από το ΤΣΑΥ ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στις ιδιωτικές κλινικές ως προκαταβολή για τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποίησαν κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι πριν από την εφαρμογή των ΚΕΝ (Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων) τα Ταμεία κατέβαλαν ως προκαταβολή το 90% των ιατρικών πράξεων προς τους ασφαλισμένους τους.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, αυτό αποτελεί την πρόταση του υπουργείου Υγείας, για την οποία ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, για το θέμα αυτό το Δ.Σ. του ΤΣΑΥ θα συζητήσει την προσεχή Τετάρτη, ωστόσο ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχει θετική κατάληξη. Και τούτο, γιατί το ΤΣΑΥ φέρεται να ζητεί εγγυήσεις που δεν γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας. 

Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη φορά που είχε τεθεί προς συζήτηση το συγκεκριμένο σχέδιο (πριν από ένα μήνα περίπου), το ΤΣΑΥ προκειμένου να συμφωνήσει, ζήτησε να υποθηκεύσει κτίριο του ΕΟΠΥΥ, αίτημα με το οποίο το υπουργείο διαφώνησε οπότε και δεν δημιουργήθηκε το κατάλληλο έδαφος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

πηγή: Καθημερινή 22-3-2012 ( ο τίτλος του άρθρου δικός μας)

σχόλιο δικό μας: Την ώρα που εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι, και τα νοσοκομεία στενάζουν από τις περικοπές με ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τα νοσήλια στα Νοσοκομεία προξενεί εντύπωση το μεγάλο ενδιαφέρον του Υπ Υγείας να πάρει δάνειο για να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές.