Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης Άρχισαν τα »όργανα» με μετακινήσεις προσωπικού στο Αγ Σοφία

Έχουμε τονίσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας ότι στόχος των μνημονιακών πολιτικών που συναποφασίζουν και «εκτελούν» από κοινού τα συνεταιράκια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί με τους τροϊκανούς είναι η συρρίκνωση και το κλείσιμο Νοσοκομείων μέσω των συγχωνεύσεων.

Η «επιχείρηση» συγχώνευση και κατάργηση Νοσοκομείων είναι μια από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν, αλλά δεν θα είναι η μοναδική. Φαίνεται όμως ότι το σχέδιο προχωρά, ίσως πριν από τις εκλογές με πιο αργά βήματα, με στόχο μετά από αυτές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να επιτευχθεί το κλεισιμο Νοσοκομείων.

Η περίπτωση του Παίδων Πεντέλης που θα αναφερθούμε δεν είναι βέβαια μοναδική. Σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχες προσπάθειες στα Νοσοκομεία του ΙΚΑ, το Πατησίων, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το Σπηλιοπούλειο, αλλά και δεκάδες τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, όπως η Κάρυστος, η Γουμένισσα, η Ιεράπετρα κ.α Αποτυπώνει όμως ανάγλυφα πως «ξηλώνοντας το πουλόβερ» στο τέλος θα επιτευχθεί ο στόχος. Η μετακίνηση προσωπικού, των πιο «ευάλωτων στόχων», ανοίγει το δρόμο για να περάσει αύριο ο οδοστρωτήρας με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, γιατί όχι και απολύσεις, που σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία που επιβάλει η κυβέρνηση θα διαλύσει κάθε νοσοκομείο.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών αλλά και του Σωματείου των Εργαζομένων να μην μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» στην απόφαση για μετακίνηση προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία, δείχνει το δρόμο που μας έχει απομείνει για να περισώσουμε τα Νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα η δημιουργία κοινωνικών μετώπων με τους πολίτες της κάθε περιοχής, τους χρήστες των υπηρεσιών, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα είναι το ανάχωμα που δύσκολα θα μπορέσουν να σπάσουν οι μνημονιακές πολιτικές.

Δείτε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Η επίθεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον καιρό της σκληρής και αντικοινωνικής μνημονιακής πολιτικής είναι χωρίς προηγούμενο. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού Νοσοκομείων είναι η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση-εντολοδόχος στις υγειονομικές ανάγκες ενός πληθυσμού ρημαγμένου οικονομικά που έχει ανάγκη όσο ποτέ ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Το υπουργείο υγείας ενεργοποίησε μια διάταξη του νόμου που θέλει μια αυστηρή ποσόστωση επιστημονικού προσωπικού- κλινών και βάσει αυτής 7 μέλη του επιστημονικού προσωπικού (ιατροί, ψυχολόγοι, βιολόγοι κ.λ.π) καλούνται να μετακινηθούν στο Αγία Σοφία. Αυτό προκύπτει επειδή ο υπολογιζόμενος αριθμός των κλινών του Παίδων Πεντέλης μειώθηκε εδώ και σχεδόν ένα έτος κατά 40 στα πλαίσια της συγχώνευσης και της συρρίκνωσης του ΕΣΥ που επιχειρείται. Οι ανάγκες όμως του παιδιατρικού πληθυσμού που καλύπτει όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν. Η δύναμη ενός υγειονομικού σχηματισμού δεν μετράται με τη δύναμη των κρεβατιών, ειδικά όταν η ανάπτυξη τμημάτων όπως το παιδοψυχιατρικό, το αναπτυξιακό το αλλεργιολογικό κ.ο.κ. στηρίζεται στο εξωτερικό ιατρείο και όχι στη νοσηλεία.
Η πάγια θέση μας είναι ότι το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης οφείλει να ενισχυθεί και να αποσυμφορήσει τις υδροκέφαλες παιδιατρικές δομές του κέντρου γιατί παρέχει υψηλές υπηρεσίες Υγείας σε ανθρώπινο περιβάλλον. Το μόνο που εισπράττουμε από την πολιτική υγείας είναι αποσπάσεις, μετακινήσεις, συρρίκνωση σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας για το μέλλον του νοσοκομείου.
Δηλώνουμε την καθολική αντίθεση μας σε μετακινήσεις επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μετακίνηση είναι σοβαρή αποδυνάμωση του νοσοκομείου στο βαθμό που η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τις υγειονομικές ανάγκες που καλύπτει το Π.Π. και οι θέσεις που έχουν αδειάσει και αδειάζουν στο προσεχές έτος είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αναπληρωθούν. Αυτές οι μετακινήσεις θα μείνουν στα χαρτιά.
Μαζί με το Σωματείο Εργαζόμενων απεργούμε την Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Μαρτίου, ημέρες υγειονομικής κινητοποίησης, για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου που θα το οδηγήσει προοδευτικά σε μαρασμό και κλείσιμο.
Συμμετέχουμε την Τετάρτη 28 Μαρτίου στη συγκέντρωση που καλούν τα κινητοποιημένα Νοσοκομεία της Αττικής στο Γ.Ν. Σωτηρία για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την αντίθεση στο κλείσιμο νοσοκομείων.
Συμμετέχουμε την Πέμπτη 29 Μαρτίου στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 12:00 με πορεία προς τον ΕΟΠΥΥ που καλεί η ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία νοσοκομείων και άλλοι φορείς για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πεντέλη, 26 Μαρτίου 2012
Η γενική συνέλευση των ιατρών του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης