»Παίζει» η επιστοφή των »αποθεματικών» των Νοσοκομείων;

του Σχολιαστή

Μετά την αποκάλυψη για το κούρεμα των αποθεματικών των Νοσοκομείων με την εφαρμογή του PSI από την Τράπεζα της Ελλάδας, άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες από διάφορες πηγές που μιλούν για ρύθμιση που θα επιστρέφει τα «κλεμμένα» αποθεματικά.

Οι πηγές αυτές μιλούν για μια ανεπιβεβαίωτη συνάντηση παράγοντα του Υπ Υγείας με σημαίνον στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία τέθηκε το ζήτημα της επιστροφής των «κουρεμένων» αποθεματικών των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απόλυτα αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη,

Εδώ είναι σκόπιμο να γίνουν μερικές επισημάνσεις που νομίζουμε ότι είναι σημαντικές για να αντιληφθούμε το τι είναι πιθανόν να συμβεί.

  1. Μια εξέλιξη που θα επέτρεπε την επιστροφή των «κουρεμένων» αποθεματικών των Νοσοκομείων θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για αντίστοιχες διεκδικήσεις, κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία που υπέστησαν μεγάλη χασούρα, όχι μόνο από το κούρεμα των αποθεματικών που ήταν σε ομόλογα αλλά και από τα αποθεματικά που ήταν σε καταθέσεις. Το μέγεθος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε σχέση με τα αποθεματικά των Νοσοκομείων δεν έχει καμία σύγκριση, αφού στα Νοσοκομεία ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν κατά πολύ το 10 δις ευρώ.
  2. Μια πολιτική απόφαση που θα επέστρεφε τα κλεμμένα αποθεματικά θα προσέκρουε τόσο στην τρόικα, στην οποία η κυβέρνηση έχει δώσει «γη και ύδωρ», ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε νομική «βάση» να επιστραφούν αντίστοιχα αποθεματικά και από άλλους κοινωνικούς τομείς, όπως ΑΕΙ ΤΕΙ, ταμεία κλπ.
  3. Η αναγνώριση του «λάθους» θα νομιμοποιούσε, όχι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καταλογισμού σοβαρών ευθυνών στους πολιτικούςν και τραπεζικούς παράγοντες που με τις πράξεις τους ή τις παραλήψεις τους, επέτρεψαν αυτό το «κούρεμα».

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, δηλαδή την αναθεώρηση του κουρέματος των αποθεματικών των Νοσοκομείων, χωρίς βέβαια κανένας να μπορεί σίγουρα να το αποκλείσει.

Είναι προφανές όμως, ότι ιδιαίτερα οι πολιτικοί παράγοντες, βρίσκονται υπό πίεση και μετρούν το κόστος, ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές που έρχονται, γι αυτό επιχειρούν διάφορους χειρισμούς για να »ξεφύγουν».

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι πέρα από το συνδικαλιστικό αίτημα και τους αγώνες για την επιστροφή των «κλεμμένων» αποθεματικών των Νοσοκομείων, ίσως τα Σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να εξετάσει και τη δυνατότητα και νομικών παρεμβάσεων για τον καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικούς και τραπεζικούς παράγοντες, που συνέβαλλαν ή και πραγματοποίησαν το «κούρεμα» των αποθεματικών των Νοσοκομείων.