Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών – ΑΕΓ Για την αιφνιδιαστική απόφαση Λοβέρδου που εισάγει την αναγραφή δραστικής ουσίας

27

Η δικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό έργο της στον τομέα της υγείας, διαλύοντας τα δημόσια νοσοκομεία και απαξιώνοντας κάθε έννοια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του θνησιγενούς και έτοιμου να καταρρεύσει οικονομικά ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα συνεχίζει τις εξοντωτικές περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες για τους ασφαλισμένους.

Η ΑΕΓ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΙΣ καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανεύθυνη, ανερμάτιστη και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου.

Για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά με μόνο στόχο την μνημονιακή πολιτική περικοπής των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών

συμφερόντων, επιχειρούν να μετατρέψουν τους ασφαλισμένους σε «πειραματόζωα» εφαρμογής μιας παράλογης φαρμακευτικής πολιτικής που θα στερεί από τον ασθενή το δικαίωμα να πάρει το φάρμακο που συστήνει ο γιατρός του και τον αναγκάζει να πληρώνει από την τσέπη του για να το προμηθευτεί.

Παράλληλα με αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες στρώνουν το δρόμο για την επέλαση μεγάλων πολυεθνικών που σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στον τομέα της παραγωγής αλλά και της διάθεσης των φαρμάκων, κατακλύζοντας τη χώρα με αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα.

Την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μας πληροφορεί πως δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε και σίγουρη για την ανάγκη άμεσης έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αναγραφής της δραστικής ουσίας, με αιφνιδιαστικό τρόπο μας κατακλύζει με απειλητικά έγγραφα που απαιτούν άμεση υλοποίηση ανεφάρμοστων εντολών από 1/4/12. Είτε μας κοροϊδεύουν, είτε σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι πιο συνεπής συνεργάτης της τρόικας. Ένα όμως είναι βέβαιο: δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να παίζουν με την υγεία του ελληνικού λαού και με την επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών.

Δε δεχόμαστε η επιλογή και ευθύνη του γιατρού για την θεραπευτική αγωγή να μετατίθεται αυθαίρετα και έξω από κάθε επιστημονική και νομική δεοντολογία σε μη ιατρούς και να επικρατούν κριτήρια που δεν έχουν καμιά σχέση με την υγεία των ασθενών. Όσο για την αποτυχία έναρξης πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ η ανυπαρξία πλήρους συστήματος και υποδομών.

Τους καλούμε ν΄ ανακαλέσουν άμεσα τις εφαρμοστικές εγκυκλίους περί δραστικής ουσίας και συνταγογράφησης. Αν ήθελαν πράγματι ν΄ ασκήσουν πολιτική φαρμάκου προς όφελος της δημόσιας υγείας θα προχωρούσαν σε έλεγχο και ελάττωση των τιμών των γενοσήμων και των πρωτοτύπων, θα προχωρούσαν έγκαιρα σε προμήθεια πλήρους, λειτουργικού και εύχρηστου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα φρόντιζαν για την εξασφάλιση επάρκειας των απαραίτητων φαρμάκων, θα έλεγχαν το όργιο των ανεξέλεγκτων παράνομων εξαγωγών που διογκώνουν ψευδώς τη φαρμακευτική δαπάνη, θα αναβάθμιζαν τον ΕΟΦ και θα ανασύσταιναν την Εθνική Φαρμακαποθήκη και Φαρμακοβιομηχανία.

Ο ιατρικός κόσμος καλείται μέσα από τα συλλογικά του όργανα να βρει αποτελεσματικούς τρόπους και πρακτικές αντίδρασης στα απίστευτης ανευθυνότητας μέτρα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα και πολύ περισσότερο ο χώρος της υγείας να κυβερνώνται από ανθρώπους που έχουν επιλέξει το ρόλο της μηχανής υλοποίησης των μνημονιακών αποφάσεων.

Οι γιατροί, οι ασθενείς, όλοι οι εργαζόμενοι, έναν δρόμο έχουν για να εμποδίσουν την κατεδάφιση κάθε ίχνους συστήματος δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας:τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης και τους αγώνες μας για να μην τους επιτρέψουμε να μας κυβερνήσουν πάλι και να επιβάλουμε μιαν άλλη πολιτική για το συμφέρον των εργαζόμενων, αντίθετη με τα μνημόνια και τα συμφέροντα των δανειστών.

Για την ΑΕΓ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ