Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών: Με «ημερομηνία λήξης» δεκάδες Νοσοκομεία και προνοιακές δομές

Τα Νοσοκομεία και οι μονάδες Πρόνοιας βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική τους κατάρρευση, ενώ παράλληλα σχεδόν 50 Νοσοκομεία και αρκετές Προνοιακές δομές έχουν «ημερομηνία λήξης» μέσω της πολιτικής των συγχωνεύσεων.

 

Ταυτόχρονα το σύνολο των Νοσοκομείων βρίσκονται πλέον στο «αέρα» αφού οι προϋπολογισμοί τους είναι πετσοκομμένοι και ελλειμματικοί.

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δια της διολισθήσεως στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και πρόνοιας είναι δραματική και ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης είναι προ των πυλών.

 

Είναι προφανές ότι μπροστά στις εκλογές, βάζουν αρκετά ζητήματα κάτω από το χαλί, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για άμεσες παρεμβάσεις αμέσως μετά, από μια νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για την ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ έχει ήδη διαμορφωθεί.

 

Έτσι λοιπόν:

 

  • Συγκροτούνται οι νέες διοικήσεις των συγχωνευόμενων Νοσοκομείων και προνοιακών δομών που θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα θέματα που αφορούν τις μονάδες που υπάγονται στο νέο φορέα.
  • Δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού και ήδη τα πρώτα δείγματα τέτοιων αποφάσεων, έστω και περιορισμένα, έχουν ήδη φανεί.
  • Σχεδιάζονται κλείσιμο κλινικών κα υπηρεσιών, με στόχο τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και στο τέλος το κλείσιμο τουλάχιστον 50 Νοσοκομείων και αρκετών δομών πρόνοιας.
  • Καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις σε αρκετούς τομείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ούτε μετακίνησης προσωπικού σε άλλο φορέα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία διαδικασία για προκήρυξη και πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των κενών.
  • Οι προϋπολογισμοί των μονάδων υγείας και πρόνοιας για το 2012 κουτσουρεύονται πάνω από 50%, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία και την πλήρη κατάρρευσή τους, τους επόμενους μήνες.
  • Διαμορφώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί, με την απαίτηση να είναι ισοσκελισμένοι, που οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, αναλώσιμα και τρόφιμα.
  • Τα προσδοκώμενα έσοδα για λειτουργικές δαπάνες από τον μοναδικό πλέον ασφαλιστικό ταμείο υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα φτάσουν ποτέ στα Νοσοκομεία, αφού για φέτος το έλλειμμά του θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 45% των δαπανών του.
  • Οι χιλιάδες απολύσεις που σχεδιάζονται μέχρι το 2015 σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και την πλήρη απουσία προσλήψεων θα κλείσει τμήματα και μονάδες απόλυτα αναγκαίες για τους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη.

 

Το τοπίο που διαμορφώνεται πλέον είναι εφιαλτικό, αλλά όχι πρωτόγνωρο. Από όπου πέρασε η πολιτική αυτή, η συνταγή δηλαδή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Κλείσιμο νοσοκομείων και κοινωνικών δομών, οικονομικός στραγγαλισμός των υπηρεσιών υγείας, μεταβίβαση του κόστους στους πολίτες, μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις Υγειονομικές μονάδες.

 

Οι αυταπάτες που υπήρχαν σε αρκετούς, ιδιαίτερα σε συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία αλλά και τα πρωτοβάθμια Σωματεία πρέπει τώρα να πάρουν ένα τέλος και να διαμορφωθεί κίνημα ανατροπής αυτών των μέτρων και της πολιτικής που τα προωθεί.

 

Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο σε κάθε πόλη και περιφέρεια, σε κάθε γειτονία όπου δηλαδή επιχειρείται η συρρίκνωση και κατάργηση Νοσοκομείου και προνοιακών δομών.

 

Η διαμόρφωση με πρωτοβουλία των Σωματείων των Νοσοκομείων και των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών σε συνεργασία με τα τοπικά Εργατικά Κέντρα τα Νομαρχιακά παραρτήματα της ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής μετώπου για τη σωτηρία των μονάδων υγείας και πρόνοιας είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Το παράδειγμα του Ρεθύμνου, της Ιεράπετρας, της Γουμένισσας, της Κυπαρισσίας, της Καρύστου, του Πατησίων και του 7 Νοσοκομείου ΙΚΑ δείχνουν το δρόμο.

 

Ταυτόχρονα απαιτείται δυναμική απάντηση σε κάθε προσπάθεια από τις διοικήσεις ή το Υπουργείο που επιδιώκει να προχωρήσει αυτές τις επιλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίος ο συντονισμός των Σωματείων των συγχωνευόμενων μονάδων και να εγκαταλειφθούν τακτικές που θεωρούν ότι κάποιοι θα «σωθούν» από αυτή τη λαίλαπα.

 

Τέλος είναι ανάγκη η Ομοσπονδία με πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις να συντονίσει και να οργανώσει αυτό τον αγώνα εγκαταλείποντας το ρόλο του παρατηρητή και του σχολιαστή. Να βγει θαρρετά, όχι μόνο στο εσωτερικό του κινήματος, αλλά και στην κοινωνία, για να αποκαλύψει αυτό το καταστροφικό σχέδιο που διαλύει το δημόσιο Σύστημα Υγείας από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των συνεταίρων τους.

 

Να συντονίσει αυτόν τον αγώνα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, αφήνοντας πίσω τακτικές διαχωρισμού, ενισχύοντας το εσωτερικό μέτωπο αγώνα και στον υγειονομικό χώρο.

 

Η ανατροπή λοιπόν αυτών των πολιτικών στην Υγεία και την κοινωνία είναι πλέον μονόδρομος, σε αντίθετη περίπτωση τα Νοσοκομεία και οι μονάδες πρόνοιας έχουν «ημερομηνία λήξης».

 

Η σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων πρέπει να αποφασίσει τον συντονισμό της δράσης για την απόκρουση αυτών των πολιτικών.

ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

 

4-4-2012


Η ανακοίνωση σε μορφή word