Συμβαίνουν και αυτά… στα μεγ(κ)άλα κανάλια και εφημερίδες

Μειώσεις μισθών, απολύσεις, καθυστερήσεις δεδουλευμένων, είναι το μοτίβο που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στη συντριπτική πλειονότητα των Μέσων Ενημέρωσης – όσων ακόμα λειτουργούν. Ενίοτε οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην καθυστέρηση καταβολής των μισθών τους και στις απολύσεις συναδέλφων τους.

* Στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία από σήμερα το πρωί στις 6.00 ως αύριο την ίδια ώρα, αντιδρώντας στην εκδικητική απόλυση της εκπροσώπου των εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες, Γιάννας Σακελλαρίου, και ακόμη έξι συναδέλφων τους διοικητικών υπαλλήλων. Την απεργία ξεκίνησε η ΕΠΗΕΑ χθες και συνεχίζει σήμερα, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλο τον ΔΟΛ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί Τύπου και ραδιοφώνου, λιθογράφοι, φωτορεπόρτερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνεργαζόμενων Ενώσεων εργαζομένων, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν ο ραδιοφωνικός σταθμός «Βήμα FM» και οι ιστοσελίδες «nea.gr», «vima.gr» και «in.gr», ενώ η εφημερίδα «Τα Νέα» δεν θα κυκλοφορήσει αύριο. Σε απεργία θα βρίσκονται σήμερα και οι εργαζόμενοι στα περιοδικά «Cosmopolitan», «Marie Claire» και «Το παιδί μου κι εγώ».

* Στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» οι εργαζόμενοι απεργούν επίσης σήμερα και αύριο, διαμαρτυρόμενοι για μή καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών επί τρεις μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Στην απεργία, με απόφαση των σωματείων τους, συμμετέχουν δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικό προσωπικό.

* Τριήμερη απεργία από χθες, ώς και την Τετάρτη, κήρυξαν οι τεχνικοί που εργάζονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Happy» και «Love», συμφερόντων Γ. Κουρή, με αίτημα την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων στους ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς του σταθμού.

* Η απεργία στην «Espresso» λόγω απολύσεων συνεχιζόταν μέχρι χθες το απόγευμα, ενώ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra» ώς σήμερα το πρωί για τον ίδιο λόγο. Η απεργία στην «Ελευθεροτυπία» συνεχίζεται.

* Στο Mega ο διευθύνων Σύμβουλος ανακοίνωσε στους εργαζόμενους κλιμακωτές μειώσεις μισθών: (α)
Όσοι αμείβονται με αποδοχές έως 1.500 ευρώ μηνιαίως θα υποστούν μείωση της τάξεως του 10%. (β) όσοι αμείβονται με αποδοχές έως 3.000 ευρώ θα υποστούν μείωση κατά 15%, ενώ (γ) όσοι αμείβονται με άνω των 3.000 ευρώ θα δεχθούν μείωση της τάξεως του 20%. Η διοίκηση δεν ανακοίνωσε νέες απολύσεις, όπως αναμενόταν, ούτε 4ήμερη εργασία. Στους σχεδιασμούς του καναλιού είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε 45 απολύσεις στο επόμενο διάστημα.

* Δύο απολύσεις δημοσιογράφων ανακοινώθηκαν στην εφημερίδα «Ημερησία». Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συνέλευση και αποφάσισαν, μέσω της σύστασης επιτροπής, να διερευνήσουν τις προθέσεις της διοίκησης.

πηγή ΑΥΓΗ 3-4-2012