»Κοινωνική Εργασία» και στα Νοσοκομεία. Ψίχουλα στους ανέργους για να γλυτώσουν την κατακραυγή

Η κοινωφελής εργασία που ισοδυναμεί με σκληρή εκμετάλλευση των ανέργων τέθηκε και αυτή στην υπηρεσία των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτή την κοροϊδία βέβαια δεν μπορούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο Σαμαρο – Βενιζελικός συνεταιρισμός με πρωθυπουργό τον Τραπεζίτη να αφήσει έξω τα νοσοκομεία.

Όπως είναι γνωστό η κοινωνική εργασία αποτελεί μια ακόμα μορφή ξεζουμίσματος των ανέργων για ένα ξεροκόμματο. Είναι απασχόληση για 5 μήνες στην οποία οι απασχολούμενοι – γιατί περί απασχόλησης πρόκειται και όχι για εργασία – σ’ αυτά τα προγράμματα θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για ένα καθεστώς ουσιαστικά δανεισμού, μιας και οι απασχολούμενοι θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μ.Κ.Ο. και θα δανείζονται στο φορέα απασχόλησής τους. Επιδιώκουν λοιπόν στη βαρβαρότητα που επικρατεί σήμερα , κάποιες χιλιάδες άνεργοι να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα έστω και προσωρινά.

Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε έκταση προκειμένου τα κόμματα της συγκυβέρνησης να εισπράξουν κανένα ψηφουλάκι, αφού όλα τα δεδομένα για την εκλογική τους επιρροή είναι μαύρα κι άραχνα.

Ήδη από δημοσιεύματα που υπάρχουν στον τύπο φαίνεται ότι σε μια σειρά Νοσοκομεία τρέχουν αντίστοιχα προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Νοσοκομείων Καλαμάτας (δείτε εδώ), Κομοτηνής (δείτε εδώ) Ασκληπιείου Βούλας (δείτε εδώ) καθώς και παλιότερο δημοσίευμα από το Εθνος με αναφορά σε αρκετά Νοσοκομεία και μονάδες Πρόνοιας (δείτε εδώ).

Το πιο τραγικό είναι ότι στη νομιμοποίηση αυτής της εργασιακής βαρβαρότητας και ουσιαστικά της δουλείας και του εμπαιγμού των ανέργων βάζει χέρι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα επιχειρεί χρησιμοποιώντας έναν καταξιωμένο θεσμό, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, με μεγάλη προσφορά στη μελέτη και επεξεργασία των εργατικών προβλημάτων, να παίξει το ρόλο του εργοδότη που θα ενοικιάζει ανέργους σε διάφορους φορείς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση έχει καταγγείλει έγκαιρα αυτή την απαράδεκτη τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που αποτελεί ένα ακόμα μελανό σημείο για το Συνδικαλιστικό κίνημα. Δείτε την ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης «Κοινωνική Εργασία», μοχλός άλωσης των εργασιακών σχέσεων και των Σ.Σ.Ε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σταματήσει την εμπλοκή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Απέναντι σε αυτή τη συμπαιγνία είναι ανάγκη τα συνδικάτα στο χώρο της Υγείας να πάρουν θέση και να μπουν εμπόδιο στους βάρβαρους και μικροκομματικούς μηχανισμούς εκμετάλλευσης των ανέργων που στήνει το μνημονιακό μπλοκ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.