Να μην συνηθίσουμε το θάνατο

ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 77ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ένας 77χρονος άνδρας αυτοκτόνησε σήμερα το πρωί στις 9:00 στην πλατεία Συντάγματος. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας κατέβηκε τα σκαλιά του Συντάγματος, πήγε στο γκαζόν στην αριστερή πλευρά της πλατείας, έξω από την είσοδο του μετρό, και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

 Επρόκειτο για συνταξιούχο φαρμακοποιό από τους Αμπελοκήπους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πριν πατήσει την σκανδάλη είπε ότι δεν θα ήθελε να αφήσει χρέη στο παιδί του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν οτι άφησε σημείωμα στο οποίο έγραφε τα εξής: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μας. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και πριν γίνω βάρος στο παιδί μου.»

Μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να δώσουν στον άτυχο άνδρα τις πρώτες βοήθειες άλλα ήταν ήδη αργά. Η σορός του ηλικιωμένου άνδρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ηταν μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου έως το 1994 όταν πούλησε το φαρμακείο του. «Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί», δήλωσε  ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. «Τον θυμάμαι ως έναν αξιοπρεπέστατο άνθρωπο με πολλή ευγένεια και με πολύ τακτ. Θεωρώ ότι λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν θα επέτρεπε να ζήσει υπο συνθήκες διαφορετικές από αυτές που πίστευε, τον οδηγησε σε αυτή την πράξη που όχι μόνο με θλίβει αλλά με εντυπωσιάζει αρνητικά.»Και συνέχισε: «δεν έχει σημασία ποιός είναι αυτός που το έκανε αλλά το γιατί το έκανε. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή του άλλου, ακόμα και αν δεν είναι αυτός που τραβάει το πιστόλι. Ουσιαστικά ηθικοί αυτουργοί υπάρχουν και θα σας πω και κάτι ακόμα. Μια συνάδελφός μου όπως μου είπε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, πήγε να αυτοκτονήσει και το αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή.»

Ερωτηθείς για το τραγικό συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία ενώ προσέθεσε προκλητικά ότι δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση (!) και «πρέπει όλοι να τή σεβαστούμε»! Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το θέμα έχει να κάνει και με «συγκεκριμένες πολιτικές» που οδήγησαν τον 77χρονο «σε αυτή τη στιγμή απόγνωσης», ο κ. Καψής απάντησε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει, τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη και τόνισε πως «όλοι μας πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και να σεβαστούμε τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία ακόμη δε γνωρίζουμε σε όλη τους την έκταση».
 Θυμίζουμε οτι πρόκειται για μια ακόμα πράξη απελπισίας, από τις εκατοντάδες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα μας, η οποία πλέον κατέχει αυτό το τραγικό ρεκόρ σε αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας.

Αυτοί και μόνο οι αριθμοί διαψεύδουν την κυνική δήλωση του κυβενρητικού εκπροσώπου, οτι το τραγικό περιστατικό «δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση»! Το σημείωμα του τραγικού αυτόχειρα, αλλά και ο τόπος που επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του, η πλατεία Συντάγματος, περιέχουν τόσο ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα και τόσο ηχηρό συμβολισμό, που δεν μπορούν να σβήσουν οι ρητορικές αθλιότητες μιας εξουσίας που μέρα με την ημέρα οδηγεί όλο και μεγαλύτερο μέρος αυτού του λαού στα όρια της ύπαρξης και την ελληνική κοινωνία στον αφανισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του αναφέρει:

«Η σημερινή αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου είναι από μόνη της ένα τραγικό γεγονός. Το δραματικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο συνάνθρωπος μας αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Τα πολλαπλά βάρη που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και η σχέση τους με την αύξηση των αυτοκτονιών έχει εδώ και καιρό επισημανθεί από τις έρευνες των ειδικών φορέων. Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση. Πρέπει να προτάξουμε τους συλλογικούς αγώνες και την αλληλεγγύη ως ασπίδα προστασίας όλων απέναντι στη βία της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οργή και ανείπωτη οδύνη προκαλεί η αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου συνανθρώπου μας στο κέντρο της Αθήνας. Καταδικασμένος σε μια ζωή αβίωτη χωρίς καμία χαραμάδα φωτός για ένα καλύτερο αύριο, έδωσε τέλος στη ζωή του ακριβώς μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί που καθημερινά οι δήμιοι της οικονομικής κατοχής σχεδιάζουν τις δολοφονίες εκατομμυρίων«.

«Ποια θλιβερότερη εικόνα θα μπορούσε να περιγράψει τη σύγχρονη Ελλάδα; Ποιος θα απονείμει τις ευθύνες για τα καθημερινά εγκλήματα στους δολοφόνους της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ; Στην Ελλάδα του μνημονίου σημασία έχουν οι αριθμοί και οι δείκτες και όχι οι ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η Αθήνα περνά μια ανθρωπιστική κρίση, με πρωτοφανή επίπεδα εξαθλίωσης και ένα στα τέσσερα παιδιά καταδικασμένη στη φτώχεια. Οι αυτοκτονίες σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αυξάνονται καθημερινά».

«Είναι τέτοιες οι στιγμές που, ο αγώνας, η αλληλεγγύη και η ανατροπή είναι θέματα επιβίωσης. Πρέπει να τους διώξουμε πριν μας εξοντώσουν.» σημειώνει και καλεί «να γίνει η οργή, συλλογικός αγώνας».

Τέλος καλεί σήμερα σε διαδήλωση στις 6.00 στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή της η Nεολαία του Συνασπισμού αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το σύστημα που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν νοιάζεται για ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν στην Πλατεία Συντάγματος βουτηγμένοι στα χρέη και την απόγνωση»,

«Στην Ελλάδα του μνημονίου έγινε «αυτονόητο» ότι μπορείς να ζεις με 300 ευρώ, έγινε «αυτονόητο» να ζεις σε περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Έγινε «αυτονόητο» ότι τα κέρδη των τραπεζιτών θα βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Έγινε αυτονόητο οι άστεγοι να γίνονται μέρος του τοπίου των πόλεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Να τους ανατρέψουμε τώρα πριν γίνει το αδιανόητο, αυτονόητο. Να μην αφήσουμε τη φρίκη να γίνει καθημερινότητα».

Αναφορά στο γεγονός του Συντάγματος έκανε και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε άρθρο της με τίτλο:«Αθήνα: Πολίτης αυτοκτόνησε δημόσια». Στο άρθρο γίνεται μεταξύ άλλων σχόλιο για την ραγδαία αύξηση των περιστατικών αυτοκτονιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συγκεντρώσεις οργανώνονται για σήμερα το απόγευμα στις 6:00 και στις 7:00 στην πλατεία Συντάγματος και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Καλέσματα έχουν ανακοινωθεί και μέσω διαδικτύου στη μνήμη του 77χρονου που αυτοκτόνησε.

Στο Facebook έχουν ήδη δημιουργηθεί σελίδες με τίτλο «Όλοι στο Σύνταγμα, να μην συνηθίσουμε το θάνατο» (18:00) και «Όλοι στην Καμάρα, να μην συνηθίσουμε το θάνατο» (19:00).

Παράλληλα, στο Σύνταγμα σπεύδουν δεκάδες άνθρωποι για να αφήσουν λίγα λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου ο 77χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του.