Σε Γερμανικό κολοσσό τέσσερα Νοσοκομεία;

ΚΑΤ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΝΤΥΝΑΝ, ΩΝΑΣΕΙΟ

Νέα δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται στο χώρο της Υγείας με βάση σημερινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα το Υπ Υγείας σκοπεύει να πουλήσει Δημόσια νοσοκομεία, ανάμεσα σε αυτά το Σωτηρία και το ΚΑΤ σε μεγάλο Γερμανικό Όμιλο.

Στο σχέδιο εκποίησης σύμφωνα με το δημοσίευμα μπαίνουν και τα νοσοκομεία που είναι ΝΠΙΔ και έχουν κοινωφελή σκοπό «Ερρίκος Ντυνάν» και Ωνάσειο.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την ψήφιση τροπολογίας για δυνατότητα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ντυνάν που προώθησε το Υπ Υγείας και τις καταγγελίες του Σωματείου του Ωνάσειου για απολύσεις και παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.

Μια τέτοια εξέλιξη αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς ανατρέπει πλήρως όλα τα δεδομένα στο χώρο της Υγείας και σε κάθε περίπτωση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις Νοσοκομείων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Εν τω μεταξύ με μια χλιαρή δήλωση το Υπ Υγείας προσπαθεί να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

»Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρει σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για πώληση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, του ΓΝΑ «ΚΑΤ», του Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και του Νοσοκομείου «Ερρίκου Ντυνάν», το ΥΥΚα ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο, ή απόφαση».

 

Παραθέτουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία στις 4-4-2012

 Σε γερμανικό κολοσσό τα νοσοκομεία

Επίθεση στα θεραπευτήρια «φιλέτα» της χώρας μας ετοιμάζει γερμανικός κολοσσός με τις ευλογίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη «εισβολή» σχεδιάζεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και, όπως φαίνεται, ακολουθούν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία και έχουν αφεθεί στην πλήρη απαξίωση.

Τα πρώτα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα νοσοκομεία «Σωτηρία» (που βρίσκεται μέσα σε 400 στρέμματα πευκοδάσους επί της λεωφόρου Μεσογείων) και KAT (που διαθέτει 67 στρέμματα πλησίον της λεωφόρου Κηφισίας).

Η εταιρία που φέρεται να ενδιαφέρεται είναι ο γερμανικός όμιλος Asklepios Kliniken Gmbh, που σε πρώτη φάση έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως φαίνεται όμως ξεκίνησαν να δρομολογούνται και οι διαδικασίες για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ηδη στο Ωνάσειο επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι από σήμερα έως και την Παρασκευή απεργούν.

Οπως σημειώνει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Κωστόπουλος, οι εργαζόμενοι προχωρούν στις κινητοποιήσεις έπειτα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του θεραπευτηρίου για 300 απολύσεις διοικητικού προσωπικού και 35 γιατρών, καθώς και για μείωση μισθών κατά 45°/ο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να πουληθεί

το Ωνάσειο στον γερμανικό κολοσσό Asklepios.

«To πείραμα, ξεκινάει από τα θεραπευτήρια που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ίκαιου και θα προχωρήσει στα δημόσια νοσοκομεία» λένε άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω τον χώρο της Υγείας.

«Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται πολύ και για το «Σωτηρία» και το ΚΑΤ» συμπληρώνουν οι ίδιες πήγες.

Ο γερμανικός όμιλος από το 2010 είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», μια κίνηση που έγινε δεκτή από το ∆.Σ. του θεραπευτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ντυνάν» έως πρόσφατα δεν μπορούσε να πωληθεί διότι ήταν ίδρυμα κοινωφελούς σκοπού.

Ομως με ρύθμιση που έφερε ο υπουργός A. Λοβέρδος στη Βουλή και ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, τώρα πια μπορεί να ενοικιαστεί ή ακόμα και να πωληθεί από τους διαχειριστές του.

Αυτό δεν ισχύει (προς το παρόν) για το Ωνάσειο, διότι είναι Κοινωφελές Ιδρυμα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Ωστόσο, πηγές του νοσοκομείου θεωρούν ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εξαγορά του, όπως ακριβώς έγινε με το «Ντυνάν».

Η διοίκηση του νοσοκομείου, από την πλευρά της, διαψεύδει τις πληροφορίες για απολύσεις, που έχουν αναστατώσει τους 830 εργαζομένους, ενώ σε ερώτηση της «δημοκρατίας» για το θέμα της πώλησης στη γερμανική εταιρία, απάντησαν ότι «το νοσοκομείο δεν έχει να πει κάτι

πάνω σε αυτό».

Σύμφωνα με τον κ Κωστόπουλο, η πληροφορία για τις απολύσεις έσκασε σαν βόμβα την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπου τους ενημέρωσε ότι πλέον ο Κρατικός Προϋπολογισμός

δεν αντέχει να χρηματοδοτεί το Ωνάσειο, του οποίου τα χρέη ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ

(όπως υποστηρίζει ο κ Κωστόπουλος)

«Τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2009 μας χρωστούν 55.000.000 ευρώ. Το Καρδιοχειρουργικό

Κέντρο, που είναι το μοναδικό στη χώρα που κάνει μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε ενηλίκους και

παιδιά, οφείλει 65.000.000 ευρώ. Τη διάφορα αυτή θα την κάλυπτε το υπουργείο Υγείας. Ήδη το

2011 είχε δώσει 7.200.000 ευρώ. Όμως τώρα αδυνατεί…» σημειώνει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει:

«Η διοίκηση του νοσοκομείου μάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι.

Ομως παρών στη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας ήταν και εκπρόσωπος των εργαζομένων, που

παρακολούθησε όλη τη συζήτηση».

ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ

 To « who is who» του ομίλου και το deal με το Ιατρικό Αθηνών

Ο ΟΜΙΛΟΣ ιατρικών υπηρεσιών Asklepios Kliniken GmbH International Patient Service λειτουργεί τα τελευταία 25 χρόνια, διατηρώντας ηγετική θέση στην αγορά της ιδιωτικής

υγείας στη Γερμανία. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου, το μερίδιο της επιχείρησης αγγίζει το 20% της συνολικής αγοράς στη Γερμανία, αφού αποτελεί έναν από τους τρεις ισχυρότερους παροχείς ιδιωτικής υγείας στη χώρα. Στο τέλος του 2010, ο όμιλος λειτουργούσε περισσότερες από 100 υποδομές υγείας, παρέχοντας περισσότερες από 18.500 κλίνες.

Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου, με δραστηριοποίηση του στη Μεσόγειο, διαφάνηκε από το 2007, όταν προχώρησε σε συνεργασία στρατηγικής σημασίας με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Όπως ανέφερε τότε σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Αθηνών, ο όμιλος Asklepios απασχολεί 36.000 εργαζομένους και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρω ετησίως. Στην εν

λόγω ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο γερμανικός όμιλος τοποθετήθηκε από το 2007 στρατηγικά στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιατρικού Αθηνών (σε ποσοστό 30,7%), με στόχο να συνεισφέρει περαιτέρω στην ταχεία επέκταση του στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

«Ενας από τους βασικούς σκοπούς αυτής της συνεργασίας είναι και n παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως n συμμετοχή σε Συμπράξεις ∆ημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα» και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων, αναφέρει, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις μελλοντικές κινήσεις του γερμανικού κολοσσού. Ενδεικτική της στρατηγικής επέκτασης του είναι επίσης n συνεργασία που σύναψε τον ∆εκέμβριο ο Asklepios με το γερμανικό ιατρικό κέντρο Al Rawdah στο Αμπού Ντάμπι.