Κατάληψη του γραφείου Βουδούρη από φαρμακοποιούς

29

Σε κατάληψη του γραφείου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη προχώρησαν φαρμακοποιοί, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, για τις οφειλές ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή την ώρα, εκπρόσωποι των φαρμακοποιών συναντώνται με τους δύο αντιπρόεδρους του ΕΟΠΠΥ.

Περίπου 500 φαρμακοποιοί παραμένουν από το πρωί στις 9:00 μέσα και έξω από το κτήριο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Κατά τη συνάντησή της με μέλη της διοίκησης του Οργανισμού, η αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών έλαβε τη δέσμευση ότι τη Μ. Τρίτη θα τους καταβληθούν 17 εκατ. ευρώ έναντι του παλαιού χρέους των ταμείων απέναντί του.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι φαρμακοποιοί άκουσαν τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι απεργούν αναίτια αφού έχουν λάβει τα χρήματα, γι’ αυτό και προχώρησαν στην κατάληψη του 4ου ορόφου του κτηρίου.

Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά, με απόφαση των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων για 48ωρη απεργία, διεκδικώντας την καταβολή παλαιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα ταμεία οφείλουν συνολικά 300 εκατ. ευρώ από συνταγές, που είχαν εκτελεστεί το 2011.

Εν τω μεταξύ απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζει από τη Μεγάλη Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος καλεί τους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς να διακόψουν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο οι 2.500 ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν πληρωθεί τους τρεις μήνες λειτουργίας του νέου φορέα, ενώ τα ταμεία οφείλουν συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρω στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα τελευταία 2,5 χρόνια.

48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο Καρδιολογικό κέντρο, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης επειδή σύμφωνα με τη διοίκηση του Σωματείου τους απειλούνται με απολύσεις και περικοπές μισθών που θα φτάσουν εως και 45%.