Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο “κουρεύει” τα αναδρομικά των εργαζομένων

22

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιβάλλει ουσιαστικά «κούρεμα» στις οικονομικές αξιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων με δύο δικαστικές αποφάσεις που θα προσβληθούν όμως σύντομα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Φρένο» στα αναδρομικά που διεκδικούνται από το Δημόσιο βάζει η Δικαιοσύνη, διασώζοντας κρατικά προνόμια ως συνταγματικά. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιβάλλει ουσιαστικά «κούρεμα» στις οικονομικές αξιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων με δύο δικαστικές αποφάσεις που θα προσβληθούν όμως σύντομα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί είναι αντίθετες σε πρόσφατη νομολογία του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και του «Μισθοδικείου» που δικαίωσε δικαστές.

 

Με τις χθεσινές αποφάσεις (1-2/12), το ΑΕΔ (με ψήφους 10-3) κράτησε «ζωντανή» την προνομιακή για το Δημόσιο διετή μόλις παραγραφή των αξιώσεων που προβάλλονται σε βάρος του για κάθε είδους αποδοχές και αποζημιώσεις, μολονότι κρίθηκε πέρσι αντισυνταγματική και ανίσχυρη από την Ολομέλεια του ΣτΕ, που είχε δεχθεί ότι μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά σε βάθος πενταετίας από το Δημόσιο (όπως ακριβώς διεκδικεί το κράτος για 5 χρόνια απέναντι στους πολίτες). Έτσι, μπαίνει προσωρινά «φρένο» στην καταβολή υπερδιπλάσιων κονδυλίων σε χιλιάδες εκκρεμείς δίκες, ενώ παράλληλα το Δημόσιο κρατά αλώβητη τη μεγαλύτερη πενταετή παραγραφή με την οποία έχει «εξοπλιστεί» για να διεκδικεί τις οικονομικές αξιώσεις του έναντι των υπολοίπων πολιτών.

Η απόφαση δημιουργεί, πάντως, μεγάλες ανισότητες, αφού το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα το Δημόσιο για την προνομιακή παραγραφή, ενώ και το «Μισθοδικείο» επέτρεψε στους δικαστικούς λειτουργούς να εισπράττουν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας, κάτι που είχε γίνει δεκτό και σε αναδρομικές αξιώσεις βουλευτών.

Η πλειοψηφία του ΑΕΔ έκρινε -αντίθετα προς το ΣτΕ- ότι η προνομιακή διετής παραγραφή είναι συνταγματική και δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευθεί η κρατική περιουσία. Κατά την πλειοψηφία οι οικονομικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου πρέπει να εκκαθαρίζονται ταχύτατα για να αποφεύγονται ανατροπές στα οικονομικά δεδομένα, αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που προκαλεί η ικανοποίηση αξιώσεων σε βάθος πολλών ετών, λόγω του μεγάλου ύψους των σχετικών απαιτήσεων και του μεγάλου όγκου σχετικών διαφορών και δικών.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 5-4-2012