Λοβέρδος – Χρυσοχοΐδης: Το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού.

26

Του ΠΑΝ. ΣΩΤΗΡΗ

Το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού και του κυνισμού πλημμύρισε πάλι τις τηλεοπτικές οθόνες με την κοινή συνέντευξη Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη αλλά και με τη νομοθετική πρότασή τους για την αντιμετώπιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά ως κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Με πρόταση σχεδίου νόμου θεωρούνται «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» όχι όσοι πάσχουν αποδεδειγμένα από λοιμώδη νοσήματα, αλλά και όσοι απλώς ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδη νοσήματα, είτε λόγω της χώρας προέλευσης, είτε λόγω της ένταξης σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι χρήστες ναρκωτικών ή τα εκδιδόμενα πρόσωπα.

Η πρότασή αυτή μας γυρίζει στις πιο σκοτεινές μέρες του αποικιακού ρατσισμού, όταν οι «ξένοι» αντιμετωπίζονταν ως «μιαροί» και φορείς ασθενειών, οδηγώντας στον πολιτισμό της καραντίνας και του λιμοκαθαρτηρίου, πρακτικές που η ιστορία έδειξε ότι μικρή αποτελεσματικότητα έχουν απέναντι στις ασθένειες. Η επίκληση της ρυπαρότητας και της νοσηρότητας του «άλλου» οδηγεί σε μια βαθιά αντιδραστική νομιμοποίηση της ξενοφοβίας, ενώ παραπέμπει σε επικίνδυνες «βιολογίζουσες» θεωρήσεις για το πώς οι «ξένοι» απειλούν το «εθνικό σώμα». Ήταν, άλλωστε, η ναζιστική Γερμανία αυτή που κατεξοχήν νομιμοποίησε πρακτικές εξόντωσης στο όνομα και βιολογικών απειλών. Ότι η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ σπεύδει να νομιμοποιήσει αυτή την αμιγώς ιδεολογική και καθόλου επιστημονική τοποθέτηση, στηρίζοντας τις επιλογές του Υπουργείου, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι.

Άλλωστε, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εάν σήμερα υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αυτός είναι το ίδιο το Υπουργείο Υγείας που διαλύει τις υποδομές δημόσιας υγείας και οι επιπτώσεις από τις πολιτικές του Μνημονίου. Η μελέτη των στατιστικών υγείας επιτρέπει να προβλέψουμε ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν ή και θα πεθάνουν από τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία η ανασφάλεια και το αυξημένο κοινωνικοοικονομικό στρες από την τρέχουσα κοινωνική καταστροφή, παρά από τις εξωτικές ασθένειες που παρατίθενται στα πάντα τρομολάγνα τηλεοπτικά κανάλια.

Επιπλέον, εάν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία από τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών χωρίς χαρτιά, αυτός απειλεί πρώτα και κύρια τους ίδιους τους μετανάστες! Δεν αποτελούν κίνδυνο, ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες, ως αποτέλεσμα των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και της εξαθλίωσης που αυτές συνεπάγονται, και γι’ αυτό είναι τα θύματα αυτών των κινδύνων και όχι οι θύτες όπως ο κυρίαρχος ρατσιστικός λόγος προσπαθεί να τους παρουσιάσει. Εάν σήμερα έχουμε έξαρση AIDS σε χρήστες, η λύση δεν είναι ο επιπλέον στιγματισμός τους ως «κινδύνων για τη δημόσια υγεία» αλλά απλά μέτρα όπως η δωρεάν παροχή συρίγγων μιας χρήσης που σήμερα περιορίζονται στο όνομα της περικοπής δαπανών. Αντίστοιχα, εάν εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος από «ξεχασμένες» ασθένειες επειδή έχουμε ανθρώπους από χώρες όπου έχουν διαλυθεί τα συστήματα υγείας και άρα δεν γίνονται σωστά οι μαζικοί εμβολιασμοί, η λύση προφανώς δεν είναι ούτε ο εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης ούτε ο αποκλεισμός των μεταναστών από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (άρα και εμβολιασμού) που θέλει να επιβάλει ο κ. Λοβέρδος στο όνομα των περικοπών του Μνημονίου.

Με περισσό κυνισμό οι εκπρόσωποι των πιο καταστροφικών πολιτικών προσπαθούν να πείσουν μια κοινωνία που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο ότι φροντίζουν γι’ αυτή κατασκευάζοντας έναν εχθρό τον οποίο μετά θα «καταστείλουν». Ο συνδυασμός ανάμεσα σε μια αυταρχική «βιοπολιτική» αντίληψη της επέκτασης του καταστατικού ρόλου του κράτους με τη χυδαία μικροπολιτική της προσπάθειας εκλογικής επίπλευσης μέσα από την ακροδεξιά μετατόπιση της προεκλογικής ατζέντας, αποτελεί κοκτέιλ ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένας λόγος παραπάνω να αντισταθούμε.

*Αναδημοσίευση από www.aristerovima.gr