Απεργιακό τσουνάμι σε Πλοία και Λεωφορεία

23

ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ Η ΠΝΟ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

Οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο πλαίσιο της ΠΝΟ τελικά απέτυχαν και ναυάγησαν, εκθέτοντας τους εμπνευστές τους.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί τελικά η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, όπως αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, Δευτέρα 9/4, η Εκτελεστική Επιπροπή της ΠΝΟ. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 14 – 1.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Γ. Χαλάς υποστήριξε ότι θα ‘πρεπε να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την απεργία δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας πως «η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων». Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα», διεμήνυσε.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

«Αφήστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν και μετά όλα θα τα δούμε», είχε δηλώσει νωρίτερα, σε απειλητικό πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στο ρ/σ Radio 9, ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που επιμείνει στην απόφασή της η ΠΝΟ. «Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να προστατευθεί η ομαλή διακίνηση των προϊόντων από τα νησιά, η ομαλή έξοδος για το Πάσχα και να προστατεύσουμε και το όνομα της χώρας για τον τουρισμό», σημείωσε και χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «τελείως αδικαιολόγητη» την απεργία.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΩΡΩΝ

Απεργοσπαστικές κινήσεις κάποιων ηγεσιών σωματείων, οι οποίες ξεκίνησαν από την Κυριακή (8/9), μετά τις υποθετικά «βελτιωμένες» προτάσεις της Α. Διαμαντοπούλου, προκαλούν τριγμούς στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Συγκεκριμένα Πρόεδροι ορισμένων σωματείων που συμμετέχουν στην ΠΝΟ φέρονται έτοιμοι να «σπάσουν» την απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης και της Τετάρτης. Στο πλαίσιο αυτό μάλλον εντάσσεται και η ανακοίνωση των επικεφαλείς 9 ναυτικών σωματείων, με την οποία καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ ότι διέκοψε με παρέμβαση των συνδικαλιστών του την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ αργά την Κυριακή το βράδυ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (9/4) αποφάσισε να πραγματοποιηθεί κανονικά η διήμερη απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, αφού εξέτασε τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τις οποίες δεν έκρινε ικανοποιητικές.

 

 Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκληραίνει της στάση της, δηλώνοντας ότι τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί και πως θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει το απαραδεκτο μέτρο επιστράτευσης και προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για να ανασταλεί η απεργία και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

Ήδη, από χθες, Κυριακή, μετά τη συνάντηση της ΠΝΟ με την Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ.Χαλάς δήλωνε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου, αλλά θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή». Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι άλλων σωματείων, τα οποία κινούνται σε απεργοσπαστική τροχιά, δήλωναν ότι η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου είναι βελτιωμένη και θα πρέπει να εξεταστεί.

Απεργία στα ΚΤΕΛ ενάντια στις απολύσεις

 

Mε την κύρωση του 2ου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, ανάμεσα στα άλλα, αίρεται το νομικό πλαίσιο προστασίας που υπήρχε για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων σε Ν.Π.Δ.Τ. αλλά και σε Ν.Π.Ι.Τ..Αυτό δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι διοικήσεις τους σε άμεσες απολύσεις. Πραγμα και το οποίο έγινε, σε βάρος δεκάδων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ πανελλαδικά.

 

Για το λόγο αυτό την Μ.Πέμπτη υπάρχει 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, ενάντια στις απολύσεις και σε αυτήν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, που καθόριζε ουσιαστικά την απαγόρευση των απολύσεων στα ΚΤΕΛ,η οποία προϋπήρχε αλλά επικυρώθηκε με νόμο από την βουλή το 2004.

 

Οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ έχουν πλέον  την απόλυτη ελευθερία να προχωρήσουν σε απολύσεις χωρίς κανένα περιορισμό.Ήδη και πρώτο από όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας, το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής προχώρησε σε 6 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και θα συνεχίσει να απολύει κάθε μήνα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 6ωρες στάσεις εργασίας κάθε Σαββατοκύριακο.

 

Χθες Κυριακή οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε επιθέσεις στους εργαζόμενους και στα συνδικαλιστικά στελέχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν τα πούλμαν τα δρομολόγια.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου για το πρωί της Δευτέρας, ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στους εργοδότες να παραστούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους.

Τόσο οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ όσο και οι ναυτεργάτες, δέχονται αυτές τις μέρες μια στοχευμένη επίθεση από κυβέρνηση και ΜΜΕ. Είναι χρέος μας να ταχθούμε αλληλέγγυοι-ες στον αγώνα τους σπάζοντας στην πράξη  την προπαγάνδα η οποία στόχο έχει να περιθωριοποιήσει και να στιγματίσει κάθε απεργιακό αγώνα ενάντια στα βάρβαρα, αντεργατικά και αντιλαϊκά αυτά μέτρα.