Μια ακόμα επιτυχία Λοβέρδου. Καταρρέει το Θεαγένειο!

Σε συνθήκες απάνθρωπες για τους ασθενείς και τους εργαζομένους έχει οδηγηθεί το Θεαγένειο , το οποίο λειτουργεί χωρίς βασικά φάρμακα πρώτης γραμμής και υγειονομικό υλικό, ενώ κάποια τμήματα μένουν χωρίς γιατρούς, μετά το μεσημέρι, λόγω περικοπής των εφημεριών. Αυτά καταγγέλλουν οι γιατροί του Θεαγενείου οι οποίοι σήμερα και αύριο πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας. Στο πλευρό των γιατρών στάθηκαν και ασθενείς, οι οποίοι απέδωσαν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην πολιτική του υπουργείου Υγείας.

«Είμαστε απλήρωτοι για την υπερωριακή και εφημεριακή μας εργασία, από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το χειρότερο είναι ότι με την έλλειψη προσωπικού, με την έλλειψη υλικών, με την έλλειψη υποδομών η προσφορά του συστήματος υγείας στους Έλληνες πολίτες και στους κατοίκους αυτής της χώρας ολοένα και χειροτερεύει», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου. Παράλληλα τόνισε οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θεραπείας εξυπηρετούνται και ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία κανενός.

«Στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε πολλά φάρμακα πρώτης γραμμής. Οι ελλείψεις νοσοκομειακού υλικoύ είναι καθημερινότητα. Πολλές φορές στέλνουμε αρρώστους να πάνε να πάρουν από το απέναντι φαρμακείο τα φάρμακα τα οποία χρειάζονται. Υπάρχουν εξετάσεις τις οποίες δεν πληρώνουν τα ταμεία και καλούνται οι ασθενείς να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η δε τραγική κατάσταση είναι αυτή των ανασφάλιστων που δεν έχουν καμία πρόσβαση ούτε σε νοσηλεία ούτε σε εξετάσεις. Το χειρότερο είναι ότι το κόστος νοσηλείας για τα ταμεία με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια έχει τιναχθεί στα ύψη. Κατά δήλωση του διοικητή μας αυτή τη στιγμή τα ταμεία δεν δέχονται να πληρώσουν νοσήλια 500.000 ευρώ», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής ιατρών του Θεαγενείου, Μαρία Κυνηγού.

Τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς αλλά και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας, εξέφρασαν ο καρκινοπαθής, Γιάννης Καφτεράνης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, Περσεφόνη Μήττα.

«Κύριε υπουργέ της Υγείας πλήρωσε τους γιατρούς γιατί χωρίς γιατρούς θα πεθάνουμε όλοι. Είμαι χειρουργημένος με καρκίνο στα πνευμόνια. Εδώ μέσα νοσοκόμοι και γιατροί μας περιποιούνται φανταστικά, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Αν δεν πληρώνονται όμως πώς θα φάνε, πώς θα κάνουν Πάσχα;», είπε ο κ Καφτεράνης.

Η κ Μήττα από την πλευρά της τόνισε ότι οι καρκινοποθείς κινδυνεύουν να πεθάνουν γιατί «είναι ακριβοί ασθενείς και το κράτος θέλει να κάνει οικονομία». Τόνισε ακόμη ότι ένας καρκινοπαθής δεν μπορεί να περιμένει πέντε μήνες για να χειρουργηθεί επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να ζήσει αν δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τα φάρμακά του.

Α. Φωτοπούλου

πηγή ΑΠΕ