Στεγνώνουν από χρήματα και υλικά τα νοσοκομεία.

27

Το φάσμα της κατάρρευσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλά νοσοκομεία της χώρας ανάμεσα σε αυτά και τα νοσοκομεία της Ηπείρου, ιδιαίτερα τα μικρότερα εξ αυτών, καθώς τα χρήματα για λειτουργικές δαπάνες δηλαδή για αγορές, προμήθειες, υλικά και άλλα βασικά είδη μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% τα τελευταία δυο χρόνια.

Συγκυβέρνηση –ΕΕ-ΔΝΤ μεθοδευμένα τα οδηγούν σε λουκέτο και δεν είναι πλέον μακριά το χρονικό διάστημα που  κάποια τουλάχιστον εξ αυτών θα κηρύξουν λειτουργική στάση.

Βασικά και απαρίτητα υγειονομικά υλικά  για την καθημερινή λειτουργία κλινικών, εργαστηρίων  και εξωτερικών ιατρείων δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα  να τίθεται σε εν αμφιβόλω  και η ασφαλής  και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών  αλλά και των προσερχόμενων περιστατικών στα ΕΙ  .

Ταυτόχρονα ο νεοσυσταθείς ΕΟΠΥΥ, βασικός «αγοραστής» των υπηρεσιών υγείας, δηλώνει αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών του προς τα νοσοκομεία καθώς και αυτού του ίδιου η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη.

Αρκετοί από τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού , λόγω μη πληρωμής τους από τα νοσοκομεία,  όχι μόνο σταματούν να τα προμηθεύουν πλέον με υλικά ή τα προμηθεύουν με το δελτίο, αλλά αρνούνται πλέον και προσφορές να υποβάλουν  σε διαγωνισμούς αν δεν έχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις για  εξόφλησή τους  σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Έγγραφες βεβαιώσεις που, εκεί που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα,  καμιά υπηρεσία νοσοκομείου δεν μπορεί να δώσει.

Ακόμα και λειτουργίες όπως η σίτιση των ασθενών αλλά και η προμήθεια καυσίμων μπορεί το επόμενο διάσημα να κινδυνεύσουν.

 

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς η ανεξέλεγκτη πτώχευση στην οποία έχει οδηγηθεί μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού  και η υποβάθμιση της ασφαλιστικής του κάλυψης τόσο από την εγχώρια τρόικα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ) μαζί με τις τσόντες τους, όσο και από την αλλοδαπή τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ,  έχει οδηγήσει  τμήματα που πληθυσμού  που τα προηγούμενα χρόνια  επέλεγαν για την περίθαλψή  τους και για ιατρικές εξετάσεις κλπ  τον ιδιωτικό τομέα υγείας ή τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, να στρέφονται τώρα στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας, ως ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, που δεν έχει άλλους τρόπους, πόρους  και άλλες πηγές χρηματοδότησης  για να καλύψει  τις λειτουργικές ανάγκες του πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, είναι από τα πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης στο προσεχές διάστημα.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα  δεν έχουν απασχολήσει κατά την άποψή μας με τη δέουσα σοβαρότητα ούτε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο ούτε τους πολίτες και τους φορείς της Πρέβεζας.

Μάλιστα παρουσιάζονται και απαράδεκτα  φαινόμενα  όπως πχ  ορισμένοι (εντός νοσοκομείου) να καταφέρονται κατά του νοσηλευτικού  και διοικητικού προσωπικού εγκαλώντας το, με θεατρινίστικου τύπου παραστάσεις στους διαδρόμους του Νοσοκομείου, ενώπιον ασθενών και συνοδών, για τις ελλείψεις υλικών στις κλινικές και στα τμήματα!!!

Λες και δεν γνωρίζουν ή στερούνται διανοητικής ικανότητας  να αντιληφθούν ότι υπεύθυνες για την  οικτρή κατάσταση των οικονομικών των νοσοκομείων και για τις παρατηρούμενες ελλείψεις υλικών  -βεβαίως και αυτού της Πρέβεζας- είναι οι πολιτικές του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ .

Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας  στο μέτρο  των κάθε φορά των δυνατοτήτων του, παρά τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές του,  έχει προσφέρει  στον πληθυσμό της περιοχής. Σήμερα σε συνθήκες μαζικής λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων και ανεξέλεγκτης μαζικής πτώχευσης  του λαού μας  από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ- Παπαδήμου,   ο τοπικός πληθυσμός της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής  το έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

Όμως…

Το Νοσοκομείο κινδυνεύει.

Όπως και άλλα βέβαια νοσοκομεία.

Όσο κι αν δεν γίνεται σε ορισμένους  ορατό αυτό.

Κινδυνεύει από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της τρόικας.

Κινδυνεύει από κατάρρευση και λουκέτο,  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μεγάλου τμήματος των εργαζομένων να το κρατήσουν στη ζωή και σε λειτουργία.

Κινδυνεύει να είναι μέσα σε αυτές τις δομές  για τις  οποίες  ο Α. Λοβέρδος προετοιμάζει εδώ και καιρό  την κοινή γνώμη:

«Με τα υφιστάμενα δεδομένα δομών και ανθρώπινου δυναμικού, το 2013 δεν θα βγει. Δεν βγαίνει, διότι εκεί δεν έχεις να εξοικονομήσεις τίποτα, χάριν της γενικής οικονομίας του τόπου. Ό,τι είχες να εξοικονομήσεις, το εξοικονόμησες. Από εκεί και πέρα, αν δεν έχεις χρήματα να συντηρήσεις τις δομές, πρέπει να τις κλείνεις”. 

 A.Λοβέρδος 20 Ιανουαρίου  2012 -Βουλή των Ελλήνων.

Οι πολίτες της Πρέβεζας, οι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες του νομού τούτες τις ώρες  πρέπει να υπερασπιστούμε το Νοσοκομείο της πόλης, να υπερασπιστούμε και να επιβάλουμε την πλήρη και καθολική, δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Να διεκδικήσουμε την επαρκή του χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουμε την επαρκή στελέχωσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Να διεκδικήσουμε τον εξοπλισμό του με τα απαραίτητα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.Να καταδικάσουμε την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση επιβολή λειτουργίας με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα , είναι κοινωνικό αγαθό.

Να καταδικάσουμε και με τη ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές αλλά και με τους αγώνες μας  το μαύρο πολιτικό  μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-κεφαλαίου –τρόικας, που με συστηματικό τρόπο ετοιμάζει μαζικό λουκέτο σε δημόσιες δομές υγείας και περίθαλψης και την απόλυση εκατοντάδων και χιλιάδων υγειονομικών με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών.

Το δίλλημα έχει τεθεί και είναι απόλυτο.

Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ


-Αναδημοσίευση από τη σελίδα της Αγωνιστικής Παρέμβασης Νοσοκομείου Πρέβεζας 10-4-2012