Συνεχίζονται τα »παιχνίδια» με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων

Οι μύθοι καθημερινά καταρρέουν σχετικά με τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, όχι όμως και ο «εμμονές» των μνημονιακών πολιτικών που συνεχίζουν να πιπιλίζουν για το μεγάλο μέγεθος του Δημόσιου τομέα..

Σήμερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Ρέππας έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των Δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το πρόγραμμμα της απογραφής. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των ΔΥ έχει μειωθεί όμως από τις ανακοινώσεις προκύπτουν συμπεράσματα και εύλογα ερωτήματα.

  1. Αν δεχτούμε ότι τα στοιχεί είναι αληθή ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν ξεπερνά τις 400 χιλιάδες αφού στις 580 χιλιάδες προσμετρούνται και οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί (σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν είναι συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων) που σύμφωνα με την αρχική απογραφή ήταν περίπου 180 χιλιάδες.
  2. Από τα στοιχεία της απογραφής (δείτε εδώ) υπάρχει μια διαφορά (περίπου 26 χιλιάδες) ανάμεσα σε αυτούς που υποτίθεται ότι μισθοδοτούνται και σε αυτούς που έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία. (δείτε παλιότερο δικό μας δημοσίευμα). Μάλλιστα με συνεχή έγγραφα του Υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι σε αρκετές περπτώσεις η διαγραφή και η εγγραφή υπαλλήλων δεν πραγματοποιείται με ευθύνη των υπηρεσιών. Δείτε  εδώ και εδώ.  Παράλληλα η Ενιαία αρχή πληρωμών δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των μισθοδοτούμενων, ενώ η διαδικασια της απογραφής είναι υπόθεση των υπηρεσιών που σημαίνει ότι μπορεί στοιχεία να μην έχουν περαστεί. Αυτό γεννά εύλογα ερωτηματικά αν όσοι αποχωρούν είτε με συνταξιοδότηση είτε έφυγαν με την εφεδρεία και την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα έχουν διαγραφεί από την απογραφή.
  3. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία της απογραφής έδιναν διαφορά ανάμεσα στις αρχές Νοεμβρίου του 2011 με τον Φεβρουάριο του 2012 μειωμένο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1000 περίπου, ενώ είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο πάνω από 12 χιλιάδες είχαν αποχωρήσει με εφεδρεία και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Ακόμα και σήμερα λοιπόν το Υπουργείο δεν είναι ικανό να δώσει με ακρίβεια στοιχεία, όχι γιατί δεν γνωρίζει, αλλά γιατί επιδιώκει να θολώσει τα νερά και να περάσει τις μνημονιακές πολιτικές του κλεισίματος υπηρεσιών και φορέων και των απολύσεων που είναι προ των πυλών. Η εμμονή του κ Ρέππα στην μείωση κατά 150 χιλιάδες του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όταν μάλιστα είνα γνωστό ότι αυτό δεν αφορά τους μηχανισμούς καταστολής (στρατό αστυνομία), είναι προφανές ότι εξυπηρετείται από μια θολούρα στα στοιχεία.

Για ενημέρωση των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής στις 10-4-2012


Σε 636.188 ανέρχεται το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τις 9 Απριλίου του 2012. Επιπλέον, 49.546 υπάλληλοι εργάζονται ως έκτακτοι και άλλοι 20.242 με ποικίλες εργασιακές σχέσεις.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, για την ανακοίνωση της διασύνδεσης του μητρώου απασχολουμένων με το μητρώο μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Ρέππας, η διασύνδεση αυτή γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας.

Το μητρώο μισθοδοτούμενων δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή όχι μόνο πόσοι είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) αλλά και ποιοι είναι. Το μητρώο περιέχει 75 ξεχωριστά πεδία τα οποία δίνουν την πλήρη εικόνα του κάθε υπαλλήλου.

Στην πρώτη απογραφή οι υπάλληλοι ήταν 768.000 και σήμερα είναι 712.000. Στο διάστημα αυτό προσλήφθηκαν περίπου 22.000 από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.