»Βουλίαζουν» τα νοσοκομεία της Κέρκυρας. Υπό παραίτηση μέλη του ΔΣ

Επί ξηρού ακμής η λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το Δ.Σ. του οποίου προχώρά σε μετωπική σύγκρουση με το διοικητή Κ. Γρηγορόπουλο και το Υπουργείο Υγείας και απειλεί με ομαδική παραίτηση.

Στην συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας, σύσσωμο το Δ.Σ. με μοναδική διαφωνία του Κ. Γρηγορόπουλου, εξέδωσε κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου λόγω της πλήρους έλλειψης χρηματοδότησης που επηρεάζει πλέον κάθε δραστηριότητα παροχής υγείας!
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην δημόσια επιστολή τους, τα μέλη των Δ.Σ. των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων ΓΝΚ και Ψυχιατρικού, υπογραμμίζουν ότι η πλήρης έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη λειτουργία του: «Αν συνεχιστεί αυτή η έλλειψη ρευστότητας, το Νοσοκομείο θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ενώ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Η κερκυραϊκή κοινωνία και οι φορείς της θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση προκειμένου να στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια ομαλής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων».

Αρνήθηκε να υπογράψει ο Γρηγορόπουλος

Ο μοναδικός που δεν υπέγραψε την επιστολή ενώ αντέδρασε έντονα στην έκδοσή της ήταν ο Κ. Γρηγορόπουλος, ο οποίος αποχώρησε αφού αρνήθηκε πρώτα να υπογράψει υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση από την προϊστάμενη αρχή την οποία ενημέρωσε με έγγραφό της το πρωί της ίδιας ημέρας.
Αντίθετα, την υπογράφουν όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.: Η Χρυσούλα Τόμπρου (αντιπρόεδρος Δ.Σ.), ο Γιάννης Αλαμάνος (αναπληρωτής διοικητής) και τα μέλη Φ. Κορφιάτης, Στ. Μαυρόπουλος, Χρ. Κάντα και Σπ. Πουλής.

Θ. Γουλής: Σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα σήμερα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Θεόδωρος Γουλής, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα υπογράμμισε ότι  το νοσοκομείο περιήλθε στην απαράδεκτη σημερινή κατάσταση εξαιτίας της  άγριας περικοπής της χρηματοδότησης των μονάδων υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. και της εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζουν αυτά τα κόμματα και οι σύμμαχοί τους: «Όπως κατανοεί ο καθένας αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όσων νοσηλεύονται ή παρουσιάζουν ανάγκη νοσηλείας», τόνισε ο κ. Γουλής ο οποίος, ως επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία ζητά να προταχθεί ως κανονικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που θα γίνει στις 21 Απριλίου. «Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας χρωστάει τα δεδουλευμένα των εφημεριών πολλών μηνών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές-νοσηλεύτριες και για αυτό οι γιατροί με απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου προχώρησαν πριν 3 βδομάδες σε επίσχεση εργασίας που είναι σε εξέλιξη. Πρόσφατα το Δ.Σ. του Νοσοκομείου κατά πλειοψηφία προχώρησε στην περικοπή των εφημεριών  των γιατρών με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μένει αρκετές μέρες τον μήνα χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Γουλής.

Απίστευτη κατάσταση…

Τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση:
–    Τα ασφαλιστικά Ταμεία παρουσιάζουν πλήρη αδυναμία να εκπληρώσουν έστω και μικρό μέρος των υποχρεώσεών τους απέναντι στα νοσοκομεία, ενώ παραπέμπουν στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο επίσης δεν εμφανίζεται κάποια ένδειξη πληρωμής υποχρεώσεων των Ταμείων προς τα νοσοκομεία.
–    Τα νοσοκομεία δεν έχουν λάβει κατά τους τελευταίους μήνες καμία επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών
–    Η επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, την 6η ΥΠΕ αλλά και με πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας καταδεικνύει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης εμφανίζεται πανελλαδικά. Επιπλέον, καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση δεν δίδεται για το πότε, πως και με ποια ποσά θα καλυφθούν οι εξαιρετικά επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες των νοσοκομείων, καθώς τα ταμειακά τους υπόλοιπα εξαντλούνται και συσσωρεύονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
–    Οι εταιρίες που προμηθεύουν το Γενικό Νοσοκομείο με υγειονομική υλικό, μέσω αντίστοιχων συμβάσεων, έχουν αρχίσει να αρνούνται την προμήθεια με μακροχρόνια πίστωση. Αυτό δημιουργεί άμεσα τον κίνδυνο υπολειτουργίας σημαντικών τμημάτων του.
Τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. απειλούν με παραίτηση, καθώς αρνούνται να χρεωθούν τα ίδια το όποιο ζήτημα προκύψει από τη δυσλειτουργία, υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση του Νοσοκομείου κάτω από παρατεταμένη έλλειψη χρηματοδότησης είναι αδύνατη.

πηγή corfupress.gr 11-4-2012