Ισπανική κυβέρνηση: Τέλος στην »κουλτούρα» του »όλα δωρεάν’ στην υγεία’…

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλοί Ισπανοί θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα φάρμακά τους βάσει των νέων μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της υγείας.

   Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Άνα Μάτο σκιαγράφησε μια σειρά μέτρων για την περικοπή δαπανών στον τομέα της υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που έρχονται στη χώρα για να επωφεληθούν των δωρεάν παροχών υγείας, αλλά μέτρα για την καταπολέμηση της υπερ-συνταγογράφησης.

   «Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τέλος στην κουλτούρα του ‘όλα δωρεάν’», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

   Όπως εξήγησε η Μάτο, οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα, θα πρέπει πλέον να πληρώνουν ένα ποσοστό της τιμής τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν περισσότερο στις ιατρικές τους δαπάνες.

   Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι, που έχουν δεν λαμβάνουν πια επίδομα ανεργίας, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα, επεσήμανε η υπουργός Υγείας.

   Οι 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας είναι υπεύθυνες για τον προϋπολογισμό τους για την υγεία και την εκπαίδευση και η κυβέρνηση του Ραχόι εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις έπειτα από τις υπερβολικές δαπάνες που παρατηρήθηκαν το 2011.

   Το σύστημα υγείας της Ισπανίας έχει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ανεξόφλητα χρέη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

   Πάντως οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία ήταν το 2009 3.067 δολάρια, κάτω από τον μέσο όρο των 3.361 δολαρίων του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

πηγή ΑΠΕ