Τεράστια ερωτηματικά για τα προσωπικά δεδομένα από την εισβολή χάκερ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 Τεράστια ερωτηματικά προκελεί η είδηση που είδε στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εισβολή χάκερ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος και της ιστοσελίδας in.gr χάκερ εισέβαλαν την Μεγάλη Παρασκευή στο σύστημα και καταχώρησαν στη βάση δεδομένων 1,5 εκατ. πλαστές συνταγές.

 Είναι γνωστό επίσης ότι το σύστημα είναι σε «πειραματικό» στάδιο και αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα, ενώ έχει δεχτεί την κριτική από τους γιατρούς για αδυναμία να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, παρουσιάζοντας συνεχείς «πτώσεις».

 

Παράλληλα όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα Ιατρικών συλλόγων είχαν επισημανθεί προβλήματα στο σύστημα, σχετικά με την ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφοτου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που στάλθηκε σήμερα 19/4 στον Υπουργό Υγείας, που μιλά για διαβλητότητα του συστήματος και καταλογίζει ευθύνες στο Υπουργείο γιατί δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του Συλλόγου. Αντίστοιχο έγγραφο έχει αποστείλει στις 11-11-2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά που ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι το σύστημα »είναι διαβλητό και δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και το ιατρικό απόρρητο», ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Πάτρας και Αργολίδας έχουν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα.

 Τα ερωτήματα που τίθενται και απαιτείται άμεση απάντηση από την πλευρά του Υπ Υγείας είναι:

  1. Η εισβολή των χάκερ περιορίστηκε μόνο στην καταχώρηση πλαστών συνταγών ή υπήρξε και διαρροή στοιχείων των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα αυτά που θεωρούνται ιατρικά απόρρητα αλλά και άλλα που σχετίζονται με τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης;
  2. Εγγυάται το Υπ Υγείας ότι το σύστημα έχει τις δικλείδες που διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την ασφάλεια των δεδομένων;
  3. Η εφαρμογή του συστήματος έγινε, αφού είχαν παρθεί όλα τα μέτρα που διασφάλιζαν το απόρρητο των στοιχείων, ή υποτάχθηκε η εφαρμογή του στις επιταγές του μνημονίου και των περικοπών στην φαρμακευτική δαπάνη;
  4. Γιατί δεν πάρθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των Ιατρικών Συλλόγων όπως προκύπτει από το έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης;

 Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θέματος και θα επανέλθουμε.

 

Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα in.gr στις 19-4-2012

Χάκερ που εισέβαλαν τη Μεγάλη Παρασκευή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταχώρησαν 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές στη βάση δεδομένων.
Έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έδειξε ότι στις 6 Απριλίου υπήρξαν 1.500.000 καταχωρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο σύστημα.
Αυτός ήταν και ο λόγος της ταλαιπωρίας που υπέστησαν εκείνη την ημέρα ασφαλισμένοι και γιατροί, οι οποίοι αδυνατούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή υπηρεσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τους υπεύθυνους αναζητά τώρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

πηγή in.gr 19-4-2012