Αναζητούνται ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

34

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας «πάσχουν» από έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ το δικό τους «γολγοθά» περνούν σε καθημερινή βάση ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον προσπαθώντας να βρουν ένα άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ είναι δραματική. Λόγω ελλείψεων προσωπικού, κάποιες μονάδες έχουν κατεβάσει ήδη ρολά, κάποιες άλλες λειτουργούν οριακά και οι ασθενείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού…

Δυτική Μακεδονία

Σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία μόνο το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ και η διοίκησή του με το προσωπικό της μονάδας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοιχτή τη ΜΕΘ που εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια. Αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί, οι οποίοι δίνουν μάχη για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Δεν μπορούν να αρρωστήσουν ή να πάρουν άδεια, ενώ στους νοσηλευτές χρωστούν μέχρι και 40 ρεπό.

Η μονάδα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης που διαθέτει 7 κρεβάτια, καθώς και η μονάδα του Νοσοκομείου Καστοριάς που έχει 6 κρεβάτια, έχουν βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Οσο για τα άλλα δύο νοσοκομεία της περιφέρειας (Γρεβενών και Φλώρινας), δεν έχουν καν ΜΕΘ.

Οι ασθενείς από Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα που πρέπει να εισαχθούν σε μονάδα για να σωθούν, μεταφέρονται αναγκαστικά σε άλλη πόλη. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η έλλειψη ΜΕΘ για τους αρρώστους είναι ανάλογη με την έλλειψη πενικιλίνης για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας!

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην περιφέρεια όπου διαμένουν περισσότεροι από 600.000 πολίτες, υπάρχουν μόλις 29 κρεβάτια εντατικής! Τα κρεβάτια αυτά φυσικά δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν ακόμη 18 κρεβάτια… στα χαρτιά, τα οποία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Δημήτρη Παπαδόπουλο, «το νοσοκομείο διαθέτει 12 κρεβάτια εντατικής, αλλά λειτουργούν μόνο τα 8. Πολλές φορές δε φτάνουν. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ψάχναμε απεγνωσμένα κρεβάτι για ένα περιστατικό και τελικά ο ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για να αντιμετωπιστεί».

Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής οι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη για να μην κλείσει η μονάδα που διαθέτει 4 κλίνες ανοιχτές (δηλαδή λειτουργούν). Η μονάδα έχει ακόμη μία κλίνη που είναι εκτός λειτουργίας. Πρόσφατα έφυγε λόγω συνταξιοδότησης ο διευθυντής της ΜΕΘ, ενώ ο δεύτερος στη σειρά γιατρός θα φύγει τους επόμενους μήνες. Θα μείνουν μόνο δύο γιατροί και θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης λειτουργούν τα 12 από τα 16 κρεβάτια εντατικής και στο νοσοκομείο της Ξάνθης τα 5 από τα 7 κρεβάτια. Στο νοσοκομείο της Δράμας η μονάδα (διαθέτει 7 κλίνες) έχει κατεβάσει ρολά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν υπάρχει καν ΜΕΘ. Κι όλα αυτά, όταν γνωρίζουμε ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ γίνονται καλά και το ποσοστό διάσωσης των ασθενών με βαρύ τραύμα ανέρχεται στο 90%!

Κεντρική Μακεδονία

Το ίδιο απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία, που καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 1,8 εκατ. πολίτες, διαθέτουν μόλις 99 κρεβάτια που λειτουργούν και 31 κλειστά κρεβάτια που δε λειτουργούν.

Χωρίς ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία σε Κιλκίς, Νάουσα, καθώς και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Γουμένισσας και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει κλειστή ΜΕΘ (6 κρεβάτια), καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. «Προκηρύξαμε θέσεις για 4 γιατρούς και δεν ήρθε κανένας», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διοικητής Αστέριος Φαρμάκης και προσθέτει ότι, «αν έρθει ένας διευθυντής – έμπειρος εντατικολόγος στο νοσοκομείο, θα ανοίξουμε έστω 2-3 κρεβάτια». Οσο για το Νοσοκομείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ δε λειτουργεί διότι δεν έχει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Εδεσσας λειτουργούν από τις 8 κλίνες ΜΕΘ οι 3, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 6 κρεβάτια εντατικής, στο Θεαγένειο και στον «Αγιο Παύλο» από 8 και στον «Αγιο Δημήτριο» 6.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Γιώργο Βέργουλα, στο νοσοκομείο από τις 15 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 10 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Β’ ΜΕΘ, καθώς δεν έβγαιναν οι εφημερίες. Ενας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας άλλος παραιτήθηκε και μία γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης. Η διοίκηση έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια για να βρεθεί το προσωπικό, ωστόσο δεν υπήρξε θετική εξέλιξη.

Στο «Παπαγεωργίου» από τις 22 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 16. Επίσης, στην Α’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες και στη Β’ ΜΕΘ υπάρχουν 10 κλίνες. Στο Ιπποκράτειο από τα 10 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν τα 7 και στο «Γεννηματάς» από τα 10 κρεβάτια ανοιχτά είναι τα 8.

Στο Νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με το διοικητή Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη, λειτουργούν 6 κρεβάτια εντατικής και σύντομα θα ανοίξουν άλλα δύο. «Υπάρχει καλός συντονισμός και η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει υψηλό ποσοστό κάλυψης. Οταν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι, γίνονται διακομιδές από άλλα νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας υπάρχουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ και με δωρεά ιδιωτών αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμη 6, αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό. «Το νοσοκομείο μας εξυπηρετεί όλη την Ημαθία και πρέπει να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ. Τα δύο κρεβάτια που διαθέτει το νοσοκομείο δεν επαρκούν. Νοσηλεύουμε ασθενείς από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα. Μάλιστα το Πάσχα ψάχναμε εντατική για ένα επείγον περιστατικό και ευτυχώς βρήκαμε εγκαίρως», αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, Νικόλαος Χατζηδημητρίου, και προσθέτει ότι «τώρα εργάζονται στη μονάδα τρεις γιατροί και για να ανοίξουμε τις καινούργιες κλίνες που θα φτιάξουμε, θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα γιατρό ακόμη».

πηγή  kozan.gr – Αγγελιοφόρος