ΙΚΑ Σταματά το «τεστ ΠΑΠ»;

30

Μια ακόμα παροχή στις ασφαλισμένες του σταματά το ΙΚΑ εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησης των υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Χτες, οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ στο Παγκράτι που είχαν προγραμματισμένο για σήμερα τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ-ΤΕΣΤ) ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά ότι το τεστ αναβάλλεται επ’ αόριστον λόγω «οικονομικών δυσχερειών». Κι όταν οι ασφαλισμένες έθεσαν το ερώτημα για το «πότε μπορούν να επαναλάβουν το τεστ;», έπαιρναν τις απαντήσεις ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά από πολλούς μήνες -εφόσον επαναλειτουργήσει το τμήμα- ή ότι μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ.

Ομως, στα δημόσια νοσοκομεία οι ουρές είναι πολύμηνες και οι ασφαλισμένες απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου με βάση το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, καταβάλλουν συμμετοχή 15%. Στο ΙΚΑ οι εξετάσεις είναι δωρεάν -όπως δωρεάν ήταν και πριν.

 

Η περικοπή του ΠΑΠ-ΤΕΣΤ είναι κρίκος στην ίδια αλυσίδα περικοπών του πρώην ΙΚΑ. Στην υγειονομική μονάδα του Παγκρατίου γίνονταν ΤΕΣΤ-ΠΑΠ δύο φορές τη βδομάδα σε 20-24 γυναίκες. Ομως λόγω των «οικονομικών δυσχερειών» ο διευθυντής με έγγραφη εντολή του ανέστειλε τη λειτουργία αυτής της πολύτιμης υπηρεσίας για τις γυναίκες…

Πηγή Ριζοσπάστης 24-4-2012