Σήμα κινδύνου για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Στη «γραμμή» του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γερ. Βουδούρη και δικαιώνοντας την κριτική η οποία ασκείται πανταχόθεν στον ετοιμόρροπο Οργανισμό, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυρ. Σουλιώτης προειδοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Οργανισμός κινδυνεύει να μην μπορέσει να αντέξει οικονομικά μέσα στο 2012, καθώς το ταμείο καλείται να λειτουργήσει με 2 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του, ενώ η διογκούμενη ανεργία, οι μειωμένοι μισθοί και η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά περιορίζουν περαιτέρω τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Κυρ. Σουλιώτης πρότεινε επίσης τον αναπροσδιορισμό του τρόπου χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, με ενίσχυση της επιβάρυνσης για τα οικονομικώς εύρωστα στρώματα του πληθυσμού και παράλληλη ελάφρυνση για τα οικονομικώς αδύναμα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στην επιβολή του λεγομένου «κοινωνικού ΦΠΑ», δηλαδή ένα μέρος από τον καταβαλλόμενο ΦΠΑ να χρηματοδοτεί αυτομάτως τις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος Υγείας.

«Εκτός» πάλι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Την ίδια στιγμή, εκτός λειτουργίας βγήκε για άλλη μια φορά χθες το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλη τη χώρα!

Η κατάρρευση του πολυδιαφημιζομένου συστήματος υποχρέωσε τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας να εκτελούν αποκλειστικά και μόνον χειρόγραφα όλες τις συνταγές, ενώ η ΗΔΙΚΑ ζήτησε να μην εκτελούνται ηλεκτρονικές συνταγές με χθεσινή ημερομηνία, δηλαδή 7 Ιουνίου 2012, χωρίς να εξηγεί τους λόγους.

Είναι πιθανόν ότι οι επιτελείς της ΗΔΙΚΑ ανησυχούν για εισβολή χάκερς στο σύστημα, αλλά αγνοούν παράλληλα το γεγονός ότι, εάν οι φαρμακοποιοί δεν εκτελούσαν χθες τις ηλεκτρονικές συνταγές, αυτό θα οδηγούσε χιλιάδες ασφαλισμένους στον γολγοθά της ταλαιπωρίας, αφού οι τελευταίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν σε… βάθος χρόνου νέο ραντεβού με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν νέα ηλεκτρονική συνταγή!

Οι επιτελείς της ΗΔΙΚΑ ισχυρίζονται ότι το σύστημα «έπεσε» χθες σκοπίμως, προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια όλες οι εργασίες για την προγραμματισμένη αντικατάσταση της εφαρμογής.

Έτσι, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Κυριακή, όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται χειρόγραφα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ), Πειραιώς (ΦΣΠ) και Αχαϊας (ΦΣΑ) υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Η προχειρότητα και η άγνοια αυτών που δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα που λέγεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση έστειλαν μήνυμα στα φαρμακεία να μην εκτελούν καθόλου συνταγές. Η αναλγησία τους και η μη κατανόηση του αυτονόητου, ότι ο ασθενής χρειάζεται το φάρμακό την ίδια στιγμή που το ζητά, οδηγεί τους υπευθύνους σε τηλεφωνικά μηνύματα που ουσιαστικά λένε: ‘Μη χορηγείτε φάρμακα, αφήστε τους ασθενείς να πεθάνουν’. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και προκειμένου ο ελληνικός λαός να μη μείνει χωρίς φάρμακα, οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας, αποφάσισαν να δώσουν οδηγία στα μέλη τους να εκτελούν όλες τις συνταγές χειρόγραφα».

Σε δική του ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητεί για άλλη μία φορά την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 9-5-2012