Τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι με υπογραφή Κουτρουμάνη.

Με υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης για τους όρους συμμετοχής των «ωφελούμενων» στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας, Βοήθεια Στο Σπίτι βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στη συνέχιση του προγράμματος.

Αποδεικνύει περίτρανα την πρόθεση για σχεδόν ολική κατάργηση του προγράμματος και την προώθηση του στα χέρια των ιδιωτών μέσω του ΙΚΑ, ενώ οι κορώνες που έβγαζε προεκλογικά ο κ.Γ Κουτρουμάνης για να διαψεύσει τους εργαζόμενους του προγράμματος όταν αυτοί φανέρωσαν τα σχέδια του Υπουργείου, αποδεικνύονται άναρθρες κραυγές αγωνίας για να περισώσει ότι μπορούσε από την οργή των χιλιάδων εργαζόμενων και τον ακόμη πιο πολλών χιλιάδων γερόντων, επωφελούμενων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα στην απόφαση θέτει σωρευτικά 5 όρους που οδηγούν την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών εκτός του προγράμματος.

Συγκεκριμένα προβελέπει:

Δικαιούχοι   είναι   συνταξιούχοι   λόγω   γήρατος,   αναπηρίας   ή   θανάτου   φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΝΑΤ, του Δημοσίου  καθώς και συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες  του ΟΓΑ, οι  οποίοι   αντιμετωπίζουν   πρόσκαιρα   ή   μόνιμα   προβλήματα   υγείας   ή   αναπηρίας   και πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι αναφερόμενα κριτήρια επιλογής.
Κριτήρια επιλογής ωφελούμενων:
α) Να έχουν  συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους ή  να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας  67%  και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας,

β)   Να   διαβιούν   μόνοι   τους   ή   με   σύζυγο   ή   άλλο   πρόσωπο   που   πληροί   τις   λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα,
γ) Το συνολικό  ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό  της  χαμηλότερης  εισοδηματικής  κλίμακας  που  προβλέπεται,    κάθε  φορά,  για την  παροχή του ΕΚΑΣ,
δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή   δυσχερή   την κάλυψη των καθημερινών τους  αναγκών,
ε)   Δεν   λαμβάνουν     επίδομα   απολύτου   αναπηρίας,   ή   εξωϊδρυματικό   επίδομα   ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Τα   ανωτέρω   κριτήρια   επιλογής   ωφελουμένων   στο   πρόγραμμα   αναθεωρούνται σύμφωνα   με   τους   περιορισμούς   του   προϋπολογισμού   του   και   με   στόχο   την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των συνταξιούχων.
Δεν   εντάσσονται   στο   πρόγραμμα   συνταξιούχοι   που   πληρούν     τα   κριτήρια επιλογής   αλλά   διαβιούν   σε   μονάδες   κλειστής   φροντίδας   του   δημόσιου,   ιδιωτικού   ή εθελοντικού τομέα ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Εργασίας κ Κουτρουμάνης βάζει τίτλους τέλους στο προγραμμα αφού με δυσκολία θα βρεθούν ελάχιστοι να πληρούν τις παραπάνω προϋοθέσεις.

Δείτε την σχετικά απόφαση για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι