ΠΑΣΟΚ ΝΔ Φεύγουν; και αφήνουν πίσω τους συντρίμμια

23

Όσοι επισκέπτονται και κυρίως εργάζονται στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνονται ότι πλέον αυτά παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης και έχουν τρομακτικές ελλείψεις, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και στην υγεία.

Ο περιορισμός της «σπατάλης» ήταν η καραμέλα που αναμασούσε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Λοβέρδος. Αποδεδείχθηκε ότι η πραγματικότητα ήταν ότι με αυτό το πρόσχημα σταμάτησαν την χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τα οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία.

Έχουμε λοιπόν εξαιτίας αυτών των επιλογών μια τεράστια έλλειψη σε υλικά στα τμήματα και τις κλινικές, μια στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, μια εικόνα ερήμωσης στα Νοσοκομεία.

Βάζουν ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, αφήνουν τα νοσοκομεία ακάλυπτα από προσωπικό και εφημερίες για να έχουν χρήματα να πληρώνουν τους τοκογλύφους και τις τράπεζες. Αδιαφορούν για τις συνέπειες που έχει η πολιτική τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αφού λοιπόν τα γκρέμισαν όλα, τώρα ζητούν να κυβερνήσουν ξανά, με οικουμενικές, κυβερνήσεις, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή τεχνοκρατών.

Ο λαός μίλησε. Να τσακιστούν να φύγουν, τα κόλπα τους δεν περνάνε!

Η εφημερίδα Real news δημοσιεύει σήμερα ένα ρεπορτάζ της Αιμιλίας Σταθάκου που παρουσιάζει ένα μικρό μόνο μέρος της σημερινής τραγικής εικόνας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία. Με άδεια ταμεία « δίνεται n μάχη για να καλυφθούν οι καθημερινές τους ανάγκες.

Στην περιφέρεια πολλά έχουν φτάσει στα πρόθυρα του λουκέτου, ενώ οι κάτοικοι

κάνουν… έρανο για να τα συντηρήσουν!

Για μερικές ακόμα n μέρες επαρκούν τα χρήματα που διαθέτουν στον λογαριασμό τους πολλά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα.

Ένα από τα πρώτα στοιχήματα της επόμενης κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί άμεσα το κονδύλι για να αποτραπεί n αναστολή της λειτουργίας των νοσοκομείων που βρίσκονται -«στο κόκκινο».

Την τραγική αυτή κατάσταση παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος

ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχει κίνδυνος μέσα στον επόμενο χρόνο να κλείσει το 20% των νοσοκομείων της χώρας. Η «μαύρη τρύπα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΕΣΥ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί από το 2010.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη των νοσοκομείων, βουλιάζει στα χρέη και από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

_ «Ο φορέας που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας καταρρέει και απειλεί να συμπαρασύρει το δημόσιο σύστημα υγείας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Οι συνολικές οφειλές του οργανισμού ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός του κουρεύτηκε στα 350 εκατομμύρια ευρώ, έκτων οποίων τα 280 εκατ. ευρώ είναι για τη φαρμακευτική δαπάνη. Η κατάσταση αυτή οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, τον αντιπρόεδρο

του ΕΟΠΥΥ Κυριάκο Σουλιώτη να υποβάλει την παραίτησή του, n οποία

ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Τα αποθεματικά

Τη χαριστική βολή έδωσε το κούρεμα των αποθεματικών, καθώς σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας το ταμειακό υπόλοιπο μηδενίστηκε. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ιονίων Νησιών ∆ημήτρης Κατσικόπουλος με κατεπείγον έγγραφο του προς το υπουργείο Υγείας

επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία των νοσοκομείων από τη μείωση των διαθέσιμων των λογαριασμών τους και αποκάλυπτε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος τέσσερα νοσοκομεία να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

«Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πλέον πρόβλημα να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα», επισημαίνει ο ∆. Κατσικόπουλος και προσθέτει ότι ακόμα και για τη λειτουργία της ∆ΥΠΕ τα χρήματα επαρκούν μέχρι το τέλος Μαΐου

Στο νοσοκομείο Κορίνθου υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθεί κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς έχει τελεσιδικήσει απόφαση για αποζημίωση ύψους 960.000 ευρώ σε ιδιώτη, το νοσοκομείο όμως βρίσκεται με ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα στον λογαριασμό του. Την οριακή κατάσταση στην οποία

βρίσκονται πολλά από τα νοσοκομεία επισημαίνει και ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Τομαράς

ο οποίος τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. «Υπάρχει τραγικό πρόβλημα ρευστότητας και είμαστε πραγματικά σε δύσκολη θέση», επισημαίνει ο διοικητής

του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να έχουμε τις προμήθειες που χρειαζόμαστε και φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ης εφημερίες των γιατρών». Κάτω από το όριο ασφαλείας είναι η οικονομική κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον διοικητή Φώτη Βάββα, ενώ ο διοικητής του Θεαγένειου κ. Μπεντούρης επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα χρήματα μπορούν να καλύψουν το νοσοκομείο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ο διοικητής Γ.Ν. Ξάνθης

κ. Παυλίδης υποστηρίζει ότι δίνεται αγώνας ημέρα με την ημέρα για να τα βγάλουν πέρα, ενώ το πολύ για ένα δίμηνο αντέχει το Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

σύμφωνα με τον διοικητή Νίκο Ραπτόπουλο. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

σύμφωνα με τον διοικητή κ. Χρισπανόπουλο, οι περικοπές των εφημεριών έχουν φτάσει πλέον στο όριο ασφαλείας ενώ ο διοικητής του Γ.Ν. Κέρκυρας κ. Γρηγορόπουλος εξηγεί ότι γίνεται αγώνας να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα

του νοσοκομείου. Με… έρανο στους κατοίκους του νησιού καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου της Ρόδου, σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Καλαμάτα, η οποία αποκαλύπτει ότι πριν από λίγο καιρό επενέβη ο εισαγγελέας για τον θάνατο ασθενούς λόγω έλλειψης προσωπικού στην εφημερία. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι αρκετές φορές έχουν δανειστεί χρήματα από το παγκάρι της εκκλησίας του νοσοκομείου για να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας είναι τραγική και είναι αδύνατον να βγουν τα προγράμματα των εφημεριών», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας κ. Γιαννάκενας ενώ ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου

Καβάλας Στάθης Τσαρίδης επισημαίνει ότι n κατάσταση στις εφημερίες έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο και μπορεί να κινδυνεύσουν ασθενείς.

«Περισσότερα από 45 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι εφημερίες δεν γίνονται με ασφάλεια, πολλές κλινικές κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ οι ελλείψεις στα υλικά είναι τραγικές», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ∆ημήτρης Βαρνάβας.