”Παρελθόν” η μετενέργεια και οι συλλογικές συμβάσεις!

29

Σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς λήγει σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012», η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα.

Αυτό σημαίνει οτι από αύριο βρίσκονται στον αέρα οι εργαζόμενοι, καθώς σχεδόν 8 στους 10 απασχολούνται ήδη ή θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να εργασθούν χωρίς κλαδική σύμβαση, σε ένα περιβάλλον όπου οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις καλπάζουν, ενώ οι μισθοί κατρακυλούν συνεχώς.

Η λήξη της μετενέργειας από σήμερα των συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οδηγεί τις αποδοχές σε νέα βουτιά που υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 15% ως 20% στην καλύτερη περίπτωση. Ο νέος, μνημονιακός νόμος, μετέτρεψε το 6μηνο της μετενέργειας σε 3μηνο. Σε όσες συμβάσεις έχει περάσει το τρίμηνο από τη λήξη ή καταγγελία τους, διασώζεται μόνο ο βασικός (κλαδικός) μισθός και τέσσερα επιδόματα: θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες των υπόλοιπων επιδομάτων οδηγούν αυτομάτως σε πτώση των αποδοχών.

Οι απώλειες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο οδυνηρές, καθώς το τέλος των κλαδικών συμβάσεων και η επέλαση των επιχειρησιακών, κυρίως όμως των ατομικών, αυξάνει την πιθανότητα να πέσουν οι μισθοί σε διάφορους κλάδους της οικονομίας στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει πως στην πράξη οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και μέχρι 40%.

Ενδεικτικό είναι πως από τις 14 Φεβρουαρίου, από τότε δηλαδή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις (4.533 άτομα) με μειώσεις μισθών έως και 35% και 33.133 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις από 17.5% έως και 28%.

Μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2011 έληξαν ή καταγγέλθηκαν 45 κλαδικές συμβάσεις, όπως αυτές των καπνεργατών, κλωστοϋφαντουργών, οδηγών βυτιοφόρων, αρτοποιών, ασφαλιστών, γουνεργατών, υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, τεχνολόγων τροφίμων, φαρμακευτικών επιχειρήσεων κ.ά. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, για τους οποίους το 6μηνο της μετενέργειας (που έγινε 3μηνο με τον νέο νόμο) είχε λήξει μέχρι τις 14/2 όταν ψηφίστηκαν οι καινούργιες ρυθμίσεις, ο νομοθέτης έδωσε παράταση ενός τριμήνου (14/2/2012 έως 14/5/2012) μόνο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύναψης νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κάτι όμως που δεν επετεύχθη.

Αντίθετα, επικράτησαν οι επιχειρησιακές και κυρίως οι ατομικές συμβάσεις. Από 14/8/2011 μέχρι και 14/2/2012 έληξαν ή καταγγέλθηκαν άλλες 10 συλλογικές συμβάσεις, σε κλάδους όπως οι βιβλιοπώλες, οι γεωτεχνικοί, οι καθαρίστριες, οι μεσίτες κ.ά. Γι’ αυτούς η μετενέργεια του τριμήνου λήγει σήμερα. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί ή λήξει πάνω από 15 συμβάσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα).

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού (ξενοδοχεία, επισιτισμός, ταξιδιωτικά γραφεία, ξένων αεροπορικών εταιρειών, πολυκαταστημάτων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ιδιωτικών κλινικών), όπου οι εργοδότες ζητούν μειώσεις 15% έως 18% και ανατροπές στα θεσμικά και η πλευρά των εργαζομένων απαντά με κινητοποιήσεις

Είναι εμφανές πως τα περιθώρια για υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων είναι εξαιρετικά στενά και γι’ αυτό εκτιμάται πως θα συνεχιστεί η στροφή σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις. Στο Μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων είναι τρία έτη. Οσες συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει, χωρίς να έχει ακόμη καταγγελθεί, η κλαδική σύμβαση εργασίας του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

 Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.

Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.

– Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα iskra.gr 14-5-2012