Καταχρεωμένοι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς του ΟΓΑ

36

Χωρίς αιμοκάθαρση κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες νεφροπαθείς – ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους, οι αρμόδιοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν καλύπτουν τα μεταφορικά έξοδα των πασχόντων, διότι _ σύμφωνα με τις εξηγήσεις που τους δίνουν _ από τον ΟΓΑ δεν έχουν καταβληθεί τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά.

Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών απευθύνθηκαν και στους αρμοδίους του ΟΓΑ, οι οποίοι τους είπαν ότι το Ταμείο δεν έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα και ότι τα χρήματά τους πρέπει να τα ζητήσουν από τον ΕΟΠΥΥ.«Δεν βρίσκουμε άκρη και δεν φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα», δηλώνει προς Το Βήμα ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Γρ. Λεοντόπουλος, ο οποίος νιώθει ότι οι πάσχοντες έχουν γίνει «μπαλάκι» στα χέρια των αρμοδίων των δύο Ταμείων.

«Χίλιοι εξακόσιοι νεφροπαθείς – ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και πρέπει να μετακινούνται μέρα παρά μέρα με ταξί προκριμένου να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους, χρωστούν στους οδηγούς των ταξί 4.000 – 5.000 ευρώ. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για μεταφορικά έξοδα, δεν έχουν εξοφλήσει τους οδηγούς των ταξί, πολλοί εκ των οποίων πλέον δυσανασχετούν και ζητούν να πληρωθούν», εξηγεί ο κ. Λεοντόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μέρη όπως η Ασπροβάλτα, η οποία δεν διαθέτει μονάδα αιμοκάθαρσης. Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς πρέπει κάνουν μέρα παρά μέρα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα (εκεί υπάρχουν μονάδες αιμοκάθαρσης), διανύοντας 140 χιλιόμετρα (μαζί με την επιστροφή).