Νοσοκομείο Ρεθύμνου ώρα μηδέν

Φόβους ακόμη και για αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, αφού τα οικονομικά του έχουν πιάσει στην κυριολεξία «πάτο» και σε λίγο δεν θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται βασικά αναλώσιμα υλικά.

Μάλιστα γιατροί, εργαζόμενοι και πολίτες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με διαμαρτυρία στη ΔΥΠΕ Κρήτης και αποκλεισμό δρόμων, οι ημερομηνίες των οποίων θα οριστικοποιηθούν σύντομα, στη συνάντηση του Συντονιστικού των φορέων.

Την άποψη πάντως περί αναστολής λειτουργίας δεν συμμερίζεται ο διοικητής του Ιδρύματος, Γιώργος Μοσχοβάκης. Αν και ήταν ο πρώτος που μίλησε πριν μερικές ημέρες για την οικονομική ασφυξία του νοσοκομείου και την επικείμενη αδυναμία του να πληρώσει τους προμηθευτές, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα αναστολής».

Ωστόσο ο κ. Μοσχοβάκης κάνει λόγο για 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο και οφειλές από το νοσοκομείο προς τους προμηθευτές 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα οι οφειλές αυτές έχουν οδηγήσει κάποιες εταιρείες, όπως μας είπε, να μην προμηθεύουν με υλικά το νοσοκομείο, χωρίς όμως ακόμη, όπως υποστηρίζει ο κ. Μοσχοβάκης, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα γίνει σοβαρό αν συνεχιστεί η κατάσταση με τη στάση πληρωμών.

Σε χθεσινή συνάντηση των διοικητών πάντως στη ΔΥΠΕ, αποφασίστηκε επιτροπή της υγειονομικής περιφέρειας να επισκεφθεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην Αθήνα και να θέσουν επιτακτικά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο

Με τις γάζες τους πήγαν χθες στο νοσοκομείο πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των γιατρών και των εργαζόμενων για παράσταση διαμαρτυρίας με διεκδίκηση την ασφαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Νοσοκομείο Ρεθύμνου ώρα μηδέν. Ένα νοσοκομείο χωρίς οικονομικούς πόρους, με άδεια ταμεία, χωρίς εφημερεύοντες, με ένα επισφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η διοίκησή του. Όλα αυτά προοιωνίζουν την οριστική υποβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε κέντρο υγείας, την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών του νομού, την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο των ασθενών που θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα Χανιά ή στο Ηράκλειο για αν βρουν λύση στο πρόβλημα υγείας τους.

Καλούμε τους ρεθυμνιώτες που έχουν ανταποκριθεί και στο παρελθόν στα καλέσματά μας, να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουμε ενωμένοι και αποφασιστικά το νοσοκομείο που έχουμε ανάγκη και μας αξίζει. Αν καθυστερήσουμε, για το νοσοκομείο θα είναι αργά». Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης.

Οι εταιρείες ζητούν ακόμη και μηχανήματα πίσω

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο είναι σαν τη λερναία ύδρα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Φουρναράκης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα όμως αυτή τη στιγμή είναι η ταμειακή ρευστότητα.

Ούτε οι εταιρείες παραδίδουν υλικά, μας ζητούν ακόμη και μηχανήματα πίσω που έχουμε πάρει το τελευταίο διάστημα. Πολλές εταιρείες δεν εκτελούν τις παραγγελίες είτε με τη δικαιολογία ότι οι ίδιες λόγω της κατάστασης της αγοράς δεν μπορούν να δώσουν υλικά, είτε επειδή το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε πως η υποστελέχωση είναι στην κορύφωσή της, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι όπως πάμε, αν κάτι δεν γίνει και δεν ενισχυθεί το νοσοκομείο το επόμενο διάστημα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε αναστολή λειτουργίας».

Χωρίς εφημερίες στο τέλος του μήνα

Την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα απουσιάζουν πολλές ειδικότητες γιατρών, αφού δεν μπορούν να πληρωθούν οι απαραίτητες εφημερίες λόγω έλλειψης κονδυλίων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο Ρέθυμνο θα πρέπει να διακομιστούν στα Χανιά ή στο Ηράκλειο με την ενδεχόμενη έκθεσή τους σε κίνδυνο και βέβαια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Αυτά επισημαίνει ο κ. Σαριδάκης, περιγράφοντας με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου αλλά και οι υπόλοιποι διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης είχαν χθες συνάντηση στη ΔΥΠΕ, αναφορικά με τις εφημερίες. Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Μοσχοβάκης είπε πως λόγω της αλλαγής υπολογισμού των εφημεριών, το νοσοκομείο Ρεθύμνου εξασφάλισε ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 5 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό είναι μικρό, όπως τονίζει ο ίδιος, αλλά μπορούν να πληρωθούν κάποιες επιπλέον εφημερίες το μήνα. «Θα καλύψουμε τρύπες», μας είπε χαρακτηριστικά.

«Εγκληματική η πολιτική του μνημονίου»

Για εγκληματική πολιτική του μνημονίου έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, γιατρός, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης.
«Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε με συνέπεια εδώ και δυόμιση χρόνια και έχει φέρει την κοινωνία σε απόγνωση, έχει εξαπλώσει την ανεργία και τη φτώχεια στην πατρίδα μας και έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία είναι ετοιμόρροπα, έχουν βρεθεί με άδεια ταμεία και τραγικές ελλείψεις εξοπλισμού και υλικών και ελάχιστο προσωπικό.

Κάνουμε έκκληση να δοθεί άμεσα μια λύση ενίσχυσης, την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονται. Την ώρα που οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα άλλη επιλογής από τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, είναι εθνικό έγκλημα να εγκαταλείπεται το ΕΣΥ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υγειονομικοί, θα λάβουν πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, παρέμβασης προς τον υπουργό υγείας και τον πρωθυπουργό για να τονίσουν ότι η δημόσια υγεία είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, να απαιτήσουν άμεσα να σταματήσει η στάση πληρωμών που έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και να αποκατασταθεί η στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και να μπορέσουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι που χρόνια κρατούν με αντίξοες συνθήκες το ΕΣΥ ανοιχτό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται οι πολίτες».

Tης Χαράς Βηλαρά

πηγή goodnet.gr 15-5-2012