Έρχεται φοροκαταιγίδα!

26

Δεν έχει τέλος η άγρια φορολαίλαπα σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όπως φανερώνει η εκκαθάριση των πρώτων περίπου 40.000 φορολογικών δηλώσεων από το taxis.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται από την εκκαθάριση των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας των κοινωνικά βάρβαρων και ταξικών φορολογικών μέτρων, που θεσμοθετήθηκαν μέσα στο 2011: μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, «πετσόκομμα» των φοροαπαλλαγών και των φοροελαφρύνσεων των λαϊκών στρωμάτων, έκτακτη εισφορά, αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης, αλλαγή της φορολογικής κλίμακας κτλ.

Την ίδια στιγμή βέβαια μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης για τις μεγάλες εταιρείες και διατηρούνται ανέπαφες οι φοροαπαλλαγές και τα «παραθυράκια» για την φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιρικών ομίλων (βλ. μη πληρωμή φόρου επί των μερισμάτων, μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τις ΑΕκτλ).

Το Υπουργείο Οικονομικών έστησε την μεγάλη παγίδα των τεκμηρίων και των αποδείξεων! Χιλιάδες φορολογούμενοι μπορεί μεν να έχουν χαμηλό εισόδημα, καλύπτοντας το αφορολόγητο με τις απαιτούμενες αποδείξεις, δεν λαμβάνουν όμως υπ’ όψιν τα τεκμήρια και το γεγονός ότι αν το τεκμαρτό-πλασματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο οι αποδείξεις θα πρέπει να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα και όχι απλώς το δηλωθέν. Το Υπ.Οικ. όρισε τον τρόπο υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων (κατοικία, ΙΧ κλπ) με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, πετυχαίνοντας την διαβόητηδιεύρυνση της φορολογικής βάσης“, δηλαδή το χαράτσωμα και των πλέον αδύναμων οικονομικά στρωμάτων!

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ακόμα και κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς η εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων (εώς και 200%) φουσκώνει τα εισοδήματά τους και οι αποδείξεις που έχουν δηλωθεί είναι πλέον λιγότερες από τις απαιτούμενες!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε οτι αν ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ και συγκεντρώνει αποδείξεις δαπανών αξίας 1.250 ευρώ και βάση τα τεκμήρια του Υπ.Οικ. έχει εικονικό-τεκμαρτό εισόδημα 10.000 ευρώ τότε αφενός προκύπτει έξτρα φόρος λόγω τεκμηρίων 500 ευρώ (10.000 -5.000 ευρώ=5.000 x10%= 500 ευρώ) αλλά και πρόστιμο 125 ευρώ καθώς λείπουν αποδείξεις 1.250 ευρώ (το 25% των 10.000 ευρώ είναι 2.500 ευρώ αξίας απαιτούμενων αποδείξεων).

Η φορολογική επιβάρυνση που έχουν ήδη υποστεί χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποτυπώνεται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των πρώτων 39.939 δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι επί συνόλου 39.939 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν αυτόματα από το taxisnet:

  • τα 24.100 (60,34% του συνόλου) είναι χρεωστικά και αναγράφουν συνολικό ποσό φόρου προς πληρωμή ύψους 32 εκατ. ευρώ. Στο καθένα από τα σημειώματα αυτά αντιστοιχεί κατά μέσο όρο φόρος προς πληρωμή ύψους 1.327,80 ευρώ.
  • μόλις 4.400 (11% του συνόλου) είναι πιστωτικά και αναγράφουν συνολικό ποσό επιστρεπτέου φόρου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ
  • τα υπόλοιπα 10.439 είναι μηδενικά.