Ν ΕΛΠΙΣ Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την διάλυση του Ιστορικού Νοσοκομείου

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5/12 εκτίμησε, ότι ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας με συνοπτικές διαδικασίες μεθόδευσε και προώθησε τις συγχωνεύσεις και κλείσιμο Νοσοκομείων, την συρρίκνωση και διάλυση του Ιστορικού Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και την συγχώνευση του με τον Αγ. Σάββα, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά ένα Νοσοκομείο που στην μακρόχρονη πορεία του έχει προσφέρει σημαντικό έργο, όχι μόνο στους πολίτες της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Χώρας.

Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των περικοπών που επέβαλαν οι πολιτικές του μνημονίου, οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών και προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εμφανίζοντας εικόνα εγκατάλειψης. Η Δημόσια Υγεία απαξιώνεται, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και μάλιστα σε μία εποχή που οι πολίτες στρέφονται προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επιβάλλεται η πολιτεία να ενισχύει την Δημόσια Υγεία και όχι, να διαλύει, να κλείνει Δημόσια Νοσοκομεία και να υποχρεώνει τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν λίγες και ακριβές υπηρεσίες υγείας.

Η Γ.Σ συζήτησε τα οξυμμένα προβλήματα που έντονα μας απασχολούν και αποφάσισε τα παρακάτω:

Α) Οργανισμός Νοσοκομείου Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ»: Το Υπουργείο Υγείας χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τα αρμόδια όργανα Διοίκησης του Νοσοκομείου (Διοικητικό Συμβούλιο και Διοικητής), τους Επιστημονικούς Φορείς και τους Εργαζομένους, μονομερώς μεθόδευσε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου με την έκδοση νέου οργανισμού υπ. αρ. ΦΕΚ Τ. Β 1485/4-5-12 που αμφισβητεί ευθέως και φαλκιδεύει τον Επιστημονικό ρόλο και χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», με σκοπό την συρρίκνωση και διάλυση του. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας προετοιμάζει την αλλαγή σκοπού και χρήσης του Νοσοκομείου και τον παροπλισμό του, την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας και παράρτημα του Αγ. Σάββα για την φροντίδα χρονίως πασχόντων και τελικού σταδίου ασθενών.

Με τον νέο οργανισμό, επέρχεται μείωση κλινών σε 192 από τις 260 που προέβλεπε ο οργανισμός του 1986, μείωση Ιατρικού προσωπικού και των Υπηρεσιών Νοσηλευτικής – Διοικητικής-Τεχνικής-Εργαστήρια πάνω από 200 θέσεις. Το Νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς καθώς δεν θα μπορεί να χορηγήσει μια σειρά ιατρικές ειδικότητες. Δεν προβλέπονται Χειρουργεία-αποστείρωση, η Τεχνική Υπηρεσία υποβαθμίζεται σε Υποδιεύθυνση. Διαλύονται τμήματα και υπηρεσίες λόγω κατάργησης των κενών θέσεων (Μαγειρεία-εστίαση, καθαριότητα, Τεχνική υπηρεσία), ανοίγοντας έτσι περαιτέρω τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των τμημάτων αυτών.

Επειδή το παρόν και μέλλον του νοσοκομείου είναι και δική μας υπόθεση, ζητάμε:

– την άμεση ακύρωση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου και την αποδοχή των προτάσεων του επεξεργασμένου σχεδίου των Υπηρεσιών – Επιστημονικού Συμβουλίου-Σωματείου και της υπ. αρ. απόφασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου 422/11 για την κατάρτιση νέου οργανισμού με 260 κλίνες με αναπτυξιακή προοπτική.

– Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης των ασθενών και της κοινωνίας για συντονισμό δράσης με τους Φορείς και Συλλόγους της περιοχής, για την απόκρουση σε πείσμα των διακηρύξεων για κλείσιμο και συγχωνεύσεις των νοσοκομείων μεταξύ αυτών και του «ΕΛΠΙΣ»

Ελλείψεις Υλικών: Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας, έκανε ότι μπορούσε για να βουλιάξουν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Εξ’ αιτίας των δραστικών περικοπών λειτουργικών δαπανών, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών στοιχειώδους και ασφαλούς λειτουργίας. Επιπλέον η δυσλειτουργία της Διοίκησης του Νοσοκομείου επιδεινώνει αντί να επιλύει τα προβλήματα, καθώς δεν συνεδριάζει έγκαιρα για να λάβει στοιχειώδη μέτρα και αποφάσεις, με συνέπεια να μη προχωρούν οι διαγωνισμοί προμήθειας υλικών πριν από την λήξη τους.

Οι προμηθευτές δεν φέρνουν υλικά επειδή τα νοσοκομεία αδυνατούν να πληρώσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι σε οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μένουν με άδεια ταμεία, και οι βασικές ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό (σύριγγες, γάντια, αντιδραστήρια, Φιλμς, σωληνάρια αίματος ), είδη διατροφής (φρούτα, γάλα, γιαούρτια, δίαιτες) ελλείψεις σε Φάρμακα, χειρουργεία που αναβάλλονται λόγω ελλείψεων υλικών χειρουργείου. Το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να λειτουργεί κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Ελλείψεις Προσωπικού: Η απαγόρευση των προσλήψεων οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, απορυθμίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και υποβαθμίζουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν νοσηλευτές και Γιατροί σε μια σειρά ειδικότητες, υποστελέχωση νοσηλευτικών τμημάτων και μονάδων (Μ.Ε.Θ-Καρδ/κή), τραυματιοφορείς και Βοηθοί θαλάμου, Θυρωροί, Ηλεκτρολόγοι, ελλείψεις Παραϊατρικού προσωπικού στα Εργαστήρια, Πλύντες σκευών, Μάγειροι, Τραπεζοκόμες, Υπηρεσίες φύλαξης και Καθαριότητας κ.α. Οι ελλείψεις προσωπικού υπονομεύουν και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (βελτίωση συνθηκών εργασίας, ρεπό, άδειες κ.α), γι΄αυτό ζητάμε:

– Την παρέμβαση της Διοίκησης για την πίστωση των 3 προσλήψεις νοσηλευτικού και μια τεχνολόγου ακτινολόγου) της 7Κ προκήρυξης που εκκρεμούν εδώ και 1 ½ χρόνο.

– Ικανοποίηση μίνιμουμ πρότασης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των υπηρεσιών, για να μπορούν οι ασθενείς να περιθάλπονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τήρηση εργατικής Νομοθεσίας.

Πληρωμή των δεδουλευμένων νυκτερινών-αργιών-Εφημεριών των Γιατρών:

Είναι γνωστό ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει υποστεί μειώσεις αποδοχών και αμείβεται πλέον με μισθούς πείνας! Οι εργαζόμενοι δεν ανεχόμαστε πλέον την κοροϊδία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ενώ οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης εργαζόμαστε νύκτες και αργίες σε βάρδιες 24ωρου και οι Γιατροί σε εφημερίες, παραμένουν όμως απλήρωτοι για χρεωστούμενα Δεδουλευμένα 5 μηνών, ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ. Γι’ αυτό ζητάμε:

Την πληρωμή των δεδουλευμένων. Έγκαιρη και επαρκή επιχορήγηση για ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ του προσωπικού (από Μάρτιο 2012) και ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ από Απρίλιο 2012).

Οι Εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των Δημόσιων κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, για Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό.

Για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα, καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και τους Φορείς για την στήριξη του Αγώνα μας και σε συστράτευση για κοινό μέτωπο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, απαιτώντας από κάθε αρμόδιο φορέα (Διοίκηση, 1η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες και αποφάσεις για την επίλυση τους, ενισχύοντας την Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» να έχει πλήρη και ασφαλή λειτουργία με επαρκή χρηματοδότηση, επιτρέποντας έτσι την συνέχιση της λειτουργίας του.

Για το Δ.Σ του Σωματείου

     Ο Πρόεδρος Παναρέτου Λευτέρης Η Γενική Γραμματέας                                            Αλατσάκη Λαμπρινή