Ένωση Ν. Γιατρών Ευρυτανίας: Συνεχίζεται το »ξήλωμα» του Νοσοκομείου Καρπενησίου

Δυστυχώς,    όλα  όσα  είχαμε  καταγγείλει  περί  μείωσης του  ιατρικού δυναμικού του Νοσοκομείου Καρπενησίου, από τις αρχές του περασμένου έτους με δημοσιεύσεις στον  τύπο  και τα  ΜΜΕ  (Λαμιακός Τύπος  11 &   19/1/2011, Ευρυτανικός Τύπος 12/1/2011,          Ευρυτανικά Νέα 12/1/2011,         και στο ανοικτό δημοτικό συμβούλιο, Ιανουάριος 2011), επιβεβαιώνονται με τον πλέον δυσάρεστο και κραυγαλέο τρόπο.

Μετά τις μετακινήσεις των Παιδιάτρων για εφημερίες σε 80 χιλιόμετρα απόσταση (Λαμία), την τρίμηνη απόσπαση του ενός Καρδιολόγου στην Κω (!). Μετά τη αποστέρηση του Νοσοκομείου μας από τους Ψυχιάτρους του, (ένας στην Αθήνα και ένας στην Λαμία)  μετά την απογύμνωση του Νοσοκομείου μας από γιατρούς (έχουν φύγει από το 2010          μια Παιδίατρος  -παραιτούμενη-       και 1  γιατρός της Αιμοδοσίας  – μετατιθέμενη-).    Μετά την αποστέρηση μέσω του νέου οργανισμού (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1258Β της 11/4/2012) που καταργεί το τμήμα Αιμοδοσίας μας και μια σειρά θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, έρχεται νέο καταστροφικό  κτύπημα,  για  να  δείξει  πως  εννοείται  η  συνδιοίκηση», η «διασύνδεση»     και η «συνεργασία» των νοσοκομείων…

Σήμερα το μεσημέρι με έγγραφο του Κοινού Διοικητή των Νοσοκομείων Λαμίας – Άμφισσας –  Καρπενησίου κ. Β. Αγγουρά, αποφασίστηκε η μετακίνηση της μοναδικής Μαιευτήρος-Γυναικολόγου του Νοσοκομείου μας για κάλυψη αναγκών του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτό το έγγραφο για την διάρκεια της μετακίνησης αυτής  (με περίσσια αδιαφορία για το τι έλλειμα προκαλεί στην λειτουργία του νοσοκομείου Καρπενησίου, και ποιά απορύθμιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής προκαλεί στη γιατρό,)  «μέχρι νεωτέρας»…!

Δηλαδή:

«Μέχρι νεωτέρας» οι Ευρυτάνισσες δεν θα έχουν Γυναικολογική Μαιευτική περίθαλψη.

«Μέχρι νεωτέρας»  οι Ευρυτάνες δεν θα έχουν το δικαίωμα να γεννηθούνστον τόπο τους!

«Μέχρι νεωτέρας»    οι γυναίκες τις ορεινής Ευρυτανίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν έγκυες, γιατί θα διατρέχουν μύριους όσους κινδύνους, γιατί ο ειδικός γιατρός θα απουσιάζει για να καλύψει άλλες ανάγκες, κάπου αλλού!

«Μέχρι νεωτέρας»     η μετακινούμενη γιατρός δεν θα γνωρίζει πως θα προγραμματίσει την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή της…

Υπάρχει κάποιος που να είναι τόσο αφελής,  ώστε να πιστεύει ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα;  Οι προθέσεις της Κοινής Διοίκησης δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν, γιατί ακόμα και το έγγραφο που μας έστειλαν τις δείχνει ξεκάθαρα:   Ο κ.  Αγγουράς παρά το ότι υπογράφει ως Κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων,       επιχειρεί  (όπως ρητά αναφέρει)     να  καλύψει αποκλειστικά     τις ανάγκες του  νοσοκομείου Λαμίας.  Για τις  ανάγκες τουΝοσοκομείου Καρπενησίου,      και της  Ευρυτανίας ολόκληρης με τις δύσκολες συνθήκες,   τί έλαβε υπ όψην του ο Κοινός διοικητής;       Απλά δεν ασχολείται.

Προσφάτως,  είχε μετακινήσει και πάλι την ίδια γιατρό στην Λαμία.      Εκείνη την ημέρα  (που η μοναδική μαιευτήρας –     Γυναικολόγος του Νοσοκομείου μας,  είχε αποσπαστεί και εκτελούσε εφημερία στη Λαμία,)  υπήρξε επείγον οξύ χειρουργικό γυναικολογικό περιστατικό στο Καρπενήσι,  που –  ευτυχώς –  αντιμετωπίστηκε με αίσιο αποτέλεσμα από γιατρούς άλλης ειδικότητας. Αυτό όμως δεν είναι δύναμη, ούτε καύχημα, αλλά είναι αδυναμία και επιστροφή σε άλλες εποχές της ιατρικής, πολύ παλαιότερες…

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις,  ότι το Νοσοκομείο Λαμίας,  αν η κατάσταση αφεθεί ως έχει,  αργά ή γρήγορα θα  «κανιβαλίσει»     ολοκληρωτικά το μικρότερο Νοσοκομείο Καρπενησίου, βλέποντας το ως την εύκολη λύση στα δικά του χρόνια προβλήματα, τα οποία ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν ως έπρεπε…

Πώς να μην είμαστε βέβαιοι για το τι θα επακολουθήσει;

Δημοσιεύτηκε νέος οργανισμός για το νοσοκομείο  Καρπενησίου,που προβλέπει μόνον 1 γιατρό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μόνον 1 γιατρό για το Μαιευτικό Γυναικολογικό, αφαιρεί 1 Παθολόγο, καταργεί όλες τις κενές και υπό προκήρυξη θέσεις, δεν προβλέπει Σταθμό Αιμοδοσίας (δηλαδή πρακτικώς «κλείνει» τα Χειρουργικά, και όχι μόνο, Τμήματα), μειώνει τις θέσεις του λοιπού προσωπικού!

Και από πάνω μας αφαιρούν σήμερα,  χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό  «μέχρι νεωτέρας» την μοναδική γιατρό του Μαιευτικού-Γυναικολογικού,  ενώ ζητούν και μία ακτινολόγο μας για εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας,        χωρίς την σχετική έγγραφη    εντολή…    Μας  λένε     απερίφραστα    πως   οι   Ευρυτάνισσες   θα παρακολουθούνται σε αποστάσεις 80 χιλιομέτρων και άνω,  μετά το Καρπενήσι…

Ότι θα πληρώνουν –  σε εποχές λιτότητας – από την τσέπη τους για γυναικολογική περίθαλψη,  ότι θα υποβάλλονται σε τεράστιους κινδύνους  (αυτές και τα μωρά τους)  αν μείνουν έγκυες και ότι αυτό θα γίνεται για τις ανάγκες της Λαμίας! Του νοσοκομείου Λαμίας,    που έχει στελεχωμένο  (έστω και όχι πλήρως Μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα),  και που στην πόλη της Λαμίας υπάρχει πληθώρα ιδιωτών γιατρών,  ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές εκτός του κρατικού νοσοκομείου!

Τέτοιες υγειονομικές παροχές η Ευρυτανία δεν διαθέτει. Διαθέτει καθυστερημένη προσέλευση των ιατρικών επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Καρπενησίου  (λόγω δύσβατου, χωρίς συγκοινωνίες, ορεινού οδικού δικτύου με 2ωρες και 3ωρες διαδρομές εντός νομού με ΙΧ), που αναζητούν την -ενίοτε σωτήρια- εξειδικευμένη πρώτη ιατρική φροντίδα στο Καρπενήσι…

Ας μην είμαστε αφελείς.  Η Κοινή Διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε για το αν θα κλείσει τελείως, ή αν θα συρρικνωθεί δραματικά το Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα Κέντρα Υγείας της Ευρυτανίας. Ήδη αυτό συνέβη με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Όλα  αυτά οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στην άγονη και προβληματική περιοχή μας,  με μείωση και μαρασμό του  βιοτικού  επιπέδου  των  κατοίκων,    όπως  συμβαίνει  πάντα  σε  τέτοιες περιπτώσεις… Δεν πιστεύουμε στις υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ και θα αγωνιστούμε με όλες τιςδυνάμεις μας ενάντια σε αυτές τις πρακτικές.

Καλούμε σε συστράτευση για να ακυρωθούν οι κακές και επικίνδυνεςαποφάσεις που θα επιδεινώσουν την περίθαλψη στην Ευρυτανία. Καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη,   το  Δήμαρχο  Καρπενησίου,    το  Δήμαρχο  Αγράφων,     τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Ευρυτανίας, τις οργανώσεις των Γυναικών και κάθε άλλο φορέα σε αγώνα ώστε να μη χαθεί ότι έχει κερδηθεί με τεράστιο κόπο τα τελευταία 20 χρόνια!

Ας μην αφήσουμε τις δημόσιες δομές της όμορφης περιοχής μας να καταρρεύσουν!

Ας μην αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια της «κοινής διοίκησης» που δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο γιατο μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Ζητάμε την άμεση ανεξαρτητοποίηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου με δική του αυτόνομη διοίκηση, σωστό οργανισμό (στοχευμένο στην επάρκεια των   τμημάτων    των   βασικών    ιατρικών  ειδικοτήτων),  και   επαρκή χρηματοδότηση.

Ζητάμε το δικαίωμα όλων μας στην Υγεία, την ζωή και την προκοπή!

24-5-2012

Γιατην ΕΙΝΚΥΕ

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Β. Τσιρώνης                      Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός