Διαλύουν και τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λίτου ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά ουσιαστικά το «ξήλωμα» των υπηρεσιών του με την μεταφορά του προσωπικού του στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις τους ο διευθυντής της μονάδας του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη και ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει σχέδιο με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για μεταφορά προσωπικού από τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ στα αντίστοιχα των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ έδωσε τη δυνατότητα οι διαγνωστικές εξετάσεις να μπορούν πλέον χωρίς κανένα περιορισμό να πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Αυτό έχει καταγγελθεί ότι υπηρετεί την μεταφορά των διαγνωστικών εξετάσεων στους μεγάλους ομίλους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ταυτόχρονα οι υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει (τυχαία άραγε;) από υλικά και αντιδραστήρια με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των εργαστηρίων και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Είναι γνωστό ότι με την επιβολή συμμετοχής στις εξετάσεις όσων προσφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετηθούν από τις δομές του ΕΟΠΥΥ όπου οι εξετάσεις είναι δωρεάν και έτσι αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά και να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Η μεταφορά προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει το πρόβλημα στελέχωσης των Νοσοκομείων ενώ παράλληλα θα διαλύσει άπαξ και δια παντός και τις δομές του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το επιχείρημα για να σταματήσουν και οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αφού αυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίζονται από τα διαγνωστικά εργαστήρια του οργανισμού.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας πρέπει αυτή τη στιγμή να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις αποφάσεις που προωθούνται από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τους Διοικητές των ΥΠΕ και να πάρει μέτρα για να λειτουργήσουν τώρα με επάρκεια υλικών τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ.


Δείτε ο σχετικό δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου στις 2/6/2012


«Ένεση» στα νοσοκομεία από προσωπικό του ΕΟΠΥΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οι επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, βλέποντας το αδιέξοδο στη δημόσια υγεία και μέρος του προσωπικού του οργανισμού να παραμένει αναξιοποίητο, Ξεκινούν συνεργασία με τις δομές δημόσιας υγείας, όπου σκοπεύουν να… στείλουν εργαζομένους του.

«Προσπαθούμε, εφόσον έχουμε ενοποιηθεί με την έννοια ότι τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και τα νοσοκομεία υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο αναξιοποίητο, διότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.

Εμείς κυρίως θα δώσουμε προσωπικό, αν και δε μας περισσεύει από όλες τις μονάδες. Μπορεί όμως να προκύψει, επειδή για παράδειγμα από την υπολειτουργία ορισμένων εργαστηρίων κάποιοι εργαζόμενοι περισσεύουν. Χρειάζεται όμως σχεδιασμός, διότι σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν αντιδραστήρια σε κάποιο εργαστήριο και το προσωπικό να κάθεται και να υπάρχει δυνατότητα να πάει αλλού, αλλά την επομένη που θα έρθουν τα αντιδραστήρια το συγκεκριμένο εργαστήριο θα πρέπει να έχει το προσωπικό του», ανέφερε στον «A» ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας υγείας ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Κώστας ∆αλαμπούρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση προσωπικού προς νοσοκομεία και κέντρα υγείας είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να ολοκληρωθεί n καταγραφή, ανά μονάδα του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διερευνηθεί αν και πού υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και πότε μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία.

«Ένεση» στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε νοσηλευτικές μονάδες και κέντρα υγείας θα αποτελέσει n διάθεση προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ, τόνισε στον «A» ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Τσιτουρίδης. «Υπάρχει προσωπικό που για διάφορους λόγους δεν εργάζεται αλλά πληρώνεται. Για παράδειγμα, 16 νοσηλεύτριες από το ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, αλλά και προσωπικό από τα εργαστήρια του. υποκαταστήματος Πύλης Αξιού, στη Θεσσαλονίκη, που κάθονται. Αυτοί θα μετακινηθούν. Ήδη, έστειλα σχετικό έγγραφο στα νοσοκομεία ζητώντας να αναφέρουν τις ακριβείς ανάγκες τους σε προσωπικό. Επίσης, θα ζητήσω από τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη να μου πει τι μπορεί να διαθέσει από το προσωπικό που δεν αξιοποιείται. Με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, καταλήξαμε ότι n πρωτοβουλία μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ζήτημα δυο υπογραφών», είπε ο κ. Τσιτουρίδης.