Κρίση χρέους στον ΕΟΠΥΥ, επιστροφή στο Μεσαίωνα για τους ασθενείς

Στον Καιάδα οδηγείται η δημόσια υγεία, καθώς τα διογκούμενα χρέη του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, απειλούν να αφήσουν τους Έλληνες πολίτες ανασφάλιστους και χωρίς τις στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης. Τα χρωστούμενα του ασφαλιστικού οργανισμού-γίγαντα σε γιατρούς, δημόσια νοσοκομεία, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχανίες και ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται σε 4,45 δισ. ευρώ, ενώ μετά την επ’ αόριστον διακοπή της πίστωσης των φαρμακοποιών στους ασφαλισμένους και τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρκίνοι, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική ανεπάρκεια) οι ασθενείς αναγκάζονται να επιδοθούν σε αγωνιώδεις αγώνες δρόμου και να ζήσουν συνθήκες ιατρικού Μεσαίωνα προκειμένου να βρουν τις θεραπείες τους.

Σε διάστημα μόλις τριών ημερών, στις αρχές του Ιουνίου, το Γραφείο Καταγγελιών και Παραπόνων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής δέχτηκε πάνω από 80 καταγγελίες ασθενών –μεταξύ των οποίων καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς– που δεν μπορούσαν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, από τα οποία βάσει νόμου διατίθενται τα «ακριβά σκευάσματα». Εξ αυτών, οι 58 καταγγελίες αφορούν αντικαρκινικά φάρμακα της εταιρείας Roche, που εδώ κι ενάμιση χρόνο έκοψε την πίστωση σε νοσοκομεία και φαρμακεία, ζητώντας τοις μετρητοίς εξόφληση κάθε νέας παραγγελίας.

Εικόνες ντροπής
Παράλληλα, εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται καθημερινά έξω από τα μόλις έξι φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για ολόκληρη την επικράτεια, από τα οποία όσοι υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να προμηθευτούν τις αγωγές τους, εφόσον δεν τις βρουν στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Κάθε πρωί χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, αρκετοί και με κινητικά προβλήματα, υποχρεώνονται να περιμένουν στην ουρά έως και 6 ώρες, μέσα στη ζέστη και το καυσαέριο, για να πάρουν τα φάρμακά τους, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα τα βρουν όταν έρθει η σειρά τους.
«Το κόστος κάθε χημειοθεραπείας ξεκινά από 2.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ. Υπήρξαν πρόσφατα περιπτώσεις που το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν έβαλε καν στη συνταγή τη σφραγίδα “Στερείται”, όπως οφείλει να κάνει εφόσον δεν έχει το φάρμακο, για να πάει ο ασθενής στο ιδιωτικό φαρμακείο και να υποχρεωθεί να το πληρώσει από την τσέπη του» καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ) Γιώργος Σταμάτης, αποτυπώνοντας μέσα σε δυο φράσεις το γολγοθά των ασθενών. Και συνεχίζει: «Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τις ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία, για τις οποίες οι καρκινοπαθείς περιμένουν 6 μήνες στην αναμονή! Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν απαρχαιωμένα μηχανήματα που δεν λειτουργούν, καθώς τέτοιου είδους ελλείψεις ευνοούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που κάνουν “πάρτι”, στα οποία ωστόσο οι καρκινοπαθείς πληρώνουν 15% συμμετοχή».

Χωρίς πίστωση
Εκτός από συμμετοχή ύψους 15%-25% σε εξετάσεις, αναλώσιμα, ακόμα και φάρμακα για διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας μιας αρχικής σοβαρής πάθησης (για παράδειγμα, υπέρταση εξαιτίας καρκίνου), οι πολίτες είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους στα φαρμακεία και μετά να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκοψε επ’ αόριστον την πίστωση στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. «Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς πανελλαδικά ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα χρωστούμενα του 2011. Κάτω από αυτό το βάρος, δεν μπορούμε πια να πριμοδοτούμε την κοινωνική ασφάλιση, όπως γινόταν τόσα χρόνια. Η ωμή αλήθεια είναι πως οι πολίτες θα μείνουν ανασφάλιστοι» τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι δώρο, ούτε ρουσφέτι, αλλά αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του κράτους. Εμείς οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά μας, δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε υπερχρεωμένοι μέχρι το λαιμό και από πάνω καλούμαστε ως φορολογούμενοι να πληρώσουμε φόρους εισοδήματος για εισοδήματα που δεν εισπράξαμε. Θα βρεθούμε στο δρόμο ή στη φυλακή. Καθημερινά μπαίνουν νέα λουκέτα σε φαρμακεία, ενώ τα κανόνια από τις φαρμακαποθήκες που κλείνουν επιτείνουν την επισφάλεια της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτήρισε το επάγγελμα του φαρμακοποιού το επισφαλέστερο στην Ελλάδα. Ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις» τονίζει ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας πως οι φαρμακοποιοί άνοιξαν ειδικό λογαριασμό για τη συλλογή χρημάτων που θα διατίθενται για την αγορά φαρμάκων για επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, δημιούργησαν επιτροπή αξιολόγησης αυτών των περιστατικών, αλλά τονίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν λάβουν τα χρωστούμενα και για το 2011.

Ελλείψεις παντού
Και το ντόμινο των δραματικών ελλείψεων δεν σταματά εδώ. Τέλος στις επί πιστώσει παραδόσεις σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία έβαλε εδώ και μία εβδομάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, κάτω από την αφόρητη οικονομική πίεση που υφίστανται οι προμηθευτές. Τα νοσοκομεία με τα υπέρογκα ανεξόφλητα χρέη τα οποία μένουν εκτός τροφοδοσίας απαραίτητων αναλωσίμων, όπως σύριγγες, γάντια και γάζες, περιλαμβάνουν τον Ευαγγελισμό, το «Γ. Γεννηματάς», το Σωτηρία, το Αττικό, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Την ίδια ώρα και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, που εφοδιάζει την αγορά με τα ασφαλή γενόσημα φάρμακα, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία από τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας φέρνει σε δραματικό αδιέξοδο κυρίως τους καρκινοπαθείς και όσους νοσούν από σπάνιες παθήσεις, καθώς η ζωή τους κρέμεται από την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία τους. Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων Μαριάννα Λάμπρου επισημαίνει πως έχει καθυστερήσει δραματικά η ένταξη στην εγχώρια ιατρική φαρέτρα 11 νέων «ορφανών» φαρμάκων που κυκλοφορούν από το 2010 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, οι ασθενείς πληρώνουν τη νύφη για τους ανάπηρους-μαϊμού, καθώς τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία στα Κέντρα Πιστοποίησης Βαθμού Αναπηρίας. Έτσι, κινδυνεύουν να χάσουν τα προνοιακά τους επιδόματα, που ούτως η άλλως το ανάλγητο ελληνικό κράτος χρωστά εδώ και ένα τρίμηνο σε 200.000 δικαιούχους!

Ανθρώπινα δράματα
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλοί από τους οποίους γίνονται μπαλάκι μεταξύ του νοσοκομείου της περιοχής τους και του νοσοκομείου στο οποίο εδρεύει ο γιατρός τους, παρ’ ότι είναι παραπληγικοί, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου ασθενών κ. Θεοδωράκης. «Και οι νεφροπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, με τους μεταμοσχευμένους να πρέπει να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά κόστους 800 ευρώ το μήνα και όσους κάνουν αιμοκάθαρση να χρειάζονται φάρμακα 1.000 ευρώ το μήνα, τα οποία πολλές φορές καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους» προσθέτει ο πρόεδρος των νεφροπαθών κ. Καστρινάκης. Όσο για τους οι καρκινοπαθείς, εκτός από την καθημερινή τους οδύσσεια για την ανεύρεση των φαρμάκων τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους από το κράτος. «Επτά στους δέκα καρκινοπαθείς έχουν πλήρη άγνοια για τα ιατρικά και προνοιακά τους δικαιώματα, που απορρέουν από την ασθένειά τους» επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου. Για την ενημέρωση των καρκινοπαθών, ο σύλλογος ΚΕΦΙ, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου: Μαθαίνω και διεκδικώ». Όπως εξηγεί ο νομικός σύμβουλος του ΚΕΦΙ Άρης Καίσαρης, οι καρκινοπαθείς δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, ποσοστό αναπηρίας, αναπηρικές συντάξεις, δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και φορολογικές ελαφρύνσεις. «Επίσης, μπορούν να πάρουν το φάκελό τους και να ζητήσουν δεύτερη γνώμη. Το βασικότερο, ωστόσο, δικαίωμα του ασθενή είναι να φύγει από τη ζωή με αξιοπρέπεια, και είμαστε η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που δεν έχει ούτε ένα κέντρο καρκινοπαθών τελικού σταδίου, την ώρα που η Αλβανία έχει δύο» καταλήγει η κ. Γραμματόγλου.

– αναδημοσιευση από την free sunday 10-6-2012