Άρτα: Εκδήλωση με θέμα «Δημόσια υγεία στον καιρό των μνημονίων»

Ανοιχτή εκδήλωση για τη «Δημόσια υγεία στον καιρό των μνημονίων» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στην αίθουσα «Σκουφάς» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ν. Άρτας. Σκοπός ήταν η ενημέρωση των πολιτών και των εργαζομένων για τα οξυμμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας και η δημιουργία ενός μετώπου διεκδίκησης από εκπροσώπους τοπικών φορέων, που μετά τις εκλογές και εφόσον θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, θα διεκδικήσει λύσεις σε αυτά.

 

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της Υγείας από την Ήπειρο αλλά και πανελλαδικά. Από πλευράς φορέων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, η Αντιδήμαρχος Αρταίων υπεύθυνη για θέματα κοινωνική πρόνοιας Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, εκπρόσωποι  συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων και πολίτες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Άρτας Λεωνίδα Γεωργούση ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας.Την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότη της δημόσιας Υγείας αλλά και για ορθολογική διαχείριση των πόρων επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Γιαννάκος, Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία που παίρνει το Σωματείο Εργαζομένων για να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε: «Είναι ίσως η πρώτη φορά, αν προσθέσουμε και τις προηγούμενες εκλογές, που οι πολίτες προσέρχονται σε εκλογική διαδικασία χωρίς να είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να ανακτήσουν κοινωνικά δικαιώματα αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις που χάσανε ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς ως Ομοσπονδία διαγνώσαμε το πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ καιρό, που έτυχε και έσκασε στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Όμως η απασφάλιση της βόμβας δεν έγινε μόνο από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας. Γίνεται και από τα πολυποίκιλα συμφέροντα που δρουν στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Τα προβλήματα είναι ζητήματα χρηματοδότησης του συστήματος. Σήμερα διατίθεται περίπου το 4 με 4,5% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ενώ θα έπρεπε να είναι πάνω από 6%. Ακόμα και αυτοί οι διαθέσιμοι πόροι όμως κατευθύνονται στην παραοικονομία, στη σπατάλη και τη διαφθορά. Είναι σαφές ότι υπάρχει διαπλοκή κι αμφίδρομη διαδρομή, πολιτικό χρήμα μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και του πολιτικού μας συστήματος γενικά, με αποτέλεσμα αυτοί οι πόροι να μην διατίθεται ορθολογικά για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Παράδειγμα η χώρα μας σήμερα καταναλώνει το διπλό ποσό σε φάρμακα απ’ ότι είναι ο μέσος όρος σε αντίστοιχες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταναλώνουμε διπλά χρήματα σε υλικά στο Νοσοκομείο. Και όμως όλα τα Νοσοκομεία προμηθεύονται με απευθείας αναθέσεις χωρίς να γίνονται διαγωνισμοί και είναι γεγονός ότι τώρα όλες οι εταιρείες που βρήκαν έδαφος πρόσφορο προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε ως φορείς να δυναμώσουμε τη δράση μας και την παρέμβασή μας αλλά και τις προτάσεις μας πρώτα κατά των κυβερνητικών πολιτικών του μνημονίου που συρρικνώνουν το χώρο της υγείας, μειώνουν τη χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει να πιέζουμε όμως και για ορθολογική διαχείριση των πόρων γιατί σε μια εποχή που οι πόροι γίνονται όλο και λιγότεροι δεν είναι δυνατόν να κατευθύνονται στην μαύρη τρύπα της διαπλοκής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς ».
Ο Γιώργος Φλούδας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ μετέφερε την εικόνα που υπάρχει στα  Νοσοκομεία λέγοντας: «Η εικόνα σαφώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι πολύ καλύτερη από τα περιφερειακά Νοσοκομεία διότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν είχε τις πιστώσεις οι οποίες ‘κουρεύτηκαν’ με τα ομόλογα και δεν υπήρχαν χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και έτσι κράτησε όγκο χρημάτων ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι επαρκής για να λειτουργήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να δεχθεί τους πολίτες γενικότερα και συνολικά της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η εικόνα στα μικρότερα Νοσοκομεία σαφώς δεν είναι καθόλου καλή. Έχουμε και ελλείψεις υλικών, έχουμε ελλείψεις και υποστελέχωση σε όλα τα Νοσοκομεία, που κρίνεται πλέον επικίνδυνη σε όλα τα Νοσοκομεία. Η εφαρμογή και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς έχει αλλάξει το ρόλο των Νοσοκομείων. Από τριτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει αναπτυχθεί πλέον η πρωτοβάθμια φροντίδα στα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα στα νοσοκομεία εντείνεται δυστυχώς με την έλευση όλων των συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει τη δυνατότητα σε καμία των περιπτώσεων στους συμπολίτες να δουν τον ιδιώτη γιατρό, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους στα νοσοκομεία. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές. Δεν πρέπει ούτε να απογοητευτούμε αλλά και συγχρόνως δεν πρέπει να φοβίσουμε τους συμπολίτες μας ότι θα έρθει αύριο η κατάρρευση. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Δεν νομίζω ότι θα έρθει η κατάρρευση. Πρέπει να συμβούν πολύ σοβαρά πράγματα για να έρθει η κατάρρευση. Έχω την εντύπωση ότι στην περιοχή μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχείς οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν και μεγάλα νοσοκομεία όπως το Πανεπιστημιακό αλλά και μικρότερα που μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες περίθαλψης. Χρειάζεται στήριξη και απ’ όλους τους εργαζόμενους, ευαισθητοποίηση και να σταθούμε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων»
Ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και μέλος της Πανελλαδικής  Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή το βλέμμα που καλλιεργούν κάποιοι για να εξηγήσουν τι συμβαίνει στην υγεία έχει να κάνει με το με πόση λαγνεία βλέπουν την πιθανότητα να είναι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Υπάρχει ένα οξύμωρο το οποίο αποκαλύπτει πολλά πράγματα. Την ίδια στιγμή που νοσοκομεία της Ηπείρου όπως της Λευκάδας που ζει με κουπόνια από σούπερ μάρκετ για να πάρει καθαριστικά και χαρτοπετσέτες, το νοσοκομείο της Άρτας, τα μικρά νοσοκομεία, τη στιγμή που λειτουργούν με πολύ άσχημο βαθμό και τα μεγάλα όπως το «Χατζηκώστα» είναι στην ίδια περίπου κατάσταση με απλήρωτους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή ετοιμάζουν την επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 8.000 τετραγωνικά μέτρα, εκατομμύρια επένδυση για να φτιαχτεί ένα υδροκέφαλο νοσοκομείο. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Φτιάχνουν υποδομές τεράστιες για να φτιάξουν ένα σύστημα τεράστιο το οποίο θα είναι με οικονομία κλίμακας, δηλαδή θα υπάρχει ένα μεγάλο νοσοκομείο στην περιοχή. Το ΕΣΥ όπως το ξέραμε με μικρά κέντρα υγείας να μπορεί ο καθένας στον τόπο του να βρίσκει ειδικότητες, γιατρούς, αυτό παύει. Δεν συμφέρει οικονομικά. Ήδη έχει αποφασιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι στρατηγική προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της υγείας να ‘ρθουν επενδύσεις και να ιδιωτικοποιηθούμε. Η κατάσταση μετά τις εκλογές, λόγω και του ότι βρισκόμαστε σε μια δεινή κατάσταση στην οποία επιμένουμε να παραμένουμε μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ευρώ, σε μία Ε.Ε. η οποία σαπίζει, οι καταστάσεις θα είναι πάρα πολύ οξείες και άσχημες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ευθύνες των ομοσπονδιών, των σωματείων ήταν ότι δεν βλέπανε σ’ όλα αυτά που γινόταν ένα στόχο στρατηγικό. Βλέπανε απλά προχειρότητα στην εφαρμογή τους».
Ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, μίλησε για μεγάλη αύξηση των ασθενών στα Νοσοκομεία, ενώ την ίδια ώρα μειώνεται το προσωπικό και η χρηματοδότη. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε: «Έχουμε μια μεγάλη αύξηση των ασθενών οι οποίοι προσέρχονται είτε στα τακτικά είτε για νοσηλεία και αντιμετώπιση στα νοσοκομεία. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή το προσωπικό μειώνεται αφενός, αφετέρου μειώνεται και η χρηματοδότηση. Δηλαδή τα νοσοκομεία από πλευράς οικονομικών είναι σε ασφυξία. Μειώνεται η χρηματοδότηση και αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν ή θα αρχίσουν σύντομα να έχουν ελλείψεις σε διάφορα υλικά και ήδη το αντιμετωπίζουμε κι αυτό με τις βάρδιες του προσωπικού στην 24ωρη λειτουργία του είτε λέγονται νοσηλεύτριες είτε λέγονται γιατροί σε εφημερία. Είναι μία τραγική κατάσταση. Επιπλέκεται με προβλήματα μη πληρωμής δεδουλευμένης εργασίας του προσωπικού, υπερωριακή απασχόληση δηλαδή του προσωπικού και της εφημερίας των γιατρών και πραγματικά πρέπει να λυθεί ένας γόρδιος δεσμός κυρίως μέσω της άμεση χρηματοδότησης, μέσω της άμεσης στήριξης των νοσοκομείων και γενικότερα του συστήματος υγείας για να μπορέσει ο κόσμος να έχει ένα καταρχήν αποκούμπι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
Ο πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Καραγεώργος τόνισε: «Ζούμε μια φοβερή ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση που έρχεται να προστεθεί στην οικονομική κρίση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Αυτή η κρίση ισοπεδώνει όλα τα υγειονομικά δικαιώματα των εργαζομένων, όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Οι μνημονιακές πολιτικές και μάλιστα πολιτικές δεκαετίας που έχουν ολοκληρώσει πανηγυρικά θα λέγαμε αυτή την κατάρρευση του τοπίου όλων των δημόσιων υγειονομικών δομών της χώρας, έχουν σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες να ζήσουμε ένα φαινόμενο που το καράβι του δημοσιοοικονομικού συστήματος της χώρας έχει πέσει κυριολεκτικά στην ξέρα. Οι μνημονιακές πολιτικές με ντίλερ και καπετάνιους, με επιλογές, ρίξανε το καράβι το υγειονομικό στην ξέρα και απ’ αυτή την ξέρα είναι γεγονός ότι πολύ δύσκολα και με αγώνες των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί απ’ την ξέρα και τελικά μετά από πολύ καρό και πολλούς αγώνες και πολύ μεγάλη προσπάθεια το καράβι του ΕΣΥ ν’ ανοίξει πάλι τα πανιά του. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί συμμετοχή όχι μόνο των εργαζομένων κι όχι μόνο των υγειονομικών. Απαιτεί την ενεργή στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων. Απαιτεί τη στήριξη όλων των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, υγειονομικών, κοινωνικών και πολιτικών φορέων της χώρας για να μπορέσουν να ξαναβάλουν σε μία ρότα το καράβι, που θα σέβεται τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων, που θα δώσει τη μάχη για ένα δημόσιο, καθολικό, ποιοτικό, δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χαράτσια».

Πηγή: Δήμος Αρταίων