Στον αέρα… η λειτουργία των Νοσοκομείων

Αρρυθμίες» παρουσιάζει το ΕΣΥ, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά και φάρμακα. Όπως καταγγέλλουν γιατροί

και εργαζόμενοι, τακτικά χειρουργεία ακυρώνονται, ραντεβού αναβάλλονται, ενώ τα εργαστήρια υπολειτουργούν. Χειρουργικά γάντια, γάζες, σύριγγες είναι μερικά

από τα υλικά που λείπουν σε καθημερινή βάση, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθούν στα εργαστήρια βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση γαστρορραγίας, νεοπλασιών κ.λ.π.

Ήδη το «Αττικόν», το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ και το KAT, λειτουργούν στο «κόκκινο», ενώ στην περιφέρεια, το ΑΧΕΠΑ προστίθεται στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων. «Ανάσα» στα νοσοκομεία αναμένεται να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο (εκτός απρόοπτου συνεδριάζει σήμερα), σε περίπτωση που ξεμπλόκαρε τα εντάλματα πληρωμής προς τους προμηθευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο υλικών. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων υποστηρίζουν άτι διαθέτουν τα χρήματα για να καλύψουν της ανάγκες σε υγειονομικό και άλλο υλικό, ωστόσο «υπάρχει ένα κώλυμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρεμποδίζει να εκταμιευθούν τα χρήματα».

Οι δύο συνθέσεις του αρμόδιου τμήματος και του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια, αλλά με τρεις αρνητικές εισηγήσεις ως προς την έγκριση των δαπανών.

πηγή Ημερησία 20-6-2012