Άρχισαν τα όργανα για τις προνοιακές δομές!

Η προεκλογική νηνεμία που επικράτησε στην εφαρμογή αρνητικών αποφάσεων που έχουν παρθεί από το μνημονιακό μπλοκ φαίνεται ότι λαμβάνει ένα τέλος. Έτσι σήμερα σε σύσκεψη στο Υπ. Εργασίας υπό τον υφυπουργό κ. Νικολόπουλο αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των Προνοιακών δομών από το Υπ. Υγείας στο Υπ. Εργασίας.

Η απόφαση αυτή που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε παγώσει στην προεκλογική περίοδο μπαίνει φαίνεται με γρήγορους ρυθμούς σε πλήρη εφαρμογή. Η απόφαση αυτή πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις ούτως ή άλλως συρρικνωμένες έως σημείου εξαφάνισης προνοιακές δομές έρχεται να υπηρετήσει δύο επίσης βασικούς στόχους του μνημονίου.

– Να περικόψει μέχρι σημείου εξαφάνισης τα προνοιακά επιδόματα με απανακαθορισμό κριτηρίων για το εύρος και το ύψος των παροχών.

– Να διαθέσει μέσω του Υπ. Εργασίας, που φαίνεται ότι διαθέτει πιο ευέλικτες δομές και διαδικασίες, μεγάλα ποσά από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ιδιωτών ή και με το μανδύα μη κυβερνητικών οργανώσεων με περίβλημα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευαίσθητων ομάδων.

Το ζήτημα προς το παρόν φαίνεται ότι κρατείται χαμηλά από τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.


Δείτε τη σχετική ανακοίνωση του Υπ Εργασίας για το θέμα που εκδόθηκε σήμερα 29/6/2012

Κατ’ εφαρμογή του Ν. 4052/12 πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου, συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας για τις διαδικασίες μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από την 01/07/2012.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκο Νικολόπουλο, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, κ. Κ. Βαλασόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπ. Κοκκινάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, με την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Εργασίας κατοχυρώνεται ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως επιτελικού φορέα σχεδιασμού, συντονισμού, παρακολούθησης, αξιολόγησης και εποπτείας των πολιτικών για την κοινωνική προστασία.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο έχει την ευθύνη του συντονισμού, της παρακολούθησης και συμμετοχής σε προγράμματα (συγχρηματοδοτούμενα ή μη) που άπτονται της πρόληψης και καταπολέμησης των συνθηκών αποκλεισμού με στόχο την προώθηση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης και της προνοιακής στήριξης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε:

«Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την ολοκλήρωση της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και την προσδοκώμενη οικονομική ωφέλεια από αυτό, προκειμένου παράλληλα να υπάρξει αναθεώρηση των πολιτικών για τα πολυτεκνικά επιδόματα, στην κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης. Στόχος μας η διόρθωση στρεβλώσεων και η υποστήριξη των πολιτών, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους εταίρους μας, χωρίς επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας».