Κατέρρευσαν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Αθ. Καποτάς, περιέγραψε σήμερα – στα πλαίσια του 2ου ετήσιου τακτικού συνέδριου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής- με εξαιρετικά μελανά χρώματα την  οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις για πλήρη κατάρρευσή τους εξαιτίας τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της βαθιάς ύφεσης που σαρώνει την ελληνική οικονομία.


Το ΙΚΑ χρειάζεται 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έχει ήδη απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ από τα 4,1 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Η μείωση των εσόδων είναι επίσης απόρροια του γεγονότος ότι 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται ανασφάλιστος και η εισφοεροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6,7 δισ. είναι οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν και 7,5 δισ. ευρώ οι βεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ).

Σταθερή μείωση των εσόδων προκαλεί και η αυξανόμενη ανεργία, καθώς έχει υπολογισθεί ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης, προκαλεί απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα έξοδα του Ιδρύματος αυξάνονται, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το 2012 να απαιτούνται 11,08 δισ. ευρώ ετησίως για καταβολή συντάξεων από 10,8 δισ. το 2011.

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) , το αναμενόμενο για φέτος έλλειμμα του Οργανισμού είναι περί τα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων αγγίζει το 35%, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. όμως η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 2,1 δισ.

 Ακόμη, το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί, λόγω της κρίσης να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης, το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης.Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους φορείς είναι περίπου 650 εκατ ευρώ.

Στον ΟΓΑ, μόνο το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών.

Σχετικά με τα επικουρικά, τα περισσότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μείωση των ασφαλισμένων έναντι των συνταξιούχων (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ), αλλά και την απομείωση της περιουσίας τους λόγω του κουρέματος των ομολόγων.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ βοήθημα και για να ικανοποιηθούν θα χρειαστούν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του.

Ωστόσο οι οφειλές των φορέων που έχουν ενταχτεί στο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να αποδίδονται σε μηνιαία βάση αγγίζουν 1,4 δισ. ευρώ (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ).

 

«Οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία»

 Αποσπάσματα ομιλίας του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β΄ Αθήνας,
υπεύθυνου του τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας
και Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ,
στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας προσωπικού Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής

 

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου μείωσε δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (συνολικά μειώθηκαν στις διετία των μνημονίων πάνω από 25%), ενοποίησε τα επικουρικά ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά αυτών που είναι πλεονασματικά και άλλαξε το χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από δημόσιο σε ιδιωτικό. Επιπλέον «ακρωτηρίασε» την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κατά 13 δις ευρώ, μέσω του ληστρικού «κουρέματος» των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του PSI+.

Με τους μνημονιακούς νόμους 3863 και 3865/2010 μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις, αυξήθηκαν δραστικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλαξε η δομή και ο χαρακτήρας της δημοσίας κοινωνικής ασφάλισης με την εισαγωγή σ’ αυτή του συστήματος των τριών πυλώνων (βασική σύνταξη, αναλογική, επαγγελματική – ιδιωτική) και κατά συνέπεια τη μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική ιδιωτική.

Οι αιτίες κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι:
Η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών τους από το 1950, η οποία συνεχίστηκε μέσω του PSI με την προκλητική μεταχείριση των ασφαλιστικών ταμείων ως κερδοσκόπων επενδυτών.
– Η μεγάλη εισφοροδιαφυγή και η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, που έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σταθεροποιώντας ένα καθεστώς ανομίας στην αγορά εργασίας υπέρ των εργοδοτών
– Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και τα χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που αντί να μειωθούν ενισχύθηκαν.
– Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ.
– Η αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές.
– Οι πρόσφατες μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και οι σφαγιαστικές μειώσεις μισθών, που μειώνουν δραστικά τα έσοδά της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι τροποποιήσεις και οι βελτιώσεις των ρυθμίσεων των μνημονίων για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, είναι μινιμαρισμένες σε σχέση με τα προεκλογικά προγράμματά τους, κυρίως όμως ως προς την ανάγκη αποκατάστασης της πρωτοφανούς κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που συντελέστηκε τα δύο χρόνια του μνημονίου και δεν αναφέρουν τίποτε για την αποκατάσταση τους, έστω σταδιακή με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίζεται για ένα (α) οικονομικά βιώσιμο, (β) αναβαθμισμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό, (γ) δημόσιο, (δ) αναδιανεμητικό και (ε) καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος μας είναι η αξιοπρεπής σύνταξη για τα γηρατειά και η περίθαλψη για όλους τους πολίτες, ώστε να μη μένει κανείς αβοήθητος στις δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα του.

Πηγή iskra.gr Πέμπτη 05 Ιουλίου