Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Η πρότασή μας στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 5 Ιουλίου το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Στη συνεδρίαση το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχει η Αυτόνομη Παρέμβαση επισήμανε ότι η συγκρότηση της νέας τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είναι συνέχεια των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου και θα εφαρμόσει κατά γράμμα και με μεγαλύτερη ένταση τις εντολές της τρόικας.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά παρά το γεγονός ότι δεν έχει διατυπώσει ακόμα τις προγραμματικές της δηλώσεις, από τις μέχρι στιγμής διακηρύξεις της είναι φανερό ότι θα υλοποιήσει τα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, ο περιορισμός με απολύσεις και εφεδρεία μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ακόμα και νοσοκομείων, οι νέες μειώσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, νέα φορολογικά μέτρα είναι μόνο ένα μέρος από τον αντεργατική λαίλαπα που με την πολιτική της έρχεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας και της πρόνοιας η περικοπή της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας σε οικονομική ασφυξία. Αυτή η πολιτική του οικονομικού στραγγαλισμού των μονάδων υγείας από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θα ενταθεί.

Οι νέοι μνημονιακοί οργανισμοί που συνέταξε ο κ. Λοβέρδος σε συνεργασία με τους τροϊκανούς μπαίνουν ήδη σε εφαρμογή ενώ το σχέδιο για συγχωνεύσεις καταργήσεις κλινικών, υπηρεσιών και νοσοκομείων όχι μονό δεν εγκαταλείπεται αλλά προχωρά με γρήγορα βήματα.

Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ έχουν κάνει «στάση πληρωμών» με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συνεχώς για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις, ενώ τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από υλικά, φάρμακα και τρόφιμα. Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν καμία υπηρεσία αφού λείπουν σχεδόν από όλες τα αντιδραστήρια και τα διάφορα υλικά με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θησαυρίζει.

Ταυτόχρονα η απαγόρευση των προσλήψεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αφήνουν δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και έχουν μετατρέψει τμήματα και κλινικές να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Οι μισθοί των εργαζομένων στ σύστημα έχουν πιάσει πάτο, ενώ μεγάλα ποσά από εξαιρέσιμα και εφημερίες οφείλονται εδώ και μήνες στο προσωπικό.

Η Πρόνοια μεταφέρεται από το υπ Υγείας στο Υπ Εργασίας προκειμένου να περικοπούν προνοιακά επιδόματα και να δοθούν με τους γνωστούς τρόπους; στις ΜΚΟ οι δραστηριότητες των διάφορων φορέων.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρακολουθούσε σαν θεατής αυτές τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά και να οργανώνει την αντίσταση και τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς επανέφερε στη συνεδρίαση για μια ακόμα φορά την πρόταση η ΠΟΕΔΗΝ μαζί με τις άλλες οργανώσεις του χώρου της υγείας να πρωτοστατήσει για την συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου για την προάσπιση και αναστήλωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στον αγώνα αυτό πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί και κοινωνικοί φορείς, σύλλογοι και φορείς των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στόχος είναι να κρατηθεί «όρθιο» το Δημόσιο σύστημα υγείας, να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας όλου του λαού, με πρώτη προτεραιότητα τους φτωχούς, τους ανέργους τις ευπαθείς ομάδες.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να απλωθεί σε όλη τη χώρα, να υπερασπιστεί τις δομές υγείας από τις πολιτικές της συρρίκνωσης και του κλεισίματος, να απαιτήσει να λειτουργήσουν πλήρως με χρηματοδότηση, να απαιτήσει να στελεχωθούν και να παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας.

Το Υγειονομικό κίνημα και η ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να βάλει στην προμετωπίδα της αυτή την περίοδο με προτεραιότητα τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, χρηματοδότηση που πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τη λειτουργία τους, να συγκρουστεί με τις πολιτικές των περικοπών.

  2. Να αποτρέψει το κλείσιμο Νοσοκομειακών μονάδων και μονάδων του ΕΟΠΥΥ μέσα από τις συγχωνεύσεις καταργήσεις και την πολιτική της οικονομικής ασφυξίας της συρρίκνωσης και των ελλείψεων σε υλικά και προσωπικό. Να επιστρέψει η Πρόνοια στο Υπ Υγείας.

  3. Να διεκδικήσει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση πλήρως των Νοσοκομειακών δομών και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Να απαιτήσει να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο της κοινωνικής εργασίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικών συνεργείων.

  4. Να ζητήσει άμεσα την απόσυρση των μνημονικών οργανισμών που καταργούν τμήματα κλινικές και υπηρεσίες, καρατομούν θέσεις προσωπικού και νομιμοποιούν την παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

  5. Να απαιτήσει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς στα Νοσοκομεία.

  6. Να οργανώσει την αντίσταση στην «αξιολόγηση» υπηρεσιών και εργαζομένων που προωθείται για να περάσουν οι απολύσεις και η εφεδρεία.

  7. Να συντονιστεί με τον αγώνα όλου του εργατικού και δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την αποκατάσταση των αποδοχών, την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και μέτρων και γενικότερα των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.

  8. Να διεκδικήσει την εφαρμογή του θεσμού των ΒΑΕ στα Νοσοκομεία και την άρση των αδικιών στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

  9. Να συμβάλει στην ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης προς τους φτωχούς τους ανέργους, τους ανασφάλιστους. Να εκφράσει την αντίθεσή της σε κάθε ρατσιστική ενέργεια στο χώρο της υγείας που προωθείται από την νεοναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

  10. Να παρέμβει σε κάθε χώρο δουλειάς και να συμβάλει στην οργάνωση των αντιστάσεων για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες, να υπάρξουν δράσεις και κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια για καταργήσεις συγχωνεύσεις, την εφαρμογή της αξιολόγησης λαιμητόμου. Επίσης κινητοποιήσεις και δράσεις πρέπει να υπάρξουν για να υπάρξει χρηματοδότηση των μονάδων, για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς ελλείψεις, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρότεινε να υπάρξει εξουσιοδότηση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ για κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα.(παραστάσεις, συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας απεργίες) Επίσης πρότεινε αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης να υπάρξει συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ για να πάρει αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι ανεξάρτητα από διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να υπάρχουν για την κατάσταση και το πλαίσιο διεκδικήσεων οι δυνάμεις του θα στηρίξουν με κάθε μέσο τις αγωνιστικές δράσεις που θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο.