Ισπανία: Οι γυναίκες με τα μαύρα (Δημόσιοι Υπαλληλοι) κόντρα στα μνημόνια

 Ντυμένες στα μαύρα σε ένδειξη πένθους, χιλιάδες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με άνδρες συναδέλφους τους κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας δυναμικά κατά της λιτότητας που επιβάλει στην Ισπανία το Μνημόνιο και η κυβέρνηση Ραχόι κατ’ εντολή της Ε.Ε. με αντάλλαγμα την «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής «προσαρμογής» και το πακέτο διάσωσης των τραπεζών.

Για «εξτρεμιστικά στοιχεία» που «θέλουν να μετατρέψουν τη Μαδρίτη σε Αθήνα» κάνει λόγο η κυβέρνηση, δια στόματος βουλευτή του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου ξεκίνησαν από το συγκρότημα των κυβερνητικών κτηρίων στη Μαδρίτη και έκλεισαν κεντρικούς δρόμους στην πόλη. Στη Βαλένθια, οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν επίσης μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό σύνθημα «ψηλά τα χέρια, ληστεία!».

Στην Πουέρτα δελ Σολ, την πλατεία των Αγανακτισμένων της Μαδρίτης, εκατοντάδες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, ντυμένες με μαύρα ρούχα και φορώντας μαύρα μαντήλια όπως συνηθίζεται στις κηδείες, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας και κατά της κυβέρνησης και σφυρίζοντας ρυθμικά με σφυρίχτρες.

Τα συνδικάτα των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα έχουν εξαγγείλει συνεχόμενες κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευή ενάντια στα μέτρα του νέου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Ραχόι.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «El Pais», παρά την «χάρη» της δημοσιονομικής «επιμήκυνσης» κατά ένα χρόνο που απέσπασε από τις Βρυξέλλες, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πιέσει ακόμα περισσότερο τις περιφερειακές κυβερνήσεις για να πετύχουν καλύτερες «επιδόσεις» στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Ο Ραχόι ζητάει τώρα από τις περιφέρειες της Ισπανίας να μειώσουν το έλλειμμά τους για τον επόμενο χρόνο στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν το 1,1%.

Σημειώνεται πάντως ότι τρεις περιφέρειες, η Ανδαλουσία, η Αστούριας και τα Κανάρια Νησιά, κήρυξαν «ανταρσία» κατά της κεντρικής κυβέρνησης ψηφίζοντας κατά των αναθεωρημένων ορίων που θέλει να επιβάλει η Μαδρίτη.

πηγή tvxs.gr 14-7-2012