Στη γραμμή Ανδρέα Λοβέρδου και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Μια ακόμα αποκαλυπτική συνέντευξη στην Εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και στην Δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού που έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Λέμε αποκαλυπτική αφού για μια ακόμα φορά δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που δεν είναι άλλες από το  να προχωρήσουν άμεσα σε καταργήσεις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και να συνεχίσουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Από την συνέντευξη προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.

  1. Ο παραπέρα περιορισμός της χρηματοδότησης της υγείας αφού ο νέος υπουργό στη συνέντευξη μιλά για «εξορθολογισμό στη λειτουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και για εξασφάλιση της «βιωσιμότητας», και για περιορισμό στη «σπατάλη του δημόσιου χρήματος».
  2. Επιμονή στις συγχωνεύσεις καταργήσεις νοσοκομείων με την σαφή αναφορά του ότι «είναι λογικό και αναγκαίο να γίνουν ανακατανομή και αναδιάρθρωση των διάφορων Μονάδων Υγείας»
  3. Επιμένει στην πολιτική υποχρηματοδότησης τους ΕΟΠΥΥ θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την άποψη που διατυπώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εκπληρώνουν με σταθερό ρυθμό τις υποχρεώσεις τους»
  4. Στην συνέντευξη δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην στελέχωση των μονάδων υγείας με προσωπικό, ούτε ακόμα στην αποπληρωμή δεδουλευμένων των Εργαζομένων.
  5. Την ώρα που η ηλεκτρονική συνταγράφηση αντιμετωπίζει καθημερινά τεράστια προβλήματα ο κ Λυκουρέντζος θεωρεί ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Όμως αποφεύγει να αναφερθεί στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των πολιτών από την πολιτική στο φάρμακο και την υγειονομική περίθαλψη.
  6. Τέλος το πιο αποκαλυπτικό σημείο είναι η απάντηση του στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που πλέον και σαν διατύπωση έχει εγκαταλειφθεί από την συγκυβέρνηση. Λέει ο κ Λυκουρέντζος «Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων όρων του μνημονίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματευτικές δυσκολίες. Σίγουρα, πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων και ουδέποτε θέσαμε τέτοιο ζήτημα» Καταλάβαμε πολύ καλά κ. υπουργέ, με την απάντησή σας ξεγλιστράτε αλλά δεν μπορείτε και να κρυφτείτε.
  7. Ο κ. Λυκουρέντζος δεν βρήκε ούτε ένα λόγο να πει για την πολιτική του κ. λοβέρδου στο Υπουργείο αφού και ο ίδιος όπωςπροκύπτει από την συνέντευξη κινείται στην ίδια ρότα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ Λυκουρέντζου στην Εφημερίδα Τύπος της Κυριακής 15/7/2012


Ο προκάτοχος σας επέμενε στην εφαρμογή ενός «νοσοκομειακού Καποδίστρια». Εσείς πώς θα συνεχίσετε; Συμφωνείτε με την αναδιάρθρωση;

Είναι αναμφισβήτητο ότι χρειάζεται εξορθολογισμός στη λειτουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του, αλλά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι λογικό και αναγκαίο να γίνουν ανακατανομή και αναδιάρθρωση των διάφορων Μονάδων Υγείας. Να ανασυγκροτηθούν οι κεντρικές υπηρεσίες και να εγκριθεί ένας νέος οργανισμός του υπουργείου. Άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα καταργηθούν, ενώ ένα ευέλικτο και επιτελικό υπουργείο θα υπηρετεί τους πολίτες.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να δημιουργήσουμε συνέργειες με ορατά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας όσο και στον οικονομικό τομέα. Οι προμήθειες, για παράδειγμα, πρέπει να αφορούν περισσότερες από μία νοσοκομειακή μονάδα για μεγαλύτερη κατά το δυνατόν μείωση του κόστους.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σχεδόν κατέρρευσε. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Δεν θα αρνηθώ ότι n ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσίασε προβλήματα αλλά ουδέποτε κατέρρευσε. Μόνο τυχαία άλλωστε, δεν είναι n πρόσφατη θετική αξιολόγηση του κλιμακίου της Task Force για την αποτελεσματικότητα της.

Η μείωση των αλόγιστων και ανεξέλεγκτων φαρμακευτικών δαπανών αποτελεί μια από τις σημαντικές προκλήσεις. Και σ’ αυτή την προσπάθεια n ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο πολιτικής. Θα επιμείνω, λοιπόν, στην πλήρη εφαρμογή της.

Παρά την πανθομολογούμενη αναγκαιότητα του, ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, εξαιτίας της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης του. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη ροή εσόδων στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο του;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εκπληρώνουν με σταθερό ρυθμό τις υποχρεώσεις τους. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε μια αναγκαιότητα Έχουν, ήδη, τεθεί οι βάσεις για την αποδοτική διαχείριση των οικονομικών πόρων του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση. Αρκετοί στόχοι προς εκπλήρωση. Παράλληλα συζητούμε και άλλες ιδέες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη ροή της χρηματοδότησης, όπως η απευθείας καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, μέσω τραπέζης. Πρέπει επίσης να προχωρήσει n οργανωτική αναδιάρθρωση και να εμπεδωθεί μεταξύ των υπαλλήλων η συναντίληψη ως στελεχών ενός νέου οργανισμού. Με λίγα λόγια, να ομαλοποιηθεί η λειτουργία και να αντιμετωπιστούν πιθανόν κάποιες αντιξοότητες οι οποίες προκύπτουν, όπως είναι λογικό, από την πρόσφατη συγχώνευση των υπηρεσιών των διάφορων Ταμείων. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθούν σι ελεγκτικοί μηχανισμοί του νέου φορέα και να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στη θεσμική διαχείριση των οικονομικών του.

Η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και συλλόγων είναι η αιτία που σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι έρμαιο στις ορέξεις των συνδικαλιστών και παραλύει όποτε εκείνοι θέλουν. Γιατί δεν μετατρέπετε τις συμβάσεις σε ατομικές, ώστε να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του ο φαρμακοποιός που αποφασίζει να μην εκτελεί συνταγές ΕΟΠΥΥ;

Για πρακτικούς λόγους κατανοείτε ότι είναι πολύ πιο εύκολη n σύναψη μιας συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ενός συλλογικού οργάνου, όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων.

Η συνεργασία μας με τους φαρμακοποιούς είναι εποικοδομητική τακτική και ειλικρινής, όπως και η επικοινωνία μας. Μια συνεργασία μακράς πνοής, στην αποδοτικότητα της οποίας προσβλέπω. Προσωπικά συνεχίζω τις συναντήσεις με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των φορέων Υγείας και πιστεύω ότι με τη δύναμη της συνεργασίας θα επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα

Το πρόβλημα της περίθαλψης είναι τεράστιο και στην περιφέρεια. Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για αναβάθμιση του ΕΣΥ, δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης;

Η καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ είναι συνυφασμένη με την αντιμετώπιση, αλλά και την ανάδειξη νέων λειτουργικών προβλημάτων. Κάθε μονάδα έχει τις ιδιαιτερότητες της είτε ευρίσκεται στο κέντρο είτε στην περιφέρεια. Προσωπικά έχω την ίδια ευαισθησία για κάθε πρόβλημα των Μονάδων Υγείας σε κάθε περιοχή, είτε στο κέντρο είτε στην ακριτική Ελλάδα. Γιατί μπορεί n κρίσιμη οικονομική κατάσταση να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αλλά δεν μπορούμε να διακυβεύουμε και δεν πρόκειται να διακυβεύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, ανάγκες σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Υπήρξε πρόβλημα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας;

 Ειλικρινώς, δεν υπήρξε! Δημιουργήθηκαν ορισμένες εντυπώσεις μέχρι την έκδοσητων αποφάσεων του πρωθυπουργού. Η συνεργασία μεταξύ των στελεχών τηςπολιτικής ηγεσίας είναι αρμονική και επιδιώκουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να επιτύχουμε χους στόχους που έχουμε θέσει. Οι υπουργοί δεν κρίνονται λόγω των αρμοδιοτήτων τους, αλλά για το έργο τους. Γι’ αυτό ζητώ να κριθούμε αυστηρά, αλλά δίκαια.

Πιστεύετε ότι το στοίχημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου τελικά θα κερδηθεί;

 Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων όρων του νημονίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματευτικές δυσκολίες. Δυσκολίες τις οποίες ουδέποτε αποκρύψαμε. Σίγουρα, πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων και ουδέποτε θέσαμε τέτοιο ζήτημα Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητο όχι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, πλέον, αλλάζουν Σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται τόσο την αναγκαιότητα ανάπτυξης όσο και ότι η στείρα εμμονή σε πολιτικές λιτότητας το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι n παρατεταμένη ύφεση.

Το όραμά μας δεν είναι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και δυνατοτήτων, μια αδύναμη Ευρώπη. Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανταγωνιστική, στην οποία όλες οι χώρες θα έχουν συμβολή στην ανάπτυξη.

Πώς θα συμβάλετε από τη θέση του υπουργού Υγείας ώστε να σταματήσουν οι εικόνες ντροπής που ταλαιπωρούν ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία;

Μόνο αν είσαι αιθεροβάμων, πιστεύεις ότι άμεσα, χωρίς πόρους και με τις πρακτικές του παρελθόντος, μπορείς να διορθώσεις όλα τα «κακώς κείμενα». Αντιμετωπίζω την κατάσταση με ψυχραιμία και ρεαλισμό, δεσμεύομαι -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας- να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, το καθένα ξεχωριστά, και μέσα από μικρές καθημερινές επιτυχίες να επιτύχουμε ουσιαστική βελτίωση της σημερινής κατάστασης.