Πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ: Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ στο θέμα των νέων οργανισμών!

του Aristerix

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα των νέων οργανισμών, αντί να ξεκαθαρίζει τη θέση της με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, δηλαδή να εκφράζει την πλήρη αντίθεση του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην Υγεία στις μεθοδεύσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, μάλλον προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που δίνει και ταυτόχρονα διαμορφώνει «το μαξιλαράκ» για να περάσουν και μέσα από τους νέους οργανισμούς οι ανατροπές στην Υγεία.

Η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ κατ’ αρχήν δηλώνει σύμφωνη με τους οργανισμούς που συνέταξαν οι Διοικήσεις τον Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Οι Οργανισμοί που δημοσιεύτηκαν δεν είναι σύμφωνοι με τις προτάσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων…» Στη συνέχεια της ανακοίνωση αποδέχεται στην ουσία τους οργανισμούς των διοικήσεων στους οποίους σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ «ελήφθησαν υπόψιν η Υπουργική Απόφαση Αρ. Φύλλου 1681/28-7-2011 ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ που προσδιορίζει τον αριθμό κλινών ανά Νοσοκομείο, το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 87/1986 -Ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων».

Η θέση αυτή της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ από μόνη της αποτελεί πρόκληση αφού είναι γνωστό ότι:

1. Οι νέοι οργανισμοί συντάχθηκαν από τις διοικήσεις με βάση την περικοπή χιλιάδων κλινών από τα Νοσοκομεία που αντικειμενικά έχει σαν συνέπεια τον περιορισμό και των οργανικών θέσεων του προσωπικού.

2. Στηριχτήκαν στην πολιτική επιλογή των συνενώσεων που με μαθηματική ακρίβεια έχουν σαν τελικό στόχο το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών.

3. Από τους οργανισμούς αυτούς έχουν «εξαφανιστεί» ή παραμείνει «κολοβά» τμήματα και υπηρεσίες που έχουν δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία, η στον προγραμματισμό των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι να δοθούν.

4. Δε στηρίζονται σε καμία επιστημονική μελέτη, δεν έχουν σαν βάση τις υγειονομικές ανάγκες, δεν έχουν σαν οδηγό έναν πραγματικό χάρτη υγείας.

Γιατί λοιπόν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τους «οργανισμούς» των Διοικήσεων;

Μήπως γιατί και η ίδια έχει αποδεχθεί πλήρως την περικοπή των 11.000 κλινών και χιλιάδων οργανικών θέσεων, μήπως έχει «υποταχθεί» στις επιλογές των κυβερνήσεων για κατάργηση υποστηρικτικών υπηρεσιών και παραχώρησής τους σε ιδιώτες;

Μήπως γιατί η ίδια στα πρωτοβάθμια σωματεία στήριξε τις επιλογές των διοικήσεων, δεν αντιστάθηκε στις περικοπές κρεβατιών και οργανικών θέσεων αλλά και την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και με τη «βούλα» των τροποποιημένων οργανισμών;

Μήπως γιατί όπως δηλώνουν κορυφαία στελέχη της το πρώτο ζήτημα είναι να καλυφθεί με οργανικές θέσεις το προσωπικό που υπηρετεί, αδιαφορώντας για τις περικοπές των άλλων οργανικών θέσεων και προφανώς για το μέλλον των Νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας;

Οι απαντήσεις που δίνουμε σε αυτά τα ερωτήματα εμείς είναι προφανείς. Σχετίζονται με τις επιλογές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, να προσπαθεί δηλαδή να πατήσει σε δύο βάρκες. Να βρίσκεται δηλαδή ταυτόχρονα και στην μια πλευρά της Αριστοτέλους αλλά να έχει ανοικτή επικοινωνία και με την απέναντι πλευρά.

Βεβαίως στην ανακοίνωσή της δηλώνει έκπληκτη για τις μετακινήσεις προσωπικού από το Αγ. Βαρβάρα, λες και δεν είναι γνωστό ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μνημονιακές κυβερνήσεις και το Υπ Υγείας έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες σε μια σειρά νοσοκομεία με βάση την πολιτική των συγχωνεύσεων και του περιορισμού των υπηρεσιών υγείας.

Όσο και αν δηλώνει έκπληκτη η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η περίοδος των διευθετήσεων έχει πλέον παρέλθει οριστικά. Ακόμα και οι πολιτικοί της φίλοι στα Υπουργεία έχουν πάρει την απόφαση να «καθαρίσουν το τοπίο», να διαλύσουν το Συνδικαλιστικό κίνημα ακόμα και αυτό που μέχρι χθες τους έκανε πλάτες.

Το βάρος πλέον πέφτει για την ανατροπή των διαλυτικών πολιτικών στην υγεία πρώτα από όλα στους εργαζόμενους που αντιλήφθηκαν ότι αυτή η πολιτική δεν αποτελεί διέξοδο και πρέπει να ανατραπεί. Πέφτει στις δυνάμεις της Συνδικαλιστικής Αριστεράς που πρέπει τώρα να πρωτοστατήσουν να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι στην υγεία, να μπουν σε κίνηση τα πρωτοβάθμια σωματεία. Για ένα μεγάλο λαϊκό εργατικό μέτωπο για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα σήμερα που οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι το έχουν απόλυτα ανάγκη.