Συναγερμός! Προ των πυλών οι καταργήσεις Νοσοκομείων

Οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληθαίνουν, σχετικά με το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων με βάση την πολιτική της συγκυβέρνησης, του μνημονίου και της τρόικα. Είναι σίγουρο ότι οι διαρροές αυτές εκπορεύονται από το Υπ Υγείας και έχουν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος και παράλληλα να μετρήσουν αντιδράσεις.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ (δείτε εδώ) εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια που με ιδιαίτερη «μαεστρία» οργανώνεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία. Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων

Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι «…Στο «στόχαστρο» βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου (14%) και τουλάχιστον 30 ακόμη, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Νοσοκομείου Ναυπλίου, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Αργους.

Μελέτη του προϊστάμενου προσωπικού του δεύτερου έδειξε ότι η συγχώνευσή τους και η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου θα απέφεραν σημαντικό οικονομικό όφελος, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες, τις οποίες οι πολίτες αναζητούν σήμερα εκτός νομού. Αλλαγή χρήσης αναμένεται να γίνει και στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», το οποίο έχει πληρότητα 40%, ενώ θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας (πληρότητα 81%) και το «Αττικόν» (119%).

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να το μετατρέψει σε μονάδα χημειοθεραπείας με ξενώνα. Από τις πρώτες μέρες της θητείας της, η σημερινή ηγεσία απέσπασε 30 εργαζομένους του στο «Αττικόν», προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τρεις νέες μονάδες.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή χρήσης του «Σπηλιοπούλειου», για το οποίο έχουν γίνει προτάσεις μετατροπής σε μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 20 νοσοκομεία. Πάνω από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Πατησίων», Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Αμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας…..»

Από τις κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, φαίνεται καθαρά, ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο, ίσως και τις επόμενες μέρες θα σκάσει το κανόνι των συγχωνεύσεων καταργήσεων Νοσοκομείων.

Αυτή την ώρα είναι ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες συντονισμού των Σωματείων των Εργαζομένων,  να τεθούν σε επιφυλακή όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, να διαμορφωθεί ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης και α΄γωνα για να μην περάσουν τα σχέδια να μπει ταφόπλακα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.