Καταιγίδα μέτρων στην Υγεία

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ που υπογράφει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Καραγιώργος για τα μέτρα που έρχονται εν μέσω θέρους στην Υγεία.

Συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση και τις δαπάνες, αυστηρή τήρηση των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Όμως τα μέτρα δεν θα σταματήσουν εκεί. Θα συνδυαστούν με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, κλείσιμο κλινικών και υπηρεσιών, πάγωμα στους μισθούς και στην μισθολογική εξέλιξη, πάγωμα κάθε διαδικασίας πρόσληψης, «αξιολογήσεις» και στο βάθος υπάρχει και η εργασιακή εφεδρεία.

Το μαύρο μέτωπο ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα εφορμά και διαλύει ότι έχει μείνει όρθιο

ΕΜΕΙΣ πως απαντάμε σε αυτά;


Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ


ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
«Νυστέρι» 600 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ τη διετία 2012-’13

Μειωμένες κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και άλλα 300 εκατομμύρια το 2013 θα είναι οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ. Το ποσό συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστούν άμεσα μέτρα, με τα οποία θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. Πήρε την έγκριση του κ. Σαμαρά να ανακοινώσει -τις επόμενες μέρες- πρόγραμμα συγχωνεύσεων και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα συγχώνευσης ή αλλαγής χρήσης δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ. «Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το έργο μας», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας. Οι διαθέσιμοι πόροι -είπε- θα αξιοποιηθούν με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, ώστε να αποδίδουν βέλτιστα αποτελέσματα.

Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι «με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής». Τα «εργαλεία» είναι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τις εκπτώσεις των παρόχων («rebate» και «claw back») προς το σύστημα και τις συγχωνεύσεις μέσα στο σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας πιέζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών. Με επιστολή του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τους καλεί να δώσουν εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να μην υπάρξει καμία υπέρβαση ούτε στο κονδύλι των εφημεριών. Σημειώνεται ότι το ποσό που εγκρίθηκε φέτος για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 400 εκατομμυρίων το 2011. Κάθε χρόνο, στο ποσό αυτό προστίθεται ένα συμπληρωματικό κονδύλι, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Το συμπληρωματικό κονδύλι δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος, όπως αναφέρει ρητά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ζητά να κοπούν -αν χρειαστεί- τα προγράμματα εφημεριών.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ