Νέο νυστέρι στις δαπάνες υγείας

55

Νέο «νυστέρι» και στην υγεία θα βάλει το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει δραματικές περικοπές με στόχο την εξασφάλιση ποσού έως και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κλάδο μόνο για το 2013.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται συγκαταλέγεται η μείωση των δαπανών για φάρμακα κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, ώστε από τα 2,88 δισεκατομμύρια που ήταν φέτος να πέσει στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ηδη συζητείται η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, νοσήλια αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό κάτι περισσότερο ως προς τα σχετικά ποσοστά. Για το ίδιο θέμα μάλιστα εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών, υγειονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάρρευση βρίσκεται και ο νεοσύστατος ασφαλιστικός οργανισμός ΕΟΠΥΥ, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 εμφανίζει «μαύρη» τρύπα 1,5 δισ. ευρώ.

Στις προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη προώθηση των γενόσημων φαρμάκων και η επέκταση της λίστας των συνταγογραφούμενων δραστικών ουσιών.

Συγχωνεύσεις
Παράλληλα, εξετάζεται η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων στα νοσοκομεία, αλλά και η περιστολή της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, με στόχο να μειωθεί κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Στα σενάρια συγκαταλέγονται και η μείωση των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των νοσηλευτών, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα προμηθειών υλικών για την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

Επίσης, συζητείται πρόταση για την εκχώρηση της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξαιρείται προς το παρόν από τις διαπραγματεύσεις η πρόταση του ΚΕΠΕ για πλαφόν ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

«Κοινωνική έκρηξη και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα», προβλέπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ότι θα επιφέρουν τυχόν νέες οριζόντιες περικοπές στον κλάδο της υγείας.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι «θα είναι αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη», προσθέτοντας πως «θα υπάρξει συμμαχία με χιλιάδες υγειονομικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί «Χάρτα Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη», που θα εισηγείται αλλά και θα διεκδικεί από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών την εξασφάλιση της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ισότιμα για όλα τα μέλη της Ευρώπης, ανεξάρτητα, εάν έκαστη χώρα βρίσκεται ή όχι σε οικονομική κρίση».

πηγή: Εθνος 6-8-2012