Κυβέρνηση υποχείρια της τρόικα με μπαράζ νέων μέτρων και απολύσεις, η ΑΔΕΔΥ ακροβατεί

Το μαύρο μέτωπο ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ προχωρά ακάθεκτο την πολιτική του σχεδιάζοντας νέες απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, περικοπές στην υγεία και την παιδεία, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και επιπλέον χαράτσια στο λαό.

Οι «διαμαρτυρίες» του «αριστερού» άλλοθι, της ΔΗΜΑΡ και οι δραματικοί τόνοι του Φώτη Κουβέλη δεν πείθουν κανένα, αφού είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση δίνει «γη και ύδωρ» σε ότι ζητά η τρόικα.

Η σημερινή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, αντί να ξεκαθαρίζει τη στάση της οργάνωσης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αφού διαμαρτύρεται στην κυβέρνηση γιατί δεν ακολουθεί τις αρχικές τοποθετήσεις του Υπ Δημόσιας Διοίκησης κ. Μάνιτάκη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις χωρίς όμως να θεωρεί την εργασιακή εφεδρεία ότι είναι απόλυση. Ταυτόχρονα ουσιαστικά αποδέχεται με βάση την ανακοίνωση της να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συγχωνεύσεις καταργήσεις φορέων αρκεί το προσωπικό να μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία.

Η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ έχει «χάσει την μπάλα» και πρέπει κάποιος να τη τραβήξει το αυτί για την στάση που κρατά μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.

Ακολουθούν ρεπορτάζ από τις ιστοσελίδες του ΕΘΝΟΥΣ και από το ΒΗΜΑ σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την εργασιακή εφεδρεία και τμήμα από τις δηλώσεις Βρούτση που προαναγγέλλει νε παρέμβαση στις συντάξεις.

 

Το Ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ

 Αντιμέτωποι με το φάσμα της εφεδρείας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Το σχέδιο, που τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών, καταρτίζεται με στόχο την εξασφάλιση 4 δισ. ευρώ

Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015 περιλαμβάνει εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για να γεμίσει τη τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013-2014 και να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις ακόμα και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς ακόμα και εντός της κυβέρνησης και που η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015 και την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Μάλιστα εξετάζονται και αλλαγές στο καθεστώς της εφεδρείας με ανοιχτό το ενδεχόμενο στη λίστα των υποψηφίων να συμπεριληφθούν ακόμα και εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα μελετάται η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο με ταυτόχρονο όμως ψαλίδισμα των καταβαλλόμενων αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή σε πρώτη φάση 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 – 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση.

Οι συμβασιούχοι
Για τους συμβασιούχους δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Η επεξεργασία έκτακτου σχεδίου δράσης για τη δραστική μείωση του προσωπικού είναι απόρροια της εμμονής της τρόικας στο θέμα των απολύσεων και των αυξημένων αναγκών για τις περικοπές στις δαπάνες για τη συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση προήλθε και από το γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων.

Ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφευχθούν άμεσες απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και να κερδηθεί χρόνος ώστε το νέο καθεστώς της εφεδρείας να προετοιμασθεί καλά και να εφαρμοσθεί από το νέο έτος. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποκάλυψε ότι έκθεση των τεχνικών κλιμακίων κάνει λόγο για την ανάγκη απομάκρυνσης από το Δημόσιο 30.000 εργαζόμενων εντός του 2012 μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο «MEGA» δήλωσε ότι αντί των απολύσεων «αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά, καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα.

Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Παράθυρο για επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά άφησε ανοικτό το θέμα εφαρμογής της εφεδρείας, συνδέοντάς το άμεσα με την τρύπα στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός.

Δηλώσεις Βρούτση από το ΒΗΜΑ

Η περικοπή των συντάξεων είναι δυσάρεστη, αλλά θα γίνει, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γ.Βρούτσης τόνισε πως δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 583 ευρώ και να υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν 1.400 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε, δε, ότι μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι και το όριο συνταξιοδότησης.