Η Κυβέρνηση προετοιμάζει το πογκρόμ των απολύσεων

26

Την ώρα που το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης αναζητά «λύσεις» με στόχο να περάσουν πιο «ανώδυνα» γι αυτή οι απολύσεις στο Δημόσιο προκειμένου να ικανοποιήσει την πολιτική των τροϊκανών, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ”ικανοποιείται” στις προηγούμενες δηλώσεις του κ. Μανιτάκη.

Όπως προκύπτει όμως από το ρεπορτάζ των Νέων που αναδημοσιεύει το in.gr η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφεδρεία πάνω από 45 χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα δεν θα έχουν μετά το τέλος της εφεδρείας ούτε καν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ τα ψίχουλα που θα παίρνουν στη διάρκεια της εφεδρείας κάθε χρόνο θα μειώνονται.

Παράλληλα με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο στις 3 Αυγούστου, που έφτασε ήδη στις υπηρεσίες του Δημοσίου, το Υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά εκτίμηση για τις πιθανές συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2016, προφανώς για να αποφασίσει τον αριθμό των απολύσεων που «απαιτούνται» για να μειωθεί ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 150 χιλιάδες.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να αναπροσανατολίσει τους στόχους του, να προετοιμάσει την αντίσταση και τους αγώνες των εργαζομένων με στόχο την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που προωθούν συγκυβέρνηση Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του in.gr

 

Νέο μοντέλο εφεδρείας επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να πείσει τρόικα και εταίρους

Φόρμουλα εργασιακής εφεδρείας στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να καλύψει μέσω του μέτρου αυτού τις 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων που προβλέπει έως τα τέλη του έτους το Μνημόνιο και παράλληλα να το εντάξει ως ισοδύναμο άλλων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θα αποτυπώνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα Νέα της Πέμπτης, με σαφή τρόπο  δημοσιονομικό όφελος 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει από το μέτρο, ενώ παράλληλα θα δίνεται ένα επαρκές διάστημα με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας στους «εφέδρους» ώστε να έχουν  δυνατότητα αναζήτησης εναλλακτικής απασχόλησης και να μη βρεθούν αμέσως στην ανεργία.

Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας, εξάλλου, θα προβλεφθεί ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού ανά έτος, που θα περιορίζεται σταδιακά.

Ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι.

Με ορίζοντα το 2015, η εφεδρεία θα ισχύσει και για άλλους 30.000 ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων.

Αγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα αποδεχθεί το μέτρο της εφεδρείας και δεν θα επιμείνει στις απευθείας απομακρύνσεις υπαλλήλων με στόχο την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.