Όταν η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ «πατά σε δύο βάρκες»

του Κόνιαρη Χρήστου *

Οι αναφορές του εκλεκτού των Βιομηχάνων υπ Οικονομικών κ. Στουρνάρα, οι διαρροές από κυβερνητικά στελέχη, οι όψιμες δήθεν αντιδράσεις του κ Κουβέλη σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Ιδιαίτερα όταν οι «διαρροές» αυτές μιλούν για απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω εφεδρείας, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στους φορείς που συγχωνεύονται και καταργούνται.

Είναι προφανές ότι από αυτή τη λαίλαπα δεν θα εξαιρεθεί κανένας τομέας του Δημοσίου, ακόμα και ο χώρος της υγείας – πρόνοιας, που εκεί οι συγχωνεύσεις καταργήσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Οι χλιαρές ανακοινώσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, η επιμονή της να θεωρεί ουσιαστικά θετικές τις τοποθετήσεις Μανιτάκη στην πρόσφατη συνάντηση μαζί της, δείχνουν ότι η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία αντί να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή την εξέλιξη προσπαθεί να ισορροπήσει »πατώντας σε δύο βάρκες».

Δεν κατάλαβε τίποτα όταν ο εκλεκτός της ΔΗΜΑΡ κ. Μανιτάκης στην πρόσφατη συνάντηση δήλωνε ότι η εφεδρεία δεν συνιστά απόλυση, δεν αντιλαμβάνεται αυτή η πλειοψηφία ούτε τις συνέπειες από τις συγχωνεύσεις καταργήσεις φορέων που θα αγκαλιάσουν όλο το Δημόσιο.

Πάει καιρός που αυτή η πλειοψηφία έχει χάσει κάθε επαφή με τις διαχρονικές θέσεις του εργατικού δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων χωρίς ταυτόχρονα να «ενοχλεί» και την τρικομματική συγκυβέρνηση. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι είναι θέμα αδυναμίας να αντιληφθεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ την έκταση και ένταση της νέας αντεργατικής επίθεσης που σχεδιάζεται. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ έχει επιλέξει σαν πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν τα αντεργατικά μέτρα για τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να πρωτοστατήσουν για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την οργάνωση των αντιστάσεων με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που σχεδιάζονται από την ελληνική και ξένη τρόικα.

Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της γραμματείας της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών και του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ