Συντάξεις »ψίχουλα» λίγο πριν τον Αγ. Πέτρο

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της πάντα έγκριτης εργατικής συντάκτριας της ιστοσελίδας capital.gr Ρούλας Σαλούρου σχετικά με τους σχεδιασμούς του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης στο θέμα των νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό.

Τα στοιχεία που παραθέτει η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα σε άλλα μέσα που επιμένουν, δείχνουν καθαρά ότι πλέον η σύνταξη δεν θα μετατραπεί σε πενιχρό βοήθημα αλλά θα αποτελεί πλέον και μακρινό όνειρο αφού τα όρια ηλικίας θα εκτιναχθούν στα ύψη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Ρ. Σαλούρου από το capital.gr στις 9/8/2012


Αυξάνονται και τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης

Π

Της Ρούλας Σαλούρου

  Μια σημαντική, δομική και συνάμα σκληρή αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρότεινε χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αντί να προχωρήσει στην αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή ακόμη και το 67ο έτος ηλικίας, ή στην κατάργηση των μεταβατικών ορίων που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην συνταξιοδότηση – αποχώρηση από το δημόσιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε την αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Σήμερα, για να λάβει κανείς την κατώτατη σύνταξη, πρέπει να έχει συμπληρώσει παράλληλα, δύο προϋποθέσεις. Τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και τη συμπλήρωση του 65ου  έτους ηλικίας. Αυτό που πρότεινε ο υπουργός Εργασίας είναι αντί να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης σταδιακά, από 15 σε 20. Πρόκειται για μια σημαντική, δομική αλλαγή που θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις, σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένα υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται (εάν βρίσκει δουλειά) για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος ηλικίας. 

Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της Τρόικας. Ο γνωστός ως ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και την συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. 

Για πολλούς δε, η αύξηση αυτή, από την 35ετία στην 40ετία, ήταν προπομπός για τη σημερινή πρόταση του κ. Βρούτση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας δεν ήταν έτοιμος σήμερα να παρουσιάσει μετρήσιμα στοιχεία για το «κέρδος» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μια τέτοια εξέλιξη. Ήδη, όμως, οι υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής έχουν αναλάβει να μετρήσουν το αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ’  όψιν μεταβατικά στάδια. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό που διαμορφώθηκε στα 580 ευρώ, υπονοώντας ότι δεν μπορεί η κατώτατη σύνταξη να είναι υπερβολικά υψηλότερη…

Παράλληλα, ο υπουργός επιβεβαίωσε πλήρως την πληροφορία του Capital.gr ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα αφορούν και στις χαμηλές συντάξεις, κοντά στα 600 με 700 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται πρόταση για  περικοπές στις συντάξεις  από 2% με 3% στο πρώτο ευρώ για μηνιαία ποσά συντάξεων από 600 έως 1000 ευρώ, για όλα τα ταμεία ανεξαιρέτως. Ακολούθως για συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ η περικοπή θα είναι 5% και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 1400 ευρώ.  Για πολύ ψηλές συντάξεις, όσες έχουν απομείνει, δεν αποκλείεται οι περικοπές να αφορούν και σε ποσοστό 15%.   

Τα οριστικά μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καταλήξουν σε απόλυτα μετρήσιμους στόχους εντός της εβδομάδας, με τον κ. Βρούτση να δηλώνει ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, τα μέτρα θα έχουν κατατεθεί στην εσωτερική τρόικα. 

Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ που αναζητούνται, είναι αναφορικά με το υπουργείο Εργασίας, εκτός από την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ (φαίνεται πως αποκλείεται για επικοινωνιακούς λόγους), η περικοπή των υπόλοιπων δώρων στις κύριες συντάξεις και των δώρων και επιδομάτων στις επικουρικές, καθώς και η επιπλέον του πλαφόν –που φαίνεται πως έχει κλειδώσει– στις ανώτατες συντάξεις, μείωση κατά 35% της δεύτερης σύνταξης.  

Πηγή:www.capital.gr